Domáca chalva len z 3 ingrediencií: Pochutnaj si na nej

Domáca chalva len z 3 ingrediencií: Pochutnaj si na nej

Máme tu nejakých nadšencov chalvy, ktorí ju možno ochutnali v Indii, odkiaľ údajne táto cukrovinka pochádza? Ak áno, tak pevne veríme, že si ju vďaka nášmu receptu pripravíte aj sami doma.

V mnohých krajinách má táto pochúťka rôzne názvy. Napríklad v Turecku je znám skôr ako helva, v Poľsku zase ako chałwa a v takom Bulharsku má tradičné pomenovanie chalva. Musíme však podotknúť, že aj táto pochúťka má svoje rôzne varianty. V Turecku ju tradične pripravujú z hrubej pšeničnej krupice. Najobľúbenejšia je však chalva zo sezamovej pasty tahini (teda zo sezamových semienok). V niektorých kútoch sveta sa dokonca vyrába z fazule, šošovice alebo zeleniny. To je dôkaz toho, že každý národ si pôvodný recept upravil podľa seba a podľa svojich chutí. Dokonca aj jej konzistencia sa môže líšiť – môže byť tuhá, mokrá, suchá alebo drobivá. Akú si pripravíte vy?

Dáte prednosť klasickej chalve zo sezamových semienok alebo vyskúšate slnečnicové semienka, poprípade iné druhý orieškov?

chalva recept

Zdroj: Shutterstock®

Na domácu chalvu potrebujeme:

  • 1 a ½ hrnčeka slnečnicových semienok (môžete nahradiť sezamovými semienkami)
  • 4 lyžice medu (poprípade javorový alebo agáve sirup)
  • 1 lyžičku vanilkového extraktu (môžete použiť aj vanilkový struk)

Slnečnicové semienka si sprudka orestujeme na suchej panvici. Restujeme 1 minútu, po minúte stiahneme plameň alebo stupeň na indukcii a pražíme ďalej ešte približne 5 minút. Keď slnečnicové semienka chytia svetlo hnedú farbu (pozor, aby sa nespálili), tak ich odstavíme.

Následne si semienka rozmixujeme v mixéri úplne dohladka. K vzniknutej zmesi pridáme med a vanilkový extrakt. Hotovú hmotu natlačíme do menšej nádoby (ideálne vystlanej papierom na pečenie) a necháme v chladničke stuhnúť aspoň 5 hodín. Chalva sa tak ľahšie vyklopí z nádoby a bude sa lepšie krájať. Prajeme príjemné maškrtenie!

Ochutnali ste už niekedy tradičnú chalvu či už na dovolenke alebo pobyte v zahraničí?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Katarína Konečná 15.03.22 11:00

KK
karma
105.00

nie je to moja šálka kávy, u mňa je jednoznačne top čokoláda

  • 0
Odpovedať

Andrea Szabová 01.12.22 08:58

AS
karma
-1.00

Tento druh domácej chalvy mám odskúšaný a teda mňam tento druh dobroty ja môžem.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní