Čo všetko môže urobiť plávanie s bábätkom? Začať s ním alebo počkať?

Čo všetko môže urobiť plávanie s bábätkom? Začať s ním alebo počkať?

Prvé mesiace s novorodencom bývajú stále dookola o tom istom. Prebaľovanie, kŕmenie, prechádzky a spánok. Tento možno stereotypný kolobeh sa však už po niekoľkých mesiacoch môže vedome zmeniť, a to v prípade, že vášmu dieťatku začnete do rozvrhu pridávať rôzne aktivity. Jednou z nich môže byť aj plávanie, ktoré môže vašej ratolesti prospieť viac, ako si myslíte.

Hlúposť? Ale kdeže

Mnoho rodičov si myslí, že kurzy plávania s bábätkami sú len marketingovým ťahom. Odborníci sa však zhodujú, že zatiaľ, čo veľa vecí býva ohľadom bábätiek len návnadou pre rodičov na míňanie peňazí, plávanie novorodencov do tejto kategórie nespadá. Ide už o prvý kontakt s vodou, ktorý by malo dieťa dostať čím skôr. Stáva sa totiž, že staršie detičky začnú mať pred vodou priveľký rešpekt a v konečnom dôsledku sa jej začnú báť ako niečoho neznámeho a nepoznaného.

Pozri aj: Prdíky u bábätiek dajú zabrať aj rodičom: Ako ich identifikovať?

sú plavecké kurzy pre deti dobré

Zdroj: Shutterstock®

Utopenie je stále hrozba

Pozor, plavecké kurzy pre bábätká v žiadnom prípade nezaručujú to, že sa dieťa neutopí v prípade núdze. Kurzy plávania nemajú dokázateľne na bábätká do jedného roka žiadny vplyv, čo sa pudu sebazáchovy vo vode týka, preto by ste sa od nich vo vode nemali pohnúť ani na krok. Vedci potvrdili, že rodičovský či iný dozor je najdôležitejší pre deti do 4 rokov, kedy ich nemusí zachrániť ani intenzívny a pravidelný plavecký kurz. Ukázalo sa, že plavecké schopnosti sa pri hrozbe utopenia prejavujú až po 4 rokoch, no taktiež nejde o 100-percentnú istotu.

výhody plávanie novorodencov

Zdroj: Shutterstock®

Rozvoj mozgu, svalov a chuť do jedla

Čo teda môže kurz plávania dieťatku v takom skorom veku priniesť? Úplne bežná je oveľa väčšia chuť do jedla či lepšie spánkové návyky. Okrem toho bábo počas plaveckej hodiny kope nôžkami, búcha rúčkami a špliecha sa vo vode, čo podporuje rozvoj jeho kognitívnych funkcií, laicky povedané, rastie mu tak mozog. Ukázalo sa, že hodiny plávania majú vplyv aj na rozvoj sebadôvery, spoločenských vlastností, a to vďaka pravidelným interakciám s rodičom, inštruktorom a inými bábätkami, ale aj na rozvoj telesnej schránky – svalov. To ide všeobecne ruka v ruke s lepšou rovnováhou bábätka.

Niet nad vlastnú skúsenosť

Keďže som sama mamičkou 6-mesačného bábätka, tak aj ja som si pred vyše mesiacom otestovala, aké vlastne plavecké kurzy pre bábätká sú. Myslím, že môžem s čistým svedomím skonštatovať, že by si to mala každá jedna mamička s dieťatkom vyskúšať na vlastnej koži. Osobná skúsenosť je predsa nenahraditeľná a len po nej budete vedieť, ako to naozaj s plávaním s bábätkami je. Mne sa veľmi páčilo, že sa moja dcérka viac zoznámila s vodou, aj keď s ňou mala kontakt už predtým. A tiež bolo úžasné pozorovať, aká je v spoločnosti svojich rovesníkov. Skvelý zážitok a na kurz plávania sa chystám opäť, keď dovŕši rok a bude to viac o plávaní ako o zoznamovaní sa s vodou.

Inšpiruj sa: Čo robiť pri otrave dieťaťa? Je mlieko naozaj záchranou?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 15:52

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 08:55

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 08:55

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 15:52

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní