Recept: Najlepší tvarohový koláč s broskyňami – nič ho neprekoná!

Recept: Najlepší tvarohový koláč s broskyňami – nič ho neprekoná!

    • Zdieľaj:
  • 12

Broskyne predstavujú úžasné letné ovocie, ktoré sa nedá nemilovať. Ak sú dobre dozreté, tak sú poriadne šťavnaté a sladučké. Vtedy je radosť sa do nich zahryznúť. Broskyne, ktorých pôvod možno hľadať v Číne, pritom nie sú len osviežujúcou pochúťkou, ale aj zdravou potravinou. Nášmu telu doplnia nemalú dávku vitamínu C a tiež viacerých vitamínov skupiny B. Ukrýva sa v nich aj vláknina, selén, draslík, horčík a rôzne flavonoidy. Toto sladké letné ovocie má vďaka svojmu zloženiu priaznivý vplyv na imunitný systém, trávenie, pokožku aj oči. Broskyniam sú tiež pripisované antistresové účinky, dokonca majú preventívne pôsobenie proti niektorým druhom rakoviny.

Tento chlpatý plod je skvelou voľbou na desiatu či olovrant, respektíve keď nás chytí menší hlad či chuť na sladké. Broskyne si však nemusíme vychutnávať len samotné, pripraviť sa z nich totiž dajú rôznorodé dobroty, a to nielen tradičné džemy a zaváraniny, ale aj múčniky, či už jednoduché hrnčekové koláče alebo aj poctivé kysnuté koláče ako od babičky. Ak obľubuje vypekať a neviete si víkend predstaviť bez sladkej dobroty, tentoraz môžete vyskúšať aj tento tvarohový koláč s broskyňami. Verte, že vás dozaista nesklame a z plechu zmizne raz-dva.

Skúste aj: Pudingová bábovka: Túto nadýchanú dobrotu ku káve si zamiluješ!

broskyne

Zdroj: Shutterstock®

Budeme potrebovať:

  • 6 – 8 zrelých broskýň
  • 2 PL kryštálového cukru
  • 2 PL rumu (voliteľné)

Na mrveničkové cesto:

  • 500 g polohrubej múky
  • 200 g kryštálového cukru
  • 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva
  • 2 vajcia
  • 200 g masla
  • štipku soli
  • maslo a múku na vymastenie a vysypanie plechu

Na tvarohovú plnku:

  • 750 g jemného tvarohu
  • 3 vajcia
  • 6 PL cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
broskyňový koláč

Zdroj: Shutterstock®

Postup prípravy:

  • Ako prvé si umyjeme broskyne, nakrájame ich na štvrtky, zasypeme cukrom a pridáme aj rum. Premiešame a necháme odležať aspoň 15 minút.
  • Následne si vo väčšej miske zmiešame suché ingrediencie na mrveničkové cesto, teda múku, prášok do pečiva, cukor a soľ.
  • Premiešame a pridáme zmäknuté cesto aj s vajcami a vypracujeme sypkú mrveničku.
  • V druhej miske si pripravíme tvarohovú plnku. Tvaroh vymiešame s kryštálovým aj vanilkovým cukrom a pridáme aj celé vajcia.
  • Vyšší plech vymastíme maslom a vysypeme múkou. Na jeho dno rozmrvíme 1/2 mrveničky a jemne ju popritláčame.
  • Následne navrstvíme tvarohovú plnku, na to scedené broskyne a na záver zasypeme druhou polkou mrveničky.
  • Koláč pečieme pri teplote 170 °C asi 40 až 45 minút.
  • Hotový koláč necháme vychladnúť, ideálne po ochladnutí vložíme na dve hodiny aj do chladničky. Potom môžeme podávať. Dobrú chuť.

    • Zdieľaj:
  • 12
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

12 komentárov

Katarína Konečná 08.08.21 12:31

KK
karma
100.00

robievam podobný, ale tento určite vyskúšam

  • 0
Odpovedať

Mária Reibergerová 08.08.21 17:47

MR
karma
104.00

rada ho vyskúšam

  • 0
Odpovedať

Ľudka Uličná 09.08.21 00:12

ĽU
karma
100.00

vyzerá dobre

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 09.08.21 07:02

ĽŠ
karma
100.00

Výborný koláčik, pripravujem podobne.

  • 0
Odpovedať

Daniela Bieliková 09.08.21 08:28

DB
karma
105.00

Vyzerá veľmi chutne, broskyne s tvarohom je dobrá kombinácia

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 09.08.21 09:07

MC
karma
100.00

To musí byť dobrota.

  • 0
Odpovedať

Lucia Šeptáková 09.08.21 11:29

karma
109.00

Vyzerá neskutočne!

  • 0
Odpovedať

Marika Michálková 09.08.21 15:08

MM
karma
103.00

vyzerá dobre, sviežo

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 09.08.21 20:57

karma
111.00

Podľa ingrediencií,aj podľa fotky musí byť tento koláčik výborný.Je čas broskýň,tak hurá do pečenia...mňam.

  • 0
Odpovedať

Lenka Geršiová 11.08.21 11:47

LG
karma
-1.00

Vyzerá chutne, určite vyskúšam.

  • 0
Odpovedať

Iveta Moravčíková 11.08.21 16:50

IM
karma
104.00

vypadá lákavo vyskušame

  • 0
Odpovedať

Zuzana Beránková 13.08.21 14:17

ZB
karma
-1.00

robievam podobný, ale tento je tiež super :-) ďakujem za tip :-)

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Drobné fialové fľaky na koži – čo sú petéchie a prečo vznikajú?
Zdravie

Drobné fialové fľaky na koži – čo sú petéchie a prečo vznikajú?

  • 1
  • 01.09.2021
Obsedantno-kompulzívna porucha: Kedy sa rozvíjajú prvé príznaky?
Zdravie

Obsedantno-kompulzívna porucha: Kedy sa rozvíjajú prvé príznaky?

  • 3
  • 20.08.2021
Slovenskí influenceri naslepo testovali známu kozmetickú značku: Čím ich prekvapila?
Voľný čas

Slovenskí influenceri naslepo testovali známu kozmetickú značku: Čím ich prekvapila?

  • 1
  • 20.07.2021
TOPlist