Čo robiť pri otrave dieťaťa? Je mlieko naozaj záchranou?

Čo robiť pri otrave dieťaťa? Je mlieko naozaj záchranou?

Malé zvedavé dieťa potrebuje väčšinou všetko, k čomu sa dostane, ochutnať. A možno aj to je dôvodom alarmujúceho faktu, že až polovicu otráv u nás tvoria tie detské. Zvedavosť je niekedy poriadne nebezpečná, pričom za najrizikovejšie sa v kontakte s malými prieskumníkmi javia rôzne pracie prášky, gélové kapsuly, lieky či chemikálie, ktoré používame na čistenie domácnosti, ale prítomné je aj riziko požitia rôznych jedovatých rastlín či plodov. V nasledujúcom článku sa dočítate, čo robiť pri nepríjemnom incidente otravy u dieťaťa a napríklad aj to, či je v tomto prípade naozaj mlieko tou najideálnejšou voľbou, ako sa o ňom zvykne tvrdiť.

Malé alebo veľké riziko? Ako postupovať?

Batoľatá a malé deti majú tendenciu skúšať, resp. ochutnávať aj látky, ktoré sú už na prvé privoňanie nepríjemné a chuť odporná, preto je tiež riziko ich otravy zvýšené. Niekedy sa však rodičia vystrašia aj v prípadoch látok, ktoré nie sú až tak nebezpečné a iné akosi unikajú ich pozornosti. Ktoré to sú?

Pozri aj: Čo nedávať jesť dieťaťu do jedného roka? Na toto si daj pozor!

dieťa a lieky

Zdroj: Shutterstock®

Napríklad požitie kriedy a papiera dieťaťom neznamená otravu, tieto veci nie sú toxické, teda ani liečba nie je potrebná. A aj také guličky proti vlhkosti (silikagél), ktoré sa umiestňujú do malých vrecúšok k topánkam, potravinám a pod., nie sú hrozbou (pokiaľ ich dieťa nevdýchne alebo nepožije veľké kvantum).

Čo však už nemožno podceňovať, je riziko otravy alkoholom, ktorý je pre deti jedovatý aj v malom množstve. Môže k tomu dôjsť napríklad vtedy, keď dospelí nechajú svoje poháre s alkoholom na stole a dieťaťu nevenujú pozornosť, no a nešťastie je na svete. Potom treba okamžite volať pohotovosť a dať dieťaťu vypiť väčšie množstvo vody s hroznovým cukrom.

Hádam ešte nebezpečnejšie je prehltnutie malých batérií, ktoré sú pre deti veľmi lákavé. Hrozba spočíva najmä v tom, že sa toxické látky z batérie po čase dostanú do organizmu dieťaťa. Tu je treba okamžitý odborný zásah.

Lieky sú pre deti taktiež zaujímavé, pripomínajú im cukríky, a preto, keď sa im dostanú do rúk, ťažko odolávajú. Zároveň sú lieky aj najčastejšou príčinou otráv malých detí. Pri bezodkladnom volaní na pohotovosť by ste mali okrem názvu lieku vedieť aj to, koľko toho z neho dieťa užilo. V niektorých prípadoch ani nie je potrebný výplach žalúdka. Všetko však závisí od typu liečiva.

pohotovosť

Zdroj: Shutterstock®

Kedy rozhodne nevyvolávať zvracanie!

Ak dieťa vypije z benzínu, treba zabrániť zvracaniu a okamžite zavolať pohotovosť. Medzitým mu treba dať vypiť viac vlažnej vody. Pri otrave látkami obsahujúce ropné deriváty, teda ide nielen o benzín, ale aj naftu, mazacie oleje a pod., dieťaťu nepodávajte aktívne uhlie. Rovnako tak ani v prípade penivých či leptavých látok.

Naozaj mlieko neutralizuje?

Dať dieťaťu vypiť pri otrave mlieko nemusí byť v niektorých prípadoch dobrou voľbou, ba dokonca by ste mohli jeho stav ešte zhoršiť. Vhodné ako neutralizátor je len v prípade otravy istým druhom žieravín, inak môže spôsobiť komplikácie. Radšej ho teda dieťaťu v tejto situácii vôbec nedávajte. Tuk v mlieku totiž niektorým jedovatým látkam urýchľuje vstrebávanie sa do organizmu.

Čo robiť pri akejkoľvek otrave?

Asi ste už na základe predošlého pochopili, že nejaké domáce liečenie otravy dieťaťa je nonsensom a treba okamžite volať pohotovosť. Vo všeobecnosti platí, že čím skôr sa otrávené dieťa dostane do odbornej starostlivosti k lekárovi, tým lepšie. Pri akútnych intoxikáciách je dobré obrátiť sa aj na 24-hodinovú konzultačnú službu Národného toxikologického informačného centra, číslo je +421 2 5477 4166.

nebezpečné chemikálie

Zdroj: Shutterstock®

Dôležitá je identifikácia požitej látky

Pri každej otrave je najkľúčovejšie identifikovať, čo dieťa požilo, aby následne na to mohla byť stanovená adekvátna liečba. V prípade toxických rastlín je ideálne dať lekárovi aj vzorku, pri liekoch či rôznych chemických prostriedkoch treba vedieť presný názov a v prípade, že sa nevie, čo dieťa požilo, no a ono medzitým zvracia, je vhodné zabezpečiť pre prípadnú analýzu aj igelitové vrecúško so zvratkami.

Aby ste nemuseli riešiť otravu dieťaťa

Najlepšia je aj v tomto prípade prevencia, hoci je zrejmé, že aj tie najdokonalejšie preventívne opatrenia neochránia malé dieťa, ktoré ešte nerozumie termínom ako „jedovatý“ a „otrava“, na ideálnych 100 %. Samozrejme, deti treba pred nebezpečenstvom vystríhať, ale najlepšie je mať všetky rizikové veci, či už rôzne pracie prostriedky, čističe, lieky a pod., pod zámkom.

Zaujme ťaDeti a digitálne technológie (mobily, počítače, tablety): Pozor na hrozivé následky!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Helena Zobková Šimurdová 07.08.19 20:41

HZŠ
karma
102.00

Pri deťoch musíme byť veľmi ostražití.

  • 1
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 15:44

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 15:44

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní