Najčistejšie mestá na svete: Čo ich robí výnimočnými?

Najčistejšie mestá na svete: Čo ich robí výnimočnými?
  • 12.03.2022
  • Michaela Kožáková

O ochrane životného prostredia sa učí už na základných školách. Všetci vieme, že odpadky na zem nepatria, aké nebezpečné sú výfukové plyny pre ovzdušie a sme si vedomí dôležitosti recyklácie.  Pre množstvo miest po celom svete sa životné prostredie stalo prioritou číslo jeden. Rastúce povedomie o tom, ako mestá prispievajú k emisiám a poškodzovaniu životného prostredia, núti predstaviteľov a zástupcov miest prehodnotiť, ako by mali mestá riadiť. Táto zmena perspektívy viedla k mnohým novým zeleným politikám v mestách všetkých veľkostí. Mnoho miest využíva komunálne programy a urbanistický dizajn na obnovu a ochranu životného prostredia, a tak prispievajú ku kvalitnejšiemu a tiež radostnejšiemu životu svojich obyvateľov.

Kanadské mesto Vancouver prevádzkuje službu zberu organických látok, ktorá zbiera organický odpad ako je pokosená tráva, odrezky stromov a zvyšky jedla, ktoré sa spracováva na rôzne kompostové produkty. Tieto produkty sa potom predávajú miestnym farmárom a záhradníkom. Mesto tiež prijalo politiku na zníženie počtu jednorazových predmetov ako sú plastové tašky a riad, ako aj komunálne programy, ktoré učia obyvateľov, čo môžu a čo nemôžu recyklovať.

Jedným z najväčších inteligentných projektov hlavného mesta Indonézie – Jakarty, je systém pouličných svietidiel pripojených na internet, koordinovaných centrálnym riadiacim systémom, ktorý znižuje spotrebu energie. Od roku 1930 využíva Reykjavík prírodnú teplú vodu čerpanú z podzemných prameňov na vykurovanie mestských domov a komerčných budov. Mesto tiež efektívne využíva čoraz viac sofistikovanejšiu geotermálnu infraštruktúru na zásobovanie mesta energiou, čím sa každoročne znižujú emisie CO2.

Väčšina obyvateľstva štvrte Vauban, v nemeckom meste Freiburg, žije v družstevných bytových domoch vybavených strešnými solárnymi panelmi, ktoré pokrývajú väčšinu energetických potrieb mesta. Dodatočnú energiu zabezpečuje neďaleká vysokoúčinná kogeneračná jednotka na biomasu a plyn. Španielsky Madrid sa nedávno stal domovom najväčšej flotily plne elektrických taxíkov na svete. Vozový park elektrických taxíkov v meste, ktorý tvorí 110 áut, vyrobil Nissan špeciálne pre Madrid. 

Najčistejšie mestá

Podľa akých faktorov sa určuje miera čistoty miest? Keď je mesto čisté a upravené, nie je to len pastva pre oči, ale vedie to i k lepšiemu životu jeho obyvateľov. Nezávadná voda, čistý vzduch, efektívne nakladanie s odpadom a účinná sanitácia – toto všetko môže výrazne zlepšiť ľudské zdravie. Napríklad krajiny s vysokým skóre kvality ovzdušia znižujú riziko chorôb spojených so znečistením ovzdušia ako sú respiračné alebo kardiovaskulárne choroby. Krajiny s vysokou úrovňou znečistenia zaznamenávajú veľký výskyt neprenosných chorôb, ktoré predstavujú až 72 % všetkých úmrtí. 

Existuje množstvo organizácií, ktoré zostavujú zoznamy najčistejších miest a krajín na svete, pričom zohľadňujú najmä faktory ako je pitná voda, efektívnosť odstraňovania odpadu, kvalita kanalizačných systémov, úroveň znečistenia ovzdušia, vitalita ekosystému, biodiverzita či udržateľnosť. Vedci z Kolumbijskej univerzity a Univerzity v Yale v spolupráci so Svetovým ekonomickým fórom, na základe meraní čistoty a šetrnosti k životnému prostrediu v 180 krajinách sveta, vytvorili rebríček najčistejších krajín na svete pre rok 2022. Uhádnete, na ktorom mieste sa nachádza Slovensko? Na 26.

Poďte sa však s nami pozrieť na niekoľko najčistejších miest na svete.

Pozri aj: Najviac znečistené miesta sveta: Zarážajúcich TOP 5 miest

1 z 10

Helsinki, Fínsko

Helsinki sú podľa Svetovej zdravotníckej organizácie najčistejším mestom na svete. Hlavné mesto Fínska s hustotou zaľudnenia 
2 986 ľudí na kilometer štvorcový sa môže pochváliť jedným z najlepších systémov verejnej dopravy v Európe – asi 80 % obyvateľov používa bicykle alebo električky ako primárnu formu dopravy. Žiadne odpadky po uliciach, grafitmi popísané steny budov – jednoducho všade čistota a poriadok.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Katarína Konečná 15.03.22 11:04

KK
karma
105.00

chcela by som žiť v takom meste

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 18.06.22 16:49

KS
karma
133.00

Všetky krajiny by mali ísť takouto cestou :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní