Bojujte proti ústnemu oparu!

Bojujte proti ústnemu oparu!
  • 10.07.2016
  • Vladimíra Drábiková

Opar je veľmi nepríjemný problém, ktorý sa rýchlo objaví, a pomaly sa vstrebáva a lieči. Väčšinou je strediskom svrbenia a rovnako ako vaginálna kvasinková infekcia ho spôsobuje premnoženie normálne neškodnej baktérie, Candida albican.

Candida žije v ústach a v celom tráviacom trakte. Ak užívate antibiotiká, antikoncepčné pilulky, stravu s vysokým obsahom cukru, alebo máte oslabený imunitný systém, vaša Candida môže rásť a vymkne sa kontrole. Keď máte Candida v premnoženom stave, objavia sa príznaky ako opar. Zmeny v strave pomôžu liečiť Candida, ale v horšom prípade potrebujete protiplesňové lieky.

Odporúčame prečítať: Prečo by sme nemali konzumovať príliš veľa mlieka?

bojujte proti ustnemu oparu, ustny opar, co aplikovat na ustny opar

Zdroj: Shutterstock®

Candida albicans

Je druh baktérie ( jedna z viac ako 1000 druhov) ktoré žijú v našom tele. Candida je oportunistický mikrób a môže byť znovu v norme za správnych podmienok. Naopak, čokoľvek čo narušuje jej rovnováhu vyústi do oparu. Napríklad antibiotiká okrem škodlivých baktérií zabíjajú aj tie prospešné čo spôsobuje premnoženie tohto druhu. Medzi ďalšie rizikové faktory patrí rakovina spojená s chemoterapiou, diabetes, HIV, nosenie zubnej protézy a fajčenie. Kombinácia protiplesňových liekov s probiotikami a diétou môžu zabrániť a spolu bojovať proti Candida.

Cukor

Candida sa živia cukrom, čo je jedným z dôvodov prečo nekontrolované cukrovky a chronicky vysoká hladina glukózy môžu spôsobovať časté kvasinkové infekcie. Eliminácia cukru môže zastaviť premnožovanie Candida. Cukor sa nachádza v čomkoľvek, nejde len o jeho umelú formu, ale aj o tú prírodnú akou je ovocie, med, javorový sirup a všetky rafinované obilniny a škrobnatá zeleniny. Dokonca potraviny ani nemusia chutiť sladko a pritom môžu obsahovať cukor.

Odporúčame prečítať: Ako nepokaziť pracovný pohovor?

bojujte proti ustnemu oparu, ustny opar, co aplikovat na ustny opar

Zdroj: Shutterstock®

Práve preto bojujte proti oparom zdravou a vyváženou stravou a v období, kedy ste chorý a vaša imunita je oslabená investujte do svojho tela a užívajte probiotiká na prospešné liečenie toho, čo antibiotiká zničia.

Odporúčame tiež: Ako správne ukončiť vzťah?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Jana Ka 11.07.16 11:48

JK
karma
-1.00

Opar na perách vyvoláva vírus herpes simplex. Candida albicans spôsobuje afty, nie opar.

  • 0
Odpovedať

Mária Zámečníková 14.07.16 20:45

MZ
karma
-1.00

Na afty v ústach sa mi najviac osvedčil Listerine a hlavne si každé ovocie a zeleninu z obchodu umývať!

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní