Chystáš sa s deťmi na kúpalisko? Pozri, ako odhaliť nebezpečný bazén

Chystáš sa s deťmi na kúpalisko? Pozri, ako odhaliť nebezpečný bazén

Leto a kúpalisko k sebe jednoducho patria ako chlieb a maslo. Keď slnko vonku zavelí tridsiatky, nezostáva nám predsa nič iné, len hľadať ochladenie pri vode. To však so sebou môže niesť aj následky v podobe infekcií či iných zdravotných problémov, ktoré číhajú priamo vo vode, aj keď si to možno niekedy neuvedomujeme. Samozrejme, že keď sa prevádzkovateľ kúpaliska o svoje bazény dobre stará, nič sa stať nemôže. Preto sme pre vás spísali niekoľko jasných znakov, podľa ktorých identifikujete, že ide o nebezpečný bazén.

Hlava na hlave

Niektoré výstrahy spoznáte na prvý pohľad, po iných musíte jednoducho trocha pátrať. Čo však vášmu oku neunikne, je preplnený bazén. Davy vo vode, to znamená aj veľa mikróbov, infekcií a vírusov, čo v konečnom dôsledku zvyšuje šancu, že niečo schytáte. A keď je viac detí v bazéne, tiež sa dá predpokladať, že voda nebude najčistejšia. Teraz nehovoríme o bábätkách, ktoré majú špeciálne nepriepustné plienky, ale o deťoch, ktoré radšej, ako by mali vybehnúť na toaletu, urobia to, čo potrebujú rovno do vody. V príliš preplnených bazénoch sa teda radšej nekúpte.

Pozri aj: Vieš, ako rozpoznať alergiu u zvierat? Toto sú najčastejšie signály

riasy v bazéne

Zdroj: Shutterstock®

Chémia je priateľ

Možno s nami nebude súhlasiť každá mamička, no chémia je v prípade verejných bazénov naozaj veľmi potrebná. Hladina chlóru vo vode by sa mala dokonca kontrolovať aj niekoľkokrát za deň, aby neprišlo k jeho poklesu pod minimálnu úroveň. Vtedy by sa voda stala nechránená a pre plavcov by to mohlo znamenať nepríjemné zdravotné ťažkosti, najmä črevné.

To, že je bazén nedostatočne chránený chémiou, sa môže prejaviť aj rozmnožením rias, a to najmä na slnečných miestach bazéna. Aj toto je jasný signál, že o bazén nie je dobre postarané, a teda by ste sa pobytu v takejto vode mali radšej vyvarovať. Do bazéna nelezte ani vtedy, keď je voda zakalená. Vždy sa kúpte len v bazénoch, v ktorých je voda priezračná a viditeľne čistá.

bezpečný bazén

Zdroj: Shutterstock®

Nebezpečenstvo utopenia

Nebezpečný bazén je každý, ktorý nie je ohradený, a to hlavne pre malé deti. Pri takomto bazéne by ste mali mať ratolesti stále na očiach a byť v ich bezprostrednej blízkosti. Dávajte si pozor napríklad aj vtedy, ak má takýto nezabezpečený bazén váš sused. Ani neviete ako a vaše dieťa sa môže k nemu dostať a jednoducho do vody spadnúť. Nebezpečenstvo utopenia číha aj na kúpaliskách, kde nie je k dispozícii plavčík alebo je plavčíkov na veľkosť kúpaliska málo.

Zaujme ťa: Ako využiť cukor v domácnosti? Nie, nie je len na sladenie!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Katarína Kubíková 03.05.21 19:50

KK
karma
-1.00

A presne preto sme si domov kúpili bazén. Človek nemusí byť natlačené medzi ďalšími desiatkami ľudí a o dieťati má jasný prehľad. Kupovali sme ho z a sme moc spokojní, odporúčam :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní