Jednoduchý hrnčekový banánový koláč – skvelý aj z prezretých banánov!

Jednoduchý hrnčekový banánový koláč – skvelý aj z prezretých banánov!

Kto by nemiloval banány? Dozaista pre mnohých sú banány tým najobľúbenejším ovocím. Tento plod predstavuje skvelý zdroj energie, ktorý môžeme mať vždy poruke. Rýchlo zaženie hlad medzi hlavnými jedlami. Banány sú sladučké, dobre stráviteľné a plné dôležitých živín. Telu doplnia sacharidy, ktoré pre ľudský organizmus predstavujú základný zdroj energie. Sú zdrojom vlákniny, ktorá prispieva k prevencii problémov s nepravidelným vyprázdňovaním. Okrem toho v nich nájdeme viaceré vitamíny skupiny B, vitamín C, mangán, draslík, horčík, meď aj železo.

Pravidelnou konzumáciou banánov možno vďaka ich zloženiu podporiť zdravé trávenie aj normálnu hladinu krvného tlaku, tiež prispieť k prevencii chudokrvnosti. Banány majú navyše priaznivý vplyv na nervy a náladu. Ako si najviac vychutnáte banány vy? Obľubuje skôr ešte zelené a málo zrelé banány, ktoré nie sú tak sladké, alebo čakáte na to, kým sú viac prezreté? Konzumácia oboch verzií banánov prináša svoje benefity.

Ak však nestihnete banány skonzumovať skôr než úplne prezrejú, nezúfajte. I mäkké, veľmi sladké a sčasti hnedasté banány sa dajú využiť. Miesto si nájdu napríklad v smoothie nápojoch v kombinácii s baby špenátom alebo jahodami. Príliš zrelé banány sú však skvelou voľbou aj do múčnikov, ich veľkou výhodou je, že koláč dokážu razom osladiť. Ak doma nájdete zopár mäkších banánov, neváhajte z nich vyskúšať pripraviť nasledujúci hrnčekový koláč. Z plechu zmizne skôr než úplne vychladne!

Skús aj: Najlepšie hrnčekové palacinky zo špaldovej múky

banánový koláč

Zdroj: Shutterstock®

Budeme potrebovať:

  • 4 prezreté banány
  • 2 šálky polohrubej múky
  • 3 vajcia
  • 1 šálku kryštálového cukru
  • 1/2 šálky oleja
  • 3/4 šálky mlieka
  • 5 PL mletých orechov (voliteľné)
  • 1 balenie vanilkového cukru
  • 1 balenie prášku do pečiva
  • 1/2 ČL mletej škorice
  • 1 banán na ozdobenie (voliteľné)

Postup prípravy:

  • Ako prvé si banány v miske roztlačíme vidličkou na kašu.
  • V druhej miske si vajcia s kryštálovým cukrom vyšľaháme do hustejšej peny. 
  • K zmesi vajec a cukru pridáme všetky tekuté ingrediencie – mlieko, olej i roztlačené banány.
  • K tekutej zmesi pridáme sypkú zmes z múky, soli, vanilkového cukru, prášku do pečiva, mletej škorice a orechov. 
  • Všetko dôkladne premiešame a vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech. Na vrch môžeme ešte poukladať kolieska banánu.
  • Koláč pečieme pri teplote 180 °C asi 25 až 35 minút. Pred vybratím z rúry môžeme cesto skontrolovať špajdľou. 
  • Hotový koláč podľa chuti po ochladnutí posypeme práškovým cukrom, nakrájame a podávame. Dobrú chuť!

TIP: Namiesto orechov skúste do koláčika pridať ochutený hrudkový tvaroch. Cesto vylejte na plech, poukladajte naň kolieska banánov a následne miestami pridajte aj malú lyžičku tvarohu. Hotový koláč bude ešte šťavnatejší!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Katarína Konečná 14.10.21 11:09

KK
karma
109.00

robievam banánové lievance, ale koláč vyzerá zaujímavo, vyskúšam

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 15.10.21 06:24

ĽŠ
karma
100.00

Rada vyskúšam, vďaka!

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní