Čo spôsobuje sedenie s nohou cez nohu? Pozor, koleduješ si o problémy!

Čo spôsobuje sedenie s nohou cez nohu? Pozor, koleduješ si o problémy!

Jasné, sme ženy a v šatách môžeme ťažko sedieť s nohami od seba. V niektorých situáciách sa tomu nevyhneme. Ale inokedy, napríklad pri sedení v práci pri stole, by sme to mali eliminovať.

Sedíte aj vy radi s nohou cez nohu? Možnože vám tento štýl sedenia príde pohodlný, ale podľa mnohých výskumov môže škodiť zdraviu. Nohy krížom môžu spôsobiť problémy, ktoré by si nikto ani vo sne neprial. Hovoriť sa môže o zvýšenom krvnom tlaku, kŕčových žilách alebo bolesti v krížoch, a to nie je práve nič príjemné. Zdá sa však, že mnoho žien týmto upozorneniam nevenuje stále pozornosť a veselo tak sedia naďalej.

Skrátenie svalov

Ak sedíte často s nohou cez nohu, skracujú sa tým svaly vnútornej strany stehien. Keď sa potom postavíte, stehenné kosti majú tendenciu padať k sebe. Aby ste si to vedeli predstaviť. Len čo sa postavíte, pôjdu vám nohy tak trochu do x.

Prečítajte si: Čo škodí zdraviu? 5 zdravých návykov, na ktoré treba dávať pozor!

bolesť chrbta

Zdroj: Shutterstock®

Bolesti chrbta

Okrem toho, že si takto ničíte postupne kolená, pravidelné sedenie s nohou cez nohu môže mať tiež za následok bolesti chrbta. Zaťažujete totiž viac jednu stranu panvy, takže dochádza k jej zošikmeniu a vzniku skoliózy chrbtice. Pokiaľ takto často sedávate aj v práci, skúste pár jednoduchých cvikov.

Veľmi relaxačne pôsobí pretiahnutie chrbta v predklone aj záklone s napnutými rukami, kedy pohybom tela zo strany na stranu opisujete tvar ležatej osmičky v sede alebo v stoji. Pohyby by mali byť pomalé, plynulé a spočiatku v malom rozsahu.

Zúženie ciev

Okrem bolestí chrbta alebo skracovania svalov si vytvárate tiež prostredie na ďalší problém. Tým, že horná noha tlačí na spodnú, môže dochádzať k zúženiu ciev. To má potom na svedomí najmä zvýšenie krvného tlaku, pretože v spodnej končatine sa zníži množstvo krvi. Následkom toho sa krv napumpuje do hrude, a preto sa tlak postupne zvyšuje, bez toho aby sme si to uvedomovali.

Po takto dlhom sedení sa stáva, že v nohe cítime zvláštne mravčenie. Navyše si tým podporujeme nábeh na kŕčové žily. Aj keď je toto ochorenie z veľkej časti dedičné, možno ho čiastočne eliminovať. Ak už sa vám prvé krčné žily objavili, skúste zábaly a výťažky z listov vínnej révy.

kŕčové žily

Zdroj: Shutterstock®

Pozor na rôzne cviky

Nie každé cvičenie môže vášmu zdraviu pomôcť. V niektorých situáciách to môže byť naopak. Takže ak sa venujete thai chi alebo podobným cvikom, kde sa svaly iba napínajú, namiesto toho, aby sa naťahovali aj sťahovali, nie je to pre telo práve ideálne.

Ani cvičenie v posilňovni nie je práve optimálnou cestou. Typickým príkladom je posilňovanie vnútornej strany stehien na strojoch. Sval sa síce trochu posilní, narastie, ale zároveň sa bude skracovať. Svaly tak počas dňa skrátite hneď dvakrát, hoci úmysel bol opačný. Radšej sa teda snažte sedeniu s nohou cez nohu vyvarovať alebo v ňom zotrvať iba kratšiu dobu.

Neprehliadni: Čo vyvoláva migrénu? Pozor na týchto 7 najčastejších spúšťačov!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Ľubica Šťastná 08.02.20 08:52

ĽŠ
karma
100.00

Výborný článok!

  • 1
Odpovedať

Mária Chromíková 08.02.20 10:04

MC
karma
109.00

Aj ja mám tento zlozvyk.

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní