Registrácia Prihlásenie

Chceš bezchybnú pleť a krásne vlasy? Vyskúšaj bavlníkový olej!


V dnešnej dobe je k dispozícii množstvo známych i menej známych olejčekov, ktoré majú blahodarný vplyv na ľudský organizmus. Mnohé z nich sú určené na vnútorné použitie, iné sa zase oplatí používať skôr zvonku. Dnes vám predstavíme bavlníkový olej, ktorý vám môže dopomôcť ku krajšej pokožke i zdravším vlasom. Tento pomocník pre krásu je vhodný na ošetrenie zrelej pleti i suchých a lámavých končekov. Objavte jeho fantastické účinky v nasledujúcom článku!  

Ako sa pripravuje bavlníkový olej?

Bavlníkový olej sa vyrába zo semien bavlníka, lisovaním za studena. Bavlníky sú staré kultúrne rastliny, ktoré si ľudia začali pestovať už pred 5000 rokmi. Ich rod pritom obsahuje viac, ako 50 rozličných druhov týchto bylín krovitého vzrastu. Zaraďujeme ich do čeľade slezovité a vyskytujú sa v tropických a subtropických oblastiach po celom svete. Rozšírené sú napríklad v Austrálii, Mexiku, severovýchodnej Afrike či Ázii. Rozličné druhy bavlníkov sú charakteristické dlaňovito laločnatými listami a kvetmi červenej, žltej, bielej alebo ružovkastej farby.

Ich plodom je vajcovitá či podlhovastá tobolka. Tá po dozretí puká a následne uvoľňuje chumáče vlákien so semenami. Bavlníky sa pestujú primárne na výrobu bavlny. Vedľajším produktom pri výrobe tohto produktu je, okrem iného, aj spomínaný olej. V začiatkoch pestovania bavlníkov boli pritom nadmerné zásoby ich semien považované za bezcenné. Používali sa na pestovanie či hnojenie, no veľké množstvo semienok sa nechávalo jednoducho zhniť. Dnes je bavlníkový olej vysoko cenený a jeho hlavnými spotrebiteľmi sú najmä obyvatelia Ameriky či Ázie.

Pozri aj: Chceš vedieť ako mať kvalitnú vodu z vodovodu? Stačí ti táto vec!

účinky bavlníkového oleja

Zdroj: Shutterstock®

Jeho účinky vás prekvapia

Olej zo semien bavlníka, ktorý bol lisovaný za studena, má v sebe zachované vysoké množstvo účinných látok. Z veľkej časti je zložený z cenných polynenasýtených mastných kyselín. Tento produkt je bohatý napríklad na významnú kyselinu linolovú, ktorá má, okrem iného, i vplyv na znižovanie hladiny cholesterolu. Bavlníkový olej tiež v sebe ukrýva minerálne látky či vitamín E, ktorý má silné antioxidačné účinky. Pri použití na pokožke pôsobí tento prípravok upokojujúco a zvláčňujúco.

Má skvelé hydratačné vlastnosti a potrebnú vlhkosť dokáže dodať i veľmi suchej pleti. Pri zrelej pleti zase napomáha potláčať známky starnutia. Okrem toho je tento olejček nápomocný i pri rozličných kožných ranách. Vplýva na stimuláciu rastu nových buniek a regeneráciu kože. Vďaka tomu podporuje rýchlejšie hojenie rán a pokožku dokonca chráni pred vznikom jaziev. Olej z bavlníka má okrem toho blahodarné účinky aj na vlasy. Napomáha podporovať stabilný rast vlasov a predstavuje prevenciu pred ich nadmerným vypadávaním.   

použitie bavlníkového oleja

Zdroj: Shutterstock®

Ako ho používať?

Bavlníkový olej u nás zoženiete na internete či v predajniach so zdravými potravinami. Cena sa môže značne líšiť. Záleží totiž na tom, či je olej napríklad rafinovaný alebo panenský. Kvalitný bavlníkový olej, lisovaný za studena, zoženiete od 8 eur za 100 ml. Takýto produkt je dokonalým pomocníkom na ošetrenie pleti. Môžete ním nahradiť napríklad denný alebo nočný krém. Vyskúšať by ho mali najmä osoby so suchou, citlivou alebo zrelou pleťou. Jeho výhodou je, že nemá žiadnu výraznú arómu, nie je veľmi mastný a ľahko sa vstrebáva. Krúživými pohybmi ho v malom množstve aplikujte na dôkladne vyčistenú a zvlhčenú pleť. Nevynechajte ani krk a dekolt.

Taktiež ho môžete naniesť na pokožku celého tela. Tá zostane vyživená, hodvábne hebká na dotyk a svieža na pohľad. Bavlníkový olej môžete aplikovať i na vlasovú pokožku, najlepšie nejaký čas pred umývaním vlasov. Rovnako ho môžete po umytí votrieť do končekov. Skúste ho, ak vás trápia suché vlasy, rozštiepené končeky alebo sa vám vlasy ťažko rozčesávajú. V niektorých oblastiach sveta sa bavlníkový olej taktiež konzumuje. Názory na jeho vnútorne užívanie sú však pomerne rozporuplné. Okrem potravinárstva sa tento olej využíva pri výrobe kozmetických produktov a niekedy aj pri príprave liečiv.

Odporúčame: Ako odstrániť vodný kameň či iné nečistoty? Skús tento trik!


Návrat hore
Autor článku

3 komentáre

Ľubica Šťastná 14.10.18 13:17

ĽŠ
karma
113.00

Tohto pomocníka pre krásu som ešte neskúšala, ďakujem za článok!

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 14.10.18 19:32

MM
karma
96.00

mám čoraz viac v obľube rôzne olejčeky, bavlníkový som ešte neskúšala

  • 0
Odpovedať

Zuzana Szocsova 09.11.18 22:31

ZS
karma
100.00

ani ja som neskusala, ale som o nom ani nepocula...

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Revuele Care for Men: Keď brada skutočne pristane!
Kozmetické novinky

Revuele Care for Men: Keď brada skutočne pristane!

  • 6
  • 2
  • 19.05.2019
Ranná rutina v starostlivosti o pleť: Aké sú jej zásady?
Poradňa

Ranná rutina v starostlivosti o pleť: Aké sú jej zásady?

  • 73
  • 7
  • 26.04.2019
Aké výhody užívania kolagénu počas leta musíš poznať? Toto určite neprehliadni!
Zdravie

Aké výhody užívania kolagénu počas leta musíš poznať? Toto určite neprehliadni!

  • 60
  • 3
  • 01.08.2019