Približne od polovice leta až do jeho konca sa môžeme tešiť z úrody ríbezlí. Tie sú považované za akési multivitamínové bobule, ktoré sú najbohatšie na vitamín C. Sú výrazne kyslejšie, no to im určite neuberá na ich účinkoch, ktoré by mal poznať každý.
Ako uvádzajú odborníci, tak každá bobuľka ríbezle obsahuje približne 2 mg vitamínu C. Čo znamená, že 40 ríbezlí je postačujúcich na doplnenej doporučenej dennej dávky tohto vitamínu, ktorý posilňuje náš imunitný systém. Ríbezle tiež obsahujú vitamín B5, vitamín E a taktiež aj železo, draslík, horčík, mangán, vápnik a pod. Čo sa týka ich účinkov, tak, samozrejme, posilňujú imunitný systém, chránia bunky pred voľnými radikálmi, upokojujú nervy, zlepšujú náladu a pozitívne vplývajú aj na funkciu srdca. Čo myslíte, oplatí sa ich kvôli tomu konzumovať, aj keď sú kyslejšie? My sme rozhodne ZA!
Ríbezle majú všestranné využitie. Môžete si z nich pripraviť ríbezľový džem, ale aj ríbezľový sirup alebo víno. Taká marmeláda z čiernych ríbezlí sa hodí na palacinky alebo do koláčov. Dnes však dáme prednosť zákusku, na ktorom si dozaista pochutnáte.
Odporúčame aj: Recept: Muffiny s broskyňami bez lepku a laktózy
Na ríbezľové muffiny potrebujeme:
- 1 šálku čerstvých ríbezlí
- 2 šálky hladkej špaldovej múky
- ¾ šálky trstinového cukru
- 1 šálku bieleho jogurtu
- 2 vajíčka
- ¼ šálky kokosového oleja (ideálne tekutého)
- 1 lyžičku jedlej sódy
- 1 lyžičku mletej škorice
- 1 lyžičku vanilkového extraktu
Ak robievate muffiny pravidelne, tak nám určite dáte za pravdu, že žiaden koláč nie je jednoduchší na prípravu ako práve tento. Stačí si v jednej miske zmiešať všetky sypké ingrediencie a v tej druhej zase všetky mokré. Následne mokré ingrediencie postupne primiešame k tým sypkým a vytvoríme si jednotné cesto. Dávajte pozor, aby vám nevznikli hrudky z múky. Miešajte preto precízne, ale zároveň zľahka.
Do pripravenej muffinovej zmesi primiešame ríbezle a začneme plniť muffiny. Muffinové košíky plníme cca do ¾, pretože muffiny v rúre trochu nakysnú. Ak máte k dispozícii väčšie množstvo ríbezlí, tak nimi môžete posypať vrch muffinov. Muffiny pečieme približne 30 minút pri 180 °C. Hotové muffiny necháme vychladnúť, pocukríme ich a podávame. Prajeme príjemné maškrtenie.
9 komentárov
Marta Kendrová
21.08.2021 13:48Škoda, že už nie sú v záhrade ríbezle
Anna Podmanická
25.07.2021 19:44Chutné a zdravé, ďakujem za tip.
Elena Švachová
24.07.2021 21:48Tieto muffinky vyskúšam,ríbezle máme na záhrade.
Zdenka Sabanošová
23.07.2021 21:39Mňamka
Iveta Moravčíková
23.07.2021 12:40Vyskušam aj tento recept dakujem
Ľubica Šťastná
23.07.2021 05:51Jednoduché a výborné!
Mária Reibergerová
22.07.2021 22:40chutné a osviežujúce
Katarína Hrtúsová
22.07.2021 21:55Ďakujem za tip. Tento rok máme prvý krát úrodu čerstvých ríbezlí, recept vyskúšam .
Katarína Konečná
22.07.2021 11:13muffiny robievam často a rôzne kombinácie, ríbezľové som ešte nerobila, vyskúšam