Algarve očami mamy a dcéry: Objav s nami letné Portugalsko

Algarve očami mamy a dcéry: Objav s nami letné Portugalsko

Letné obdobie je ako stvorené na cestovanie. Cestovné agentúry sa predháňajú s last minute ponukami. Nezaostávajú ani letecké spoločnosti. Ponuka letov za špeciálne ceny do všetkých možných destinácií na vás vyskakuje z rôznych internetových portálov. Ak ste ešte nikdy neboli v Portugalsku, rada by som sa podelila o zážitky z jeho objavovania – časť Algarve. Bude to očami mamy a 13-ročnej dcéry.

Na úvod, aby ste vedeli, nebola to typická dovolenka. Bola to cesta, ktorú som potrebovala, aby som vedela fungovať v tomto rýchlom svete. Cieľ cesty nebol ani tak dôležitý, ako to, aby sme sa „vytrhli“ z dennej rutiny. Zároveň som chcela byť sama s dcérou. Má trinásť a rýchlo sa blíži k veku, ktorý je náročný pre obe strany. Pre dieťa aj pre rodičov. Byť s ňou sama pár dní, zdieľať nové zážitky, utužovať a užiť si náš vzťah. Dovolenka je na to ideálna.

Odporúčame: Tip na výlet: Nový Zéland na Slovensku ťa jednoducho uchváti

figovníky v Portugalsku

Zdroj: Ingrid Hajeková

Prečo práve Portugalsko a Algarve?

Voľba na Portugalsko padla preto, lebo sme tam ešte nikdy neboli. Lebo sa tam presťahovala kamoška a už nás dlho pozýva na návštevu. Lebo existuje priamy let Viedeň – Faro. Lebo ide leto. Tak sme sa vydali objavovať Algarve. 

Algarve je najjužnejší región Portugalska. Má rozlohu okolo 5.000 km2 a žije tam približne 450 000 obyvateľov. Nikdy som toto slovo nepočula, ale ani som sa o Portugalsko zvlášť nezaujímala. Po tejto návšteve sa to zmenilo. Algarve je najpopulárnejšou turistickou oblasťou Portugalska. Každoročne ju navštívi približne 7 miliónov návštevníkov. Kde som bola doteraz?! Metropolou regiónu je mesto Faro. V tomto meste je aj letisko, preto si viete kúpiť priamy let z Viedne. Nie po celý rok, ale počas letnej sezóny. Tá zvyčajne začína v polovici apríla a končí v októbri. My sme leteli so spoločnosťou LaudaAir. Keď si stihnete objednať letenky dostatočne dopredu, máte výhodné ceny. Ale to nemusím písať...

Po vystúpení z lietadla nás čakala kamoška a autom nás odviezla do domčeka, kde býva – dedinka Moncarapacho. Naše ubytovanie bolo vzdialené od mora asi 15 minút bicyklom. Nielen jej názov, ale aj celé okolie je také rozprávkové. Ja som to tak vnímala.

Faro - Portugalsko

Zdroj: Ingrid Hajeková

Príroda v Algarve je mixom bridlicových hornín, žulového masívu, jemne zvlnených kopcov s vápencovými útvarmi a plochými piesočnatými plážami s dunami. V okolí pevniny sa nachádza veľké množstvo malých ostrovov, ostrovčekov, ktoré viete navštíviť lodičkou (lokálnym trajektom). Pri prvom zoznámení s krajinou som hľadala slová, k čomu ju prirovnať. Oblasť na mňa pôsobila jemne vyprahnuto, aj keď sa neustále striedali pomarančovníkové, figové alebo citrónové háje. Keďže sa nachádzame v subtropickom stredomorskom podnebí s menším množstvom zrážok, nie je sa čomu čudovať. Oblasti, o ktoré sa stará ľudská ruka, sú zelenšie vďaka pravidelnému zalievaniu. Denné teploty sú medzi 27 – 29°C, ale takmer s celodenným vetrom. Ideálne miesto pre surferov a  kite boardistov. Teplo na vás nepôsobí ničivo. V noci teploty klesnú na 21 – 23°C. Viete sa vyspať aj bez klimatizácie. My sme boli na začiatku mesiaca júna, preto okolie ešte nebolo prehriate. Predpokladám, že v strede leta, v auguste, sú aj nočné teploty vyššie a vtedy privítate funkčné klimatizácie. Inak, Algarve má 3 038 hodín slnečného svitu za rok. Čo vám garantuje, že si viete krajinu vychutnať už začiatkom jari.

Pre nás dve bolo úžasné, že sme boli nezávislé. Z miesta ubytovania – maličká dedinka Moncarapacho, sme sa vedeli na bicykloch dostať za cca 15 minút k moru alebo na železničnú stanicu. More nemalo viac ako 22 – 23°C, čo je pre tých otužilejších. Ale pláže sú veľmi príjemné, vybavené lokálnymi barmi. Nájdete v nich jedlo, pitie, zmrzliny, ale aj WC. Nakoľko sa nachádzate v prírodnej rezervácii Parque Natural da Ría Formosa, nestretnete sa tu s masívnou výstavbou hotelov a turistických zariadení. Celé prostredie na vás pôsobí viac prírodne, ako keby bez zveľaďovania ľudskou rukou. Na druhej strane cítite veľký pokoj a užívate si atmosféru maličkých mestečiek, krčmičiek, lokálnych obchodíkov. Počas našej návštevy nebola ešte hlavná turistická sezóna. Portugalsko nepatrí medzi najrozvinutejšie krajiny, ale v rámci služieb tu viete nájsť aj luxusné, ale aj jednoduchšie domáce miesta.

Neuveríš: Najviac znečistené miesta sveta: Zarážajúcich TOP 5 miest

bar na pláži

Zdroj: Ingrid Hajeková

Príjemne ma prekvapila portugalská mentalita. Myslela som si, že budú podobní ako Španieli, ale mýlila som sa. Nemali sme nikde problém dohovoriť sa po anglicky. Nestretli sme sa s aroganciou alebo s odmeranosťou. Či už sme len mali šťastie, alebo je to vlastné ich povahe, to neviem. Musíte vyskúšať. Kdekoľvek sme išli, cítili sme sa bezpečne. Pri hľadaní – či už vlakovej stanice, výberu jedla alebo smeru cesty, vždy nám bolo milo a ochotne poradené. Čo ma prekvapilo asi najviac, bola ohľaduplnosť šoférov. Keďže sme denne chodili na bicykloch, tých zážitkov bolo dosť. Nikdy, nikdy nás žiadne auto neohrozilo. Vždy spomalilo a nemalo problém ísť za nami až do miesta, kde nás vedelo bezpečne obísť. A žiadnemu šoférovi to nevadilo, aj keď to trvalo dlhšie. Nikto na nás agresívne nevytruboval, nikto nás nevytláčal z cesty.

Zaujímavú skúsenosť máme aj s prechádzaním cez priechod vo väčších mestách. A keďže sa opakovala, asi to bude pre nich štandard. Už len keď sme sa blížili k prechodu pre chodcov, autá zastali, aby sme mohli bezpečne prejsť. A bolo úplne jedno, či to bola menšia cesta alebo štvorprúdovka. Bolo to pre nás fakt prekvapivé. Nakoľko sme chodili veľa pešo a sme zvyknuté na bratislavských šoférov, očakávali sme niečo iné.

Zaujme ťa: Najkrajšie chrámy na Slovensku: Jedinečné dedičstvo po predkoc

Tavira

Zdroj: Ingrid Hajeková

Moncarapacho, Tavira, Olhao

Príjemné bolo aj to, že keď sme išli na výlet vlakom, bicykle sme zamkli na stanici v Moncarapacho a pri návrate sme ich tam vždy našli. Vlak, ktorý spája okolité mestečká na tomto južnom pobreží,  je čistý, rýchly a bezpečný. Za lístok sme platili okolo 5 EUR, podľa toho, kam sme sa vybrali.

Najviac nás očarilo mestečko Tavira – 27 km východne od Faro. Má čarovnú atmosféru. Vlastne len tak chodíte a obdivujete, či už architektúru, bary, kaviarne, uličky, zeleň. Stačí len tak pozorovať more, ľudí, atmosféru.

Ďalšie mestečko, ktoré odporúčam, je Olhao. Je to malé mesto – cca 40.000 obyvateľov, ale zároveň je to najväčší prístav v Algarve. My sme sa tu zastavili na raňajky, prehliadku ovocno-zeleninového trhu.  Posedeli sme si  v kaviarničke v prístave. Poprechádzali sme sa uličkami. No taký malý pokojný zázrak. Vlastne, kdekoľvek sme sa pohli, vždy sme našli niečo, čo nás očarilo, spomalilo, resp. obohatilo. Neviem, či sme to vnímali len my dve baby alebo je to viditeľné pre všetkých. Určite je to aj o tom, čo očakávate. My sme nič neočakávali a možno aj preto sme si vedeli vychutnať daný okamih.

Tavira a národný park

Zdroj: Ingrid Hajeková

Ešte pár slov k portugalskej kuchyni. Keďže kamoška je Slovinka, ale večná cestovateľka a kulinárka, domácu stravu sme si vychutnali. Ale to nebola typická portugalská. Tú sme vyskúšali pri našich potulkách po okolí. Jedli sme hlavne v malých lokálnych pouličných, prímorských reštauráciách. V nich sa podávali čerstvo upečené ryby podľa dennej ponuky. Boli úžasne chutné, ale pripravované s dostatočným množstvom oleja, petržlenovej vňate a cesnaku. Ako prílohy boli zemiaky, hranolky a zeleninové šaláty. Všetko bolo čerstvé a sýte. Ak ste sa poriadne najedli na obed, na večeru vám stačilo niečo ľahké. Portugalská kuchyňa vychádza zo stravy roľníkov a rybárov, s cieľom zasýtiť. Preto na jedálnom lístku nájdete širokú ponuku rýb, mäsa, zemiakov, ryže. Používajú dosť veľa korenia, jemne pálivé chilli, škoricu, vanilku, šafran. Potrpia si na kvalitný olivový olej. Cesnak, olivy, kapary, koriander – no samé mňamky. Teda aspoň pre mňa. Myslím si, že si z ich kuchyne vyberiete. Treba vyskúšať hlavne tie ryby. Také čerstvé dostanete len pri mori. 

Dovolenku sme zavŕšili v nákupnom centre vo Fare. Rešpektovala som želanie dcéry, že aj nákupy musia byť. Nie, veľmi som sa netrápila, celkom som si to s ňou užila. To len, aby ste si nemysleli, že žiadny komerčný záber u nás nebol.

Objav s nami: Očarujúca Sardínia: 9 dôvodov, prečo navštíviť smaragdový ostrov

ubytovanie Moncaparacho

Zdroj: Ingrid Hajeková

Domáce ubytovanie bolo príjemné. Pridávam pár fotiek z našej izby. Viac informácií nájdete na www.airbnb.com a verím, že aj veľa iných ponúk. Tento spôsob hľadania ubytovania je veľmi populárny. Ak by ste chceli odporúčanie, napíšte, pošlem vám link, kde sme boli my dve.

Celkovo zhodnotím náš výlet: určite sa sem rada vrátim. Určite si pripravím zoznam miest a vecí, ktoré by som ešte chcela vidieť, navštíviť. A určite budem odporúčať cestovať týmto smerom. Moja dcéra na záver výletu zahlásila: „Mami, ja sa rada vrátim, ale bližšie k Faro.“ Pomóc, nákupná horúčka...

- Galéria
1 z 13
Algarve očami mamy a dcéry: Objav s nami letné Portugalsko - KAMzaKRASOU.sk
Algarve očami mamy a dcéry: Objav s nami letné Portugalsko - KAMzaKRASOU.sk
Algarve očami mamy a dcéry: Objav s nami letné Portugalsko - KAMzaKRASOU.sk
Algarve očami mamy a dcéry: Objav s nami letné Portugalsko - KAMzaKRASOU.sk
Algarve očami mamy a dcéry: Objav s nami letné Portugalsko - KAMzaKRASOU.sk
Algarve očami mamy a dcéry: Objav s nami letné Portugalsko - KAMzaKRASOU.sk
Algarve očami mamy a dcéry: Objav s nami letné Portugalsko - KAMzaKRASOU.sk
Algarve očami mamy a dcéry: Objav s nami letné Portugalsko - KAMzaKRASOU.sk
Algarve očami mamy a dcéry: Objav s nami letné Portugalsko - KAMzaKRASOU.sk
Algarve očami mamy a dcéry: Objav s nami letné Portugalsko - KAMzaKRASOU.sk
Algarve očami mamy a dcéry: Objav s nami letné Portugalsko - KAMzaKRASOU.sk
Algarve očami mamy a dcéry: Objav s nami letné Portugalsko - KAMzaKRASOU.sk
Algarve očami mamy a dcéry: Objav s nami letné Portugalsko - KAMzaKRASOU.sk

Zdroj: Ingrid Hajeková


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Alica Mareková 06.08.20 12:23

AM
karma
-1.00

Pekné miesta.

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 28.02.21 03:11

KS
karma
133.00

Portugalsko ma vždy veľmi lákalo, hlavne tá možnosť vidieť oceán ako na dlani, v Európe je takých miest veľmi málo, všade je skôr iba more keď už :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní