Atopický ekzém: Tieto fakty a mýty o ňom musíš poznať!

Atopický ekzém: Tieto fakty a mýty o ňom musíš poznať!

Atopický ekzém alebo zjednodušene atopia spôsobuje svojim majiteľom veľmi nepríjemné ťažkosti predovšetkým teraz, na jar. Ochorenie, známe aj ako atopická dermatitída, si svoje obete vyberá mimoriadne rado a často. Patríte medzi ne aj vy alebo vaše dieťa? Tak potom rozhodne čítajte ďalej! Začneme však zlou správou – atopii nie je možné predísť... Čo s tým?

Svrbenie a vyrážky ako základné prejavy

Typickým prejavom atopického ekzému je suchá pokožka a jej svrbenie. Ďalším sprievodným znakom je vznik vyrážok. Toto ochorenie sa nevyhýba tak kojencom, deťom, ako ani mladým ľuďom a dospelým. Na svedomí to má nedostatok proteínu s názvom filagrin. Ten pomáha vytvárať kožné bunky a dodáva pokožke funkciu bariéry.

Ak tento proteín koži chýba, tá sa stáva suchou, citlivou, podráždenou, a odtiaľ je už len krôčik k nepríjemnému svrbeniu. Atopia je ale hotová veda. Prečo? Atopický ekzém je totiž súčasťou takzvaného atopického syndrómu, pod ktorý spadá aj senná nádcha, astma či alergia na rôzne potraviny.

Zaujme ťa: Máš ho ty alebo tvoje dieťa? 5 trikov, ako bojovať s ekzémom

čo je atopia

Zdroj: Shutterstock®

Za sklonom k atopii tiež stojí genetika. Ľudia s atopickým ekzémom sú, pochopiteľne, výrazne citliví na teplo, chlad, kontakt s pokožkou alebo potenie. Vyhýbať by sa mali vodným športom vo vode s chlórom, prekúreným miestnostiam, saune, oblečeniu zo syntetických materiálov a vlny a do takej miery, ako je to možné, by sa mali snažiť zabrániť poteniu.

Ak sa s atopickým ekzémom samy potýkate, potom sú vám jeho prejavy dôverne známe. Napriek tomu pripomenieme, že na začiatku ide o sčervenanie pokožky, k nemu sa pridruží jej zdurenie, až prichádzajú na rad mimoriadne svrbivé pľuzgiere. Je len pochopiteľné, že človek má silné nutkanie škriabať ich, čím dochádza k mokvaniu, ťažkému hojeniu a často aj k infekcii alebo zápalu.

atopický syndróm

Zdroj: Shutterstock®

Čo pomáha zmierniť príznaky?

Lieky, pomáhajúce zmierniť príznaky atopie, sa nazývajú emolienciá. Sú to najrôznejšie krémy, masti alebo mlieka a oleje, ktorých úlohou je pokožku zmäkčiť, zvláčniť a najmä hydratovať. Tieto liečivá sú bežne dostupné v lekárňach, pričom sa vyžaduje ich časté používanie, avšak v tenšej vrstve. Práve to na koži vytvorí žiadúci ochranný film.

V každom prípade sa oblúkom vyhýbajte parfumovanej kozmetike, pričom garanciou nedráždivosti nie sú ani prípravky na bylinnej báze. Naopak, pomáha ochladzovanie svrbiacej pokožky studeným obkladom a namiesto škrabania si na postihnuté miesto radšej zatláčajte.

Neprehliadni: Hľadáš spôsob, ako sa raz a navždy zbaviť akné? Už nemusíš!

atopický ekzém u dieťaťa

Zdroj: Shutterstock®

Niekoľko zaujímavostí o atopickom ekzéme:

  • Slovo pochádza z gréckeho atopos (atypický, zvláštny, cudzí).
  • Svrbenie pokožky je najvýraznejšie na tenkej koži, teda v lakťových jamkách, na viečkach či všeobecne na tvári alebo v predkolení a na páse.
  • Ľudia s atopickým ekzémom by sa mali vyhýbať teplým kúpeľom, vhodnou alternatívou je pre nich vlažné sprchovanie.
  • V jednom prípade z desiatich sa atopia prejaví až v dospelosti.

Mýty o atopii:

  • Najlepší liek na atopický ekzém je med. Toto tvrdenie vedci vylučujú – med totiž nedokáže obnoviť poškodenú kožnú bariéru a práve to je v prípade liečby atopie prvoradé.
  • Proti atopii sa dá očkovať. Ani to, žiaľ, nie je pravda. Ako sme spomenuli vyššie, atopii nie je možné predchádzať, a to ani očkovaním.
  • Kokosový olej je všeliek a vylieči aj atopický ekzém. Hoci superschopnosti kokosového oleja v kozmetike určite nepopierame, na ekzémy nemá, aj kvôli svojej pomerne výraznej vôni, zvlášť pozitívny vplyv. Dojčenská pokožka ho navyše príliš netoleruje. V tomto prípade treba siahať výlučne po dermatologicky upravených prípravkoch na atopickú pokožku.

Bohužiaľ, atopický ekzém dokáže potrápiť aj tých najmenších. Keďže ich pokožka je jemná a citlivá a bábätka (najmä novorodenci) nedokážu povedať, že ich niečo svrbí, je to na rodičoch. Práve rodičia by mali vedieť odhaliť atopický ekzém u svojich ratolestí. Prvotnými príznakmi u novorodencov či batoliat sú začervenané ložiská na líčkach, brade a čele. Neskôr sa môžu objaviť aj na rúčkach či nožičkách. Ako v tomto prípade postupovať a pokožku našich ratolestí ošetrovať?

Detský olej do kúpeľa pre pokožku s náznakom atopie

Zdroj: pretelo.sk

Špeciálna kozmetika pre atopikov

Pri starostlivosti o atopickú pokožku dieťaťa je dôležitá opatrnosť. Nie je vhodné ju zbytočne zaťažovať množstvom rôznych prípravkov len pre to, aby sme bábätku pomohli. Niekedy táto snaha môže mať úplne opačný efekt.

Podľa odborníkov nie je vhodné pokožku novorodenca každý deň vysušovať prostredníctvom kúpeľa. Platí pravidlo, že menej je viac a pri atopickej pokožke dieťaťa to platí na 100 %. Ak lekár neurčí inak, bábätko by ste nemali kúpať častejšie ako 1 až 2-krát do týždňa. V ostatné dní je vhodné pokožku bábätka poutierať navlhčenou bavlnenou plienkou.

Dôležitá je však hydratácia pokožky, ktorá predstavuje úspech liečby pri starostlivosti o atopickú pokožku. Prednosť by ste mali dať špeciálnej kozmetike určenej pre atopikov, ktorá obsahuje špeciálne zložky upokojujúce pokožku – zväčša jej prinášajú úľavu od začervenania a svrbenia. Vyhnite sa parfumovanej kozmetike či kozmetike s obsahom konzervantov a rôznych farbív. Vhodná je skôr prírodná kozmetika s obsahom prírodných zložiek.

Detský olej do kúpeľa pre pokožku s náznakom atopie od značky Melem obsahuje prírodné zložky, ktoré chránia detskú pokožku a zároveň zabraňujú jej vysúšaniu. Zmierňujú podráždenie a priaznivo pôsobia na suchú a citlivú detskú pokožku s atopiou.

- Anketa

TÝKA SA ATOPICKÝ EKZÉM AJ VÁS?

Odpovedalo 125 ľudí  

Žiaľ, áno
89%
Našťastie, nie
11%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Tatiana Chovancova 04.04.19 10:58

TC
karma
-1.00

zakladom je odev z organickej bavlny, sprchovanie v letnej vode a minimum cokolady a citrusov a postupne sa ekzem zredukuje - uvidite .. mne sa ho podarilo uplne zbavit s protopan boxom a uz vyse pol roka som uplne cista

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 20:25

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 20:25

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 11:51

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 11:51

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní