Dezinfekcia rúk proti koronavírusu je dôležitá, ale nezabúdaš na niečo dôležitejšie?!

Dezinfekcia rúk proti koronavírusu je dôležitá, ale nezabúdaš na niečo dôležitejšie?!

Dezinfekcia rúk a antibakteriálne gély patria v aktuálnom období k najvyhľadávanejším a najdiskutovanejším frázam, ktoré sa na nás valia z médií. V súvislosti so šíriacim sa COVID-19 (koronavírusom) vláda pristúpila k radikálnemu opatreniu a vyhlásila krízový stav na našom území. Hlavný hygienik SR tiež vydal stanovisko, v ktorom uviedol, že je dôležité umývať si ruky mydlom a vodou, minimálne po dobu 20 sekúnd (nezabúdajte aj na priestor medzi prstami!). Tiež mimo domova odporúča používať dezinfekčné prostriedky a antibakteriálne gély na báze alkoholu, ktoré dokážu prispieť k ochrane organizmu pred spomínaným koronavírusom.

Ale pozor! Všade sa hovorí o dezinfekcií rúk. Tiež všetci hygienici a kompetentní uvádzajú, že by sme nemali nosiť bavlnené náramky, pretože sa v nich môže vírus usídliť. Nemali by sme si siahať na tvár rukami a v podstate by sme sa nemali zdržiavať na verejnosti. No zabúda sa na jeden dôležitý fakt, ktorý mnoho ľudí neberie do úvahy. Na verejnosti používame telefóny, ktoré sú horšími baktérionosičmi a prenášačmi akýchkoľvek čiastočiek ochorení, než čokoľvek iné.

Odporúčame: Prečo používať difuzér v domácnosti? Neuveríš, aký vplyv má na zdravie!

koronavírus

Zdroj: Shutterstock®

Dezinfekcia mobilu, klávesnice, tabletov...

Málokto si uvedomuje, že vydezinfikovať si ruky po príchode domov vôbec nestačí a nestačí ani vedieť, ako si správne umývať ruky! V prvom rade je potrebné vydezinfikovať mobilný telefón, pretože na jeho povrchu sa nachádza skutočne čokoľvek. Ak by sme ho dali pod mikroskop, tak by sme ostali doslova zhrození z toho, čo všetko by sme na ňom našli. Údajne sa na jeho povrchu nachádza až 144-tisíc kolónií baktérií, tak čo tam jeden koronavírus. Majte však na pamäti, že koronavírus sa prenáša kvapôčkami z nosa alebo úst, ktoré sa pokojne môžu dostať aj na váš mobilný telefón.

Chytáme sa kľučiek, rôznych predmetov, cestujeme vlakom či autobusom, chytáme sa rôznych vecí v obchodoch, a to si následne prenášame aj na náš telefón. A aj napriek tomu, že by sme v aktuálnej dobe mali nosiť ochranné rukavice a chrániť sa pred koronavírusom aj takýmto spôsobom, v dôsledku toho, že sa jedna o nedostatkový tovar, to nie je úplne možné.

Rovnako to je aj v prípade klávesnice či tabletu, ktorý nám v dnešnej dobe robí spoločnosť na ulici aj v domácnosti. A práve v súvislosti s koronavírusom by sme nemali zabúdať ani na tento fakt. Ak chceme zamedziť jeho šírenie, tak si nestačí umývať len ruky. Nezabúdajte na dezinfekciu mobilu, tabletu, klávesnice a rovnako aj iných elektronických zariadení, ktoré denno-denne využívate.

koronavírus a dezinfekcia telefónu

Zdroj: Shutterstock®

Sprej, obrúsky či gél?

Dezinfikovať treba, o tom niet pochyb. Aj keď niektorí páni si vysvetlili slovo dezinfekcia po svojom a radšej chránia svoj organizmus z vnútra. Každopádne, určite nám dáte za pravdu, že dezinfekcia rúk, ktorými chytáme všetko, nie je postačujúca. Preto po príchode domov si okrem umytia rúk, vydezinfikujte aj mobilný telefón či tablet a v práci nezabúdajte aj na čistenie klávesnice.

Ak sa vám podarí zohnať antibakteriálne utierky, tak ich pokojne môžete použiť na pretretie akýchkoľvek povrchov. Podobne to je aj v prípade antibakteriálneho spreju alebo gélu. Dávajte si však pozor, aby ste si pri ich použití nezničili technické zariadenie. To sa môže stať predovšetkým v prípade, ak použijete príliš veľké množstvo čistiaceho prostriedku. V tomto prípade je najlepšie naniesť prostriedok na kuchynskú papierovú utierku a ňou pretrieť všetky povrchy v domácnosti. Samozrejme, utierku následne vyhoďte do koša.

Ak sa vám už žiaden dezinfekčný prostriedok nepodarilo v obchode zohnať, tak nezúfajte. Do dezinfekčnej hystérie sa môžete zapojiť aj tým, že si vyrobíte svoj vlastný domáci dezinfekčný prostriedok!

- Anketa

DEZINFIKUJETE LEN RUKY ALEBO AJ TECHNICKÉ ZARIADENIA?

Odpovedalo 206 ľudí  

Dezinfikujem len ruky, no už budem všetko
19%
Dezinfikujem všetko čo sa dá
71%
Ja nedezinfikujem nič, kašlem na to
10%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Soňa Krátka 14.03.20 07:56

SK
karma
114.00

...mobil si pravidelne čistím antibakteriálnym obrúskom, máme doma aj alpu, tak už budem vedieť, že aj ona pomôže pri čistení ....aj ostatných vecí...

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní