Dehydratácia: Rozpoznaj s.o.s signály tela, ktoré ťa varujú vopred!

Dehydratácia: Rozpoznaj s.o.s signály tela, ktoré ťa varujú vopred!
  • 30.09.2017
  • Monika Šomšáková

Dehydratácia a narušený pitný režim sú veľmi časté problémy. Voda je dôležitá pre naše zdravie, napomáha tráveniu, vyplachuje odpad a toxíny z nášho tela a udržiava pokožku zdravú a pružnú. To sú niektoré z mnohých dôvodov, prečo by ste mali vždy piť dostatok vody počas celého dňa. Avšak stále je veľa ľudí, ktorí zabúdajú na pitný režim a naše telo vtedy začne vysielať varovné signály. Viete, o aké signály ide?

1. Bolesť hlavy

Mozgové tkanivo a mozgová kôra sú popretkávané rôznymi cievkami, ktoré mozog zásobujú kyslíkom a glukózou. Prietok krvi by mal byť dostatočne veľký, pretože mozog spotrebuje asi 12-14 % kyslíku z krvi. Keď ste dehydrovaní, prívod krvi do mozgu sa zníži, a to môže spôsobiť nesústredenosť, zhoršenie pamäte, slabšiu pracovnú výkonnosť a hlavne nám to spôsobuje bolesť hlavy. Predtým, než začnete hľadať v domácej lekárničke lieky proti bolesti, skúste vypiť pohár vody. 

Pozri aj: Domáca masáž, ktorá vám dokonale rozprúdi lymfu!

bolesť hlavy

Zdroj: Shutterstock®

2. Búšenie srdca

Nedostatok tekutín má priamy vplyv na krv, srdce a aj cievy. Ak je znížený podiel tekutiny v krvi, tá je hustejšia, srdce musí vynakladať vyššiu námahu. To spôsobuje veľkú záťaž. Vaše srdce vám vyšle signál dehydratácie v podobe búšenia srdca. V prípade nízkej hladiny horčíka môže tiež viesť k abnormálnemu srdcovému rytmu.

dehydratácia tela

Zdroj: Shutterstock®

3. Zápach z úst

Sliny sú súčasťou správnej zubnej hygieny. Odstraňujú čiastočky jedla z povrchu zubov, ale aj z medzizubných priestorov. Takže keď nepijete dostatočné množstvo vody, dosiahnete dehydratáciu. Vaše telo prestane produkovať toľko slín, ako je potrebné. To umožňuje tvorbu rôznych baktérií a tie spôsobujú zápach z úst. 

Pozri si: Doska na krájanie a jej čistenie: Čo odporúčajú odborníci?

zápach z úst

Zdroj: Shutterstock®

4. Chuť na sladké

Máte neskutočnú chuť na sladkosti? To znamená, že vaše telo trpí problémami s produkciou glykogénu a je dehydrované. Namiesto čokolády radšej siahnite po potravinách, ktoré obsahujú vodu, ako je ovocie napríklad melón, grapefruit a broskyne alebo zelenina ako uhorky, paradajky, brokolica a zeler. 

Odporúčame: Biely ocot: Geniálne spôsoby, ako ho využiť čo najefektívnejšie!

chuť na sladké

Zdroj: Shutterstock®

5. Zlé trávenie

Hrubé črevo nasiakne vodu z potravín, ktoré váš organizmus trávi a prepraví ju do obličiek, aby ju spracovali. Za ideálnych okolností črevo nasiakne dostatok vody, aby ste dosiahli správnu konzistenciu stolice, ale keď ste dehydrovaní, nasiakne viac vody, aby ste predišli ďalšiemu úbytku tekutín. Kvôli tomu je vaša stolica ťažká a ťažšie prechádza tráviacim traktom. Ak nechcete tráviace ťažkosti znova, je tu základná rada - musíte piť dostatok vody. 

zlé trávenie

Zdroj: Shutterstock®

6. Svalové kŕče

Trápia vás svalové kŕče a neviete, čo je za ich vznikom? Keď sa vaša hladina horčíka zníži z dôvodu dehydratácie, začnú sa prejavovať spomínané svalové kŕče. Aby ste tomu zabránili, mali by ste piť dostatok vody a zaradiť do jedálnička listovú zeleninu a zeleninu bohatú na vodu, aby ste doplnili hladinu vody aj minerálov zároveň.

Zaujme ťa: Vyrob si pleťový čistič z kokosového mlieka. Vieš, na čo je dobrý?

svalové kŕče

Zdroj: Shutterstock®

7. Suchá pleť a pery

Vaša pokožka vodu a hydratáciu potrebuje. Vďaka vode je pružná, zdravá a žiarivá. Maz, ktorý produkuje vaša pokožka, je pre vás prospešný, pretože zabraňuje odparovaniu vody. To znamená, že pri mastnej pleti zvýšte hydratáciu a mazotvorba sa vám zmierni.

Ďalej nadmerné sprchovanie, suchý vzduch, teplo a infekcia kože vedú k vyššiemu odparovaniu vody, čo môže spôsobiť suchú a citlivú pokožku. Vaša pokožka je na prvom mieste, ak ide o stratu vody v prípade vnútornej dehydratácie. Jednoduchým dôkazom sú suché pery. Je potrebné piť dostatok vody každý deň a zabránite týmto problémom.

Pozri si: Refresh pleti - je načase dať si pokožku do poriadku!

suché pery

Zdroj: Shutterstock®


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

13 komentárov

Lucia Šeptáková 30.09.17 06:59

karma
108.00

Tak to mi nehrozí,snažím sa piť dosť.A keď to zanedbám hneď cítim bolesť hlavy.

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 30.09.17 08:18

SK
karma
114.00

tiež sa snažíme piť veľa tekutín, vieme, aké je to dôležité, hlavne keď sme doma...

  • 0
Odpovedať

Katarína Kusá 30.09.17 10:51

KK
karma
90.00

no a ja že prečo mám stále chuť na sladkosti

  • 0
Odpovedať

Daniela Šurláková 30.09.17 21:08

karma
97.00

Patrím medzi tých,ktorí pitný a aj(opitný)režim zanedbávam a trpím skoro všetkými príznakmi,ktoré su tu uvedené.Musím sa polepšiť a viac začať piť.

  • 0
Odpovedať

Milka Damašková 01.10.17 00:15

MD
karma
132.00

Viem že je strašne dôležitý a predsa naň zabúdam..

  • 0
Odpovedať

Monika Červinková 01.10.17 12:58

karma
87.00

niekedy doslova zabúdam piť... a hneď pociťujem popísané príznaky...

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 01.10.17 18:55

MM
karma
100.00

ja dodržujem pitný režim, lebo moje zdravotné ťažkosti si to vyžadujú

  • 0
Odpovedať

Anna Bútorová 02.10.17 08:07

AB
karma
100.00

dodržiavať pitný režim je jedna z najjednoduchších a najzákladnejších vecí, ktoré môžeme pre svoje zdravie urobiť, žiaľ, mnohí to aj tak nerobia...

  • 0
Odpovedať

Tomáš Kamenár 02.10.17 16:00

TK
karma
105.00

snažím sa piť iba čistú vodu pravidelne a dostatok a myslím že to funguje dobre

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 22.10.17 08:29

AK
karma
100.00

voda je zázrak

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 22.12.17 13:38

JK
karma
100.00

Pijem dostatok tekutín

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 22.12.17 13:38

JK
karma
100.00

Pijem dostatok tekutín

  • 0
Odpovedať

Jana Dz 20.09.18 06:01

JD
karma
108.00

davam si pozor na pitnz rezim, inak boli hlava a vidim to aj na pleti, je hrozna, unavena...najhorsie vsak je, ze si naozaj musim davat pozor, inak prezijem bez vody aj cely den, asi som bola v minulom zivote tava :))))

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní