Cestovateľský tip: Potopený palác pod ulicami Istanbulu

Cestovateľský tip: Potopený palác pod ulicami Istanbulu
  • 19.03.2019
  • Michaela Kožáková

Pamätáte si scénu z bondovky „From Russia with Love”, keď vtedy mladý Sean Connery plával na malej loďke pomedzi dlhé kamenné stĺpy? Alebo ste fanúšikom diela Inferno od Dana Browna? Scény z týchto filmov boli natáčané v jednej z najúchvatnejších stavieb.

Predstavte si prítmie, vlhký vzduch a tajomný zvuk kvapiek vody. Ak si to predsa len neviete predstaviť, navštívte Potopený palác alebo cisternu v Istanbule.

Pozri aj: Ako si vybrať dovolenku? Toto je 5 tipov pre nezabudnuteľný relax

Cisárova nádrž

História tejto unikátnej stavby siaha do roku 532. Za vlády byzanstského cisára Justiniána I. bola cisterna uvedená do prevádzky. Jej hlavnou úlohou bolo zásobovať vodou Veľký palác. Keď sa však cisári presunuli do iného paláca, cisterna bola zatvorená.

Ostala ticho zabudnutá až do roku 1545. Objavil ju cestovateľ Petrus Gyllius. Počas pobytu v Istanbule počul od miestnych obyvateľov o vode, ktorá sa nachádza pod ich domami. V pivniciach mali diery, cez ktoré vyťahovali vodu, dokonca niektorí takto aj chytali ryby.

Počas Osmanskej ríše cisterna dostala názov Yerebatan Saray – palác. Avšak to, ako ju využívali, nenasvedčovalo tomu, že by ju považovali za palác. Stala sa z nej skládka na odpad a mŕtve telá. V roku 1985 bola vyčistená a zrenovovaná. Od roku 1987 je sprístupnená verejnosti a dnes patrí medzi 77 UNESCO pamiatok Turecka. 

Cisterna v číslach

Objem nádrže je tu 80 000 metrov kubických vody. Predstavte si zaplavené dve futbalové ihriská. Úžasné!

Vnútri sa nachádza 336 stĺpov v dvanástich radoch prinesených zo starých zruinovaných chrámov. Práve tieto stĺpy umocňujú atmosféru skvostného paláca. Keď sa pozriete do vody, jej hladina sa jemne vlní a odráža lesklé šupiny veľkých rýb. Miestami môžete zahliadnuť mince od turistov, ktorí si v duchu vyslovovali tajné želania.

Neprehliadni: Návod, ako poraziť jet lag: Takto sa spamätáš z časového posunu! ​

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Jordy Heilbron (@exploring.shutterbug),

Tajomstvá cisterny

Stĺpy poslušne stojace už niekoľko rokoch v útrobách nádrže sú väčšinou korintského štýlu. Jeden je však iný. Stojí sám a je sfarbený do zelena, pričom jeho povrch zdobia menšie kruhy. Ak sa ho dotknete, zistíte, že je vlhký. Volajú ho Plačúci stĺp. Hovorí sa, že na výstavbe cisterny pracovalo sedemtisíc otrokov. Niekoľko z nich sa nedožilo dokončenia a pod ťarchou ťažkej práce zomrelo. To, čo steká po tomto stĺpe, sú údajne slzy upracovaných otrokov.

Zaujímavosťou cisterny sú dve hlavy Medúzy. Jedna ležiaca na boku a druhá otočená hore hlavou. Prečo sa tu tieto hlavy nachádzajú a z akého dôvodu sú takto pretočené, nie je celkom jasné. Podľa štúdií sa hlavy Medúzy umiestňovali na ochranu a zachovanie miest. Len dajte pozor, aby sa vám nezatočila hlava pri hľadaní správneho záberu na fotku s Medúzou.

Z gréckej mytológie sa Medúza dala zviesť bohom mora Poseidonom priamo v Aténinom chráme. Aténa ju zo žiarlivosti premenila na škaredú bytosť so špicatými zubami, blýskavými očami a hadmi namiesto vlasov. Ten, kto sa na Medúzu pozrel, sa ihneď premenil na kameň.

Dnes cisternu navštevujú tisícky turistov a milovníkov histórie. Môžete tu stretnúť zvedavých Japoncov s rúškami na tvári, hlučných Rusov či pokojných Angličanov. Cisterna sa takisto využíva na koncerty a čítanie poézie. 

Táto pamiatka sa nachádza na námestí Sultanahmed niekoľko metrov od Hagii Sofii a Modrej mešity. Otvorená je denne od deviatej do pol šiestej. Vstupné pre cudzincov je 20 tureckých lír (cca 3 eurá). Ak plánujete návštevu Istanbulu, nezabudnite si pripísať na váš zoznam aj cisternu. Budete unesení jej atmosférou a tajomnosťou. Určite stojí za to vystáť si radu a poprechádzať sa medzi vysokými stĺpmi a nadýchnuť dávnej histórie.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Ľubica Šťastná 19.03.19 07:08

ĽŠ
karma
100.00

Lákavé miesto!

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 26.03.19 18:34

JK
karma
100.00

Waú rada by som navšívila

  • 0
Odpovedať

Dana Hanusková 02.04.19 17:31

DH
karma
-1.00

v Istanbule som už bola ale za krátky čas vidíte len zlomok krásy - cisternu by som si rada pozrela

  • 0
Odpovedať

Alica Mareková 11.08.20 15:02

AM
karma
-1.00

fascinujúce

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 15.02.21 19:20

KS
karma
133.00

Zaujímavý cestovateľský tip :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní