Zázvorové sušienky: Zahrejú aj v tej najtuhšej zime!

Zázvorové sušienky: Zahrejú aj v tej najtuhšej zime!

Vonku v týchto dňoch „prituhuje" čoraz viac a teplý voňavý čaj je povinnou výbavou v každej domácnosti. Ak sa vám však mráz usadil až do „kostí“ a nepomáha ani čaj či rozpálený kozub, ponúknite svojim maškrtným bunkám niečo, čo ich zaručene zahreje. Vyskúšali ste už tieto vynikajúce zázvorové sušienky? Nebudete sa ich vedieť dojesť!

Zázvor uplatníte nielen v dezertoch, ale aj pri mäsitých jedlách, a preto by vo vašej kuchyni nemal chýbať. Je však nielen chutnou ingredienciou, ale najmä skutočným prírodným zázrakom. Účinne dokáže totiž pomôcť napríklad v čase chrípok či nachladnutí, ale aj pri nevoľnostiach, menštruačných bolestiach či s inými problémami.

Odporúčame: Prečo piť zázvorový čaj? Pomáha pri týchto zdravotných problémoch!

zázvorové keksíky

Zdroj: Shutterstock®

Na prípravu zdravých zázvorových sušienok budeme potrebovať

  • 2 hrnčeky hladkej špaldovej múky
  • 1 hrnček kryštálového alebo trstinového cukru
  • 1/3 hrnčeka oleja
  • 1/3 hrnčeka medu
  • 2 ČL čerstvého nastrúhaného zázvoru alebo ½ ČL mletého zázvoru
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • 1 ČL mletej škorice
  • 1/2 ČL soli
  • 1 vajce
  • Nasekané kúsky horkej čokolády (podľa chuti)

Pozri aj: Je zázvor nebezpečný? Ak patríš do tejto skupiny ľudí, zbystri pozornosť

sušienky so zázvorom

Zdroj: Shutterstock®

Postup

Sypké ingrediencie spolu zmiešame v jednej miske. Postupne pridávame a zapracujeme aj olej, med a vajce. Podľa chuti môžeme pridať aj nasekané kúsky horkej čokolády. Po vymiesení nám vznikne suchšie a drobiace sa cesto. Z cesta tvarujeme malé guličky. Guličky môžeme obaliť napríklad v hrubozrnnom trstinovom cukre, ktorý sa pri pečení nerozpustí a bude príjemne chrumkať. Kladieme ich na plech vystlaný papierom na pečenie, pričom ich ešte jemne vidličkou stlačíme. Sušienky pečením narastú, preto medzi jednotlivými kúskami necháme 2 – 3 centimetrový rozostup. Cesto pečieme v rúre na 180 °C zhruba 12 minút (v závislosti od danej rúry). Dobre upečené sušienky by mali byť na povrchu chrumkavé a vnútri vláčne.

Neprehliadni: Bojíš sa prechladnutia? Tak odhaľ spôsob, ako pestovať zázvor doma!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Ľubica Šťastná 19.01.22 07:00

ĽŠ
karma
100.00

Výborné sušienky.

  • 0
Odpovedať

Daniela Bieliková 24.03.22 07:50

DB
karma
117.00

Odskúšané, sú výborné...

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní