Registrácia Prihlásenie

Datľový sirup si pripravíte i doma. Je však zdravý alebo nie?


V súčasnej dobe nám obchodné reťazce ponúkajú veľké množstvo rozličných sladidiel, ktoré sa pýšia tým, že sú oveľa zdravšie ako klasický biely cukor. V mnohých prípadoch je však pravda trochu iná. V dnešnom článku sa zameriame na nie až tak rozšírené sladidlo. Datľový sirup pripravovaný z datlí využijete v studenej aj teplej kuchyni. Je podobný medu, má výraznú chuť a ukázalo sa, že obsahuje niekoľko cenných látok. Čo všetko by sme však o ňom mali vedieť? V článku sa dozviete, ako sa pripravuje, aké má účinky a akým spôsobom si ho môžete vyrobiť i v pohodlí domova!

Poznáte datľový sirup?

Datľový sirup predstavuje prírodné sladidlo, ktoré sa pripravuje z prezretých sušených datlí. Tie sa zvyčajne miešajú s vodou, mixujú a filtrujú, čím sa získava šťava, ktorá je následne koncentrovaná na požadovanú konzistenciu. Tento sirup je charakteristický skôr hustejšou konzistenciou a najmä tmavou farbou. Prirovnať by sme ho mohli napríklad k lesnému medu. Prekvapí vás prirodzene sladkou ovocnou chuťou, ktorá je skutočne výrazná. Pri sladení teda stačí použiť iba malé množstvo tohto sirupu.  

Datľový sirup dnes zoženiete vo väčších supermarketoch, na internete i v predajniach so zdravými potravinami. Cena sa môže líšiť. Priemerne však za 250 ml balenie v bio kvalite zaplatíte od 2,50 eura. Pri výbere sirupu však dávajte pozor na jeho zloženie. Mali by ste v ňom v prvom rade nájsť vysoký podiel datlí a potom vodu. Pridaný cukor či konzervačné látky a arómy sú nežiaduce.

Pozri aj: Mungo fazuľky: Objav ich liečebné a jedinečné čaro aj ty!

účinky datľového sirupu

Zdroj: Shutterstock®

Ako pôsobí na naše telo?

Datle sú zdravou potravinou, ktorá je nabitá viacerými cennými látkami. Mnohé z nich môžeme nájsť práve aj v datľovom sirupe. Ten je z drvivej väčšiny tvorený, samozrejme, sacharidmi, no v stopovom množstve sú v ňom prítomné i bielkoviny. Okrem toho je zdrojom mnohých vitamínov skupiny B a tiež vitamínov A a C. Z minerálnych látok a stopových prvkov sú v datľovom sirupe zastúpené draslík, železo, horčík, mangán alebo fosfor. Výhodou tohto sladidla je, že má nižší glykemický index, vďaka čomu sa z neho cukor dostáva do krvi pomalšie a rovnomernejšie.

Tým je zabezpečené efektívnejšie dodávanie energie do organizmu. Do kariet mu tiež nahráva fakt, že na rozdiel od rafinovaného bieleho cukru tak neprekysľuje žalúdok a tráviaci trakt. Datľový sirup však pozitívne ovplyvňuje i procesy trávenia a prečistenia organizmu. Dokonca blahodarne pôsobí na nervový systém. V datliach bolo nájdené i množstvo látok s antibakteriálnymi a antioxidačnými účinkami. Ukázalo sa, že datľový sirup môže byť dobrým pomocníkom pri liečbe bakteriálnych infekcií a zápalov.

použitie datľového sirupu

Zdroj: Shutterstock®

Ako ho môžeme používať?

Datľový sirup je ako sladidlo značne využívaný najmä v okolí Stredného východu. Možné je ho využiť v studenej kuchyni i tepelne upravených pokrmoch. Osladiť si ním môžete biely jogurt, tvaroh, ovsenú kašu, puding, čaj či smoothie nápoje. Vyskúšajte ním poliať palacinky, lievance alebo čerstvý ovocný šalát. Využitie však nájde aj pri príprave cukroviniek či dezertov. Úžasné sladidlo z datlí si dokonca môžete pripraviť i v pohodlí domova. Stačia vám na to kvalitné datle a prevarená voda. Asi 200 gramov datlí namočíme do 450 ml vody, ľahko ich roztlačíme a necháme odstáť minimálne 4 až 5 hodín.

Následne ich ešte trochu roztlačíme a dohladka rozmixujeme tyčovým mixérom. Nakoniec vzniknutú hmotu precedíme cez sitko či gázu a nalejeme do vhodných nádob. Pripravený sirup uskladníme v chladničke. Počas nasledujúcich týždňov je pripravený na použitie. Nezabúdajte však na to, že datľový sirup, či už kupovaný alebo doma pripravený, je skutočne sladký a na ochutenie jedla vám postačí i malé množstvo. I napriek menovaným blahodarným účinkom spomínaného sirupu by sme to však s jeho používaním určite nemali preháňať. Stále je totiž reč o sladidle. Najvhodnejšie je používať sirup z datlí v rozumných množstvách.

Odporúčame: Doprajte si hrsť arašidov denne


Návrat hore
Autor článku

6 komentárov

Lucia Kobíková 02.12.18 20:32

LK
karma
100.00

Hmm s týmto sirupom ste mi spravili takú chuť na ďatle :) Určite ho vyskúšam.

  • 1
Odpovedať

Helena Zobková Šimurdová 02.12.18 21:19

HZŠ
karma
100.00

Je to prekvapivo veľmi jednoduchá príprava. Sirup si iste urobím.

  • 0
Odpovedať

Helena Zobková Šimurdová 08.12.18 10:51

HZŠ
karma
100.00

Prvá fáza za mnou, precedený a ulžený v chladničke. Nechám ho pár dní nech ešte pracuje.

  • 0
Odpovedať

Martina Zahoranová 02.12.18 21:28

MZ
karma
92.00

tento sirup nepoznám ale datle mám veľmi rada , vždy cez sviatky si ich doprajem , zvyknem z nich robiť aj rôzne nepečené sladkosti ... mňam

  • 0
Odpovedať

Daniela Bieliková 03.12.18 13:16

DB
karma
100.00

Ďatlový sirup kupujem v obchode, netušila som že by sa aj doma dal pripraviť, super nápad, vyskúšam

  • 0
Odpovedať

Andrea Hrtúsová 03.12.18 19:53

AH
karma
105.00

O datľovom sirupe som ani nepočula.Doteraz som sa stretla iba so sušenými datľami. Keďže rada experimentujem a príprava vyzerá byť jednoduchá, vyskúšam ho

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Ako odstrániť cysty na vaječníkoch? Vyskúšaj overené babské rady
Zdravie

Ako odstrániť cysty na vaječníkoch? Vyskúšaj overené babské rady

  • 28
  • 1
  • 12.11.2019
Ako využiť ocot v domácnosti? Geniálne triky, o ktorých si netušila
Domácnosť

Ako využiť ocot v domácnosti? Geniálne triky, o ktorých si netušila

  • 83
  • 4
  • 01.12.2019
Sebarozvoj s koučkou: Čo dokáže predstavivosť? Je silnejšia ako vôľa?
Inšpirácie pre sebarozvoj

Sebarozvoj s koučkou: Čo dokáže predstavivosť? Je silnejšia ako vôľa?

  • 30
  • 3
  • 25.09.2019
TOPlist