Tip na výlet na Slovensku: Prečo navštíviť Poprad? Toto ti ponúka!

Tip na výlet na Slovensku: Prečo navštíviť Poprad? Toto ti ponúka!

V rebríčku najväčších slovenských miest sa Poprad nachádza na 10. mieste. Rozhodne však patrí i do zoznamu miest, ktoré sa na Slovensku oplatí navštíviť. Ponúka totiž čarovné námestie s historickými pamiatkami. Pri návšteve Popradu však nemožno vynechať ani mestskú časť, nazvanú Spišská Sobota. Okrem toho si toto mesto dozaista zamilujú i milovníci turistiky. V nasledujúcom článku vám prezradíme, ktoré miesta sa v Poprade oplatí navštíviť.  

Čo vieme o Poprade?

Poprad je okresné mesto, nachádzajúce sa v Prešovskom kraji. S počtom obyvateľov cez 50 000 ide o desiate najväčšie mesto Slovenska. Preteká ním rieka Poprad a v jeho okolí sa nachádzajú Vysoké a Belianske Tatry. Prvá písomná zmienka o tomto meste pochádza z roku 1256. Územie dnešného Popradu však bolo osídlené už v praveku, čo naznačuje nález odliatku mozgovne neandertálskeho človeka, ktorý bol nájdený v Gánovciach. Mesto bolo kedysi len malou obcou, no postupom času bola táto oblasť čoraz viac osídľovaná. 

Navyše Poprad ležal na križovatke obchodných ciest, čo mohlo prispieť k ďalšiemu spoločenskému aj hospodárskemu rozvoju. Existovali tu napríklad remeselné cechy a vo veľkom sa stavalo, čo dosvedčuje bohatá zachovalá architektúra. K rozvoju mesta výrazne prispela i železnica. Mesto bolo tiež známe papierňou, ktorá bola založená v 17. storočí. Dnes je Poprad stále sa rozvíjajúcim mestom s moderným nádychom. Ide o hospodársko-sídelné centrum, ktoré má kultúrny aj turistický význam.

Odporúčame: Vieš, čo škodí kostiam? Týmto hrozným nerestiam sa vyhni!

centrum Popradu

Zdroj: Shutterstock®

Vychutnajte si atmosféru námestia!

Centrum Popradu možno situovať okolo Námestia svätého Egídia, ktoré vás očarí niekoľkými pamiatkami. Dominantou tohto miesta je Kostol sv. Egídia, ktorý je najcennejšou historickou pamätihodnosťou mesta. Pochádza pravdepodobne z 13. storočia, no presný údaj o vzniku nie je známy. Bezpochyby vás zaujme svojou bohatou freskovou výzdobou z 15. storočia, ktorá je cenným umeleckým prvkom interiéru. Pri kostole ešte natrafíte na renesančnú zvonicu z roku 1658 a morový stĺp.

Ďalšou významnou stavbou na námestí je Kostol sv. Trojice, ktorý je evanjelický a postavený v klasicistickom štýle. Pred ním sa nachádza skvelé miesto na oddych so zeleňou, kvetmi, lavičkami a fontánou. Pokochajte sa výhľadom na zástavbu meštianskych domov barokového a klasicistického štýlu, ktoré ohraničujú námestie! Okrem toho si môžete priamo na námestí oddýchnuť i v mnohých kaviarňach a reštauráciách. Hoci je Námestie sv. Egídia o niečo menšie, môže sa pýšiť bohatým kultúrnym životom. Najmä v posledných rokoch sa tu konajú veľmi populárne festivaly, napríklad Viva Italia či Made in Slovakia.

Na námestí je tiež prítomný veľký kovový nápis mesta, s ktorým sa často fotografujú turisti i návštevníci. V jednotlivých písmenách sú pritom vyrezané názvy mestských častí Popradu aj miest, ktoré je možné v tejto oblasti navštíviť i rozličné obrázky. Počas leta si navyše môžete Poprad vychutnať aj z turistického vláčika, ktorý pravidelne premáva cez námestie. 

Spišská Sobota

Zdroj: Shutterstock®

Za návštevu stojí i Spišská Sobota

Spišská Sobota patrí spolu s Matejovcami, Strážami pod Tatrami, Veľkou a Kvetnicou medzi mestské časti Popradu. Kedysi patrila Spišská Sobota medzi najvýznamnejšie hornospišské mestá. Bola centrom obchodu, kultúrneho života i obuvníckeho či krajčírskeho cechu. K Popradu bola pripojená v roku 1946. Krátko na to, v roku 1950, bola vyhlásená za mestskú pamiatkovú rezerváciu. Pýši sa totiž zachovalým historickým centrom, ktoré nadchne nejedného návštevníka. Malebné Sobotské námestie lemujú krásne gotické, barokové aj renesančné meštianske domy.

Dominantou námestia je Kostol svätého Juraja, v ktorom môžete obdivovať vyrezávaný organ či niekoľko oltárov, z toho jeden dokonca od majstra Pavla z Levoče. Kúsok od neho stojí renesančná zvonica i Mariánsky stĺp. Obďaleč sa tiež nachádza evanjelický kostol. Okrem toho tu sídlia i kultúrne či štátne inštitúcie, napríklad archív, knižnica či pamiatkový úrad. Toto námestie je skutočne maličké, no ponúka o to čarovnejšiu atmosféru. Do Spišskej Soboty sa poľahky dostanete i mestskou hromadnou dopravou. Dokonca sem zachádza spomínaný turistický vláčik.     

turistika v okolí Popradu

Zdroj: Shutterstock®

Dokonalé mesto pre milovníkov turistiky

Poprad často označujú ako vstupnú bránu do Vysokých Tatier. Niet sa však čomu čudovať. Z tohto mesta je to do Vysokých Tatier takmer na skok. Pre milovníkov horskej turistiky je to skutočný raj. Rozličných turistických tratí je v okolí nespočetné množstvo, stačí si len vybrať. Namieriť si to môžete do Starého Smokovca či Tatranskej Lomnice.

Neďaleko sa týčia aj Belianske Tatry. V tejto oblasti sídli napríklad Tatranská Kotlina. Navštívte tu Beliansku jaskyňu alebo podniknite túru na Veľké Biele pleso! V okolí Popradu sa jednoducho nachádza množstvo štítov, plies či vodopádov, ktoré lákajú domácich i zahraničných turistov. Ak nie ste milovníkom lozenia po kopcoch a túlania sa v lesoch, nemusíte mať v hlavu v smútku. Pre zmenu môžete vyskúšať mestskú turistiku.

V okolí Popradu sa totiž nachádza množstvo menších, no krásnych miest. Ľahko a rýchlo sa dostanete napríklad do Kežmarku či Starej Ľubovne. Blízko je i nádherná Levoča s bohatou históriou a mnohými pamiatkami. Dobrú dopravnú dostupnosť v regióne zabezpečuje najmä železničná trať. Poprad je totiž dôležitým železničným uzlom. Do mnohých miest sa však dá bez problémov dostať i autobusom. 

Odporúčame: Trápi ťa časté krvácanie z nosa? Pozri, čo všetko môže byť príčinou!

Zdroj foto: autorka článku


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

7 komentárov

Ľubica Šťastná 05.08.18 07:49

ĽŠ
karma
100.00

Pre milovníkov horskej turistiky je to naozaj skutočný raj.

  • 1
Odpovedať

Tomáš Kamenár 06.08.18 08:17

TK
karma
105.00

raz mám v pláne aj túto časť našej krajiny navštíviť :)

  • 1
Odpovedať

Milka Damašková 06.08.18 16:17

MD
karma
132.00

Raz by som chcela toto mesto navštíviť.....aj dcéra tam má kamarátku, tak možno to bude čoskoro. Určite tam je čo obdivovať :)

  • 1
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 17.08.18 21:36

PV
karma
113.00

Určite prídte navštíviť.. Je to moje rodné mesto ,najkrajšie ,som šťastná ,že som sa tu narodila ,a prežila krásne roky .. Do Tatier, našich krásnych hôr vás všetkých srdečne pozývam ,je tu úžasná príroda, pokoj ,vzduch aký inde na Slovensku nemáte.. Nabijete sa energiou , odpočiniete si . Mám to šťastie,že bývam rovno pod nimi ,a mám krásny výhľad z mojej obývačky. ♥

  • 0
Odpovedať

Angela Gavlasová 18.08.18 23:59

AG
karma
105.00

Poprad je krásny, aj jeho okolie...

  • 0
Odpovedať

Anton Marek 03.10.18 14:47

karma
127.00

Super tip na výlet.

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 15.02.21 08:32

KS
karma
133.00

Keď sa povie Poprad, ihneď ma napadnú naše krásne veľhory - Tatry :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní