Pripraviť lahodný dezert ku káve vyžaduje nielen vydarený recept a chutné ingrediencie. Chce to často aj veľa trpezlivosti a šikovnosti. Nie vždy však musíme stráviť v kuchyni hodiny. Čakáte návštevu či máte len tak chuť na niečo sladké? Nie je nič jednoduchšie, ako si pripraviť tento rýchly koláčik z ingrediencií, ktoré má doma snáď každý.
Jeho nespornou výhodou je fakt, že upečené cesto možno doladiť na množstvo spôsobov. Či už korpus rozrežete a naplníte chutnou plnkou alebo si ho vychutnáte potretý lekvárom a čokoládou. Keďže u nás doma je na sladké chuť vždy v akejkoľvek forme, naše chuťové bunky sme uspokojili aj jednoduchým koláčikom s lekvárom a čokoládou.
Na grankový koláč budete potrebovať
- 1 hrnček polohrubej múky
- ½ hrnčeka kryštálového cukru
- 1 hrnček granka
- 1 hrnček oleja
- 5 vajec
- 1 prášok do pečiva
Pozri aj: Pudingová bábovka: Túto nadýchanú dobrotu ku káve si zamiluješ!
Postup
Klasický hrnčekový koláčik si nevyžaduje veľa zručnosti a pripraví ho jednoducho každý. Jeho čaro tkvie v zmiešaní jednotlivých ingrediencií v jednej miske. Do misky nasypeme sypké ingrediencie ku ktorým pridáme následne olej a vajcia. Ak je cesto tuhšie, prilejeme trochu mlieka. Všetko spolu dôkladne rozmiešame metličkou. Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný menší plech alebo do tortovej formy na pečenie. Koláč pečieme 25 – 30 minút na 190 °C (v závislosti od danej rúry). Aby bol koláč šťavnatejší, po vychladnutí povrch pokvapkáme zaliatou čiernou kávou. Potom na koláč natrieme už len domáci lekvár, napríklad marhuľový, a vrch ozdobíme rozpustenou čokoládou. Rýchly grankový koláč najlepšie chutí s čerstvou a horúcou kávou.