Dna: Aké sú príčiny a prejavy tohto bolestivého ochorenia?

Dna: Aké sú príčiny a prejavy tohto bolestivého ochorenia?

Dna patrí medzi ochorenia, ktoré nie sú veľmi známe. Ide o akýsi druh artritídy, ktorý má hneď niekoľko prejavov. Postihnutého môžu trápiť problémy s kĺbmi, čo často vedie napríklad k obmedzeniu pohyblivosti.

Ochorenie sa však prejavuje aj nepríjemnou bolesťou. Príčiny bývajú rôzne, no vznik súvisí predovšetkým s látkou zvanou kyselina močová. V dnešnom článku vás oboznámime s dôležitými faktami o tomto ochorení. Zistíte, prečo dna vzniká, ako sa prejavuje a lieči!

O aké ochorenie ide?

Dna, alebo inak aj lámka, či staršie, podagra, je chronické ochorenie, ktoré sa považuje za druh artritídy. Ide o metabolickú chorobu, ktorá však najviac postihuje kĺby. Dna je charakteristická ukladaním kryštálikov kyseliny močovej v kĺboch a ich okolí, čo ich následne porušuje a u postihnutého spôsobuje aj ďalšie zdravotné ťažkosti. K tomuto problému môže dôjsť z viacerých príčin. Niekedy je dôvodom nadprodukcia kyseliny močovej, inokedy zase nedostatočné vylučovanie tejto látky z tela. Nahromadená kyselina tak v tele kryštalizuje a sústreďuje sa predovšetkým v kĺboch horných a dolných končatín.

Zvyčajne sú postihnuté tie menšie, no v niektorých prípadoch býva narušený aj veľký ramenný kĺb. Z prieskumov vyplýva, že dnou trpia vo vyššej miere muži stredného veku. Taktiež sú viac postihnuté osoby s nadváhou. So vznikom dny výrazne súvisí životný štýl a zloženie jedálnička. Riziková je nadmerná konzumácia alkoholu i mäsa a taktiež nedostatok pohybu. Ochorenie je však v niektorých prípadoch do istej miery podmienené genetikou. Dna sa taktiež často objavuje spolu s ďalšími zdravotnými problémami a chorobami. Na jej vznik ďalej vplýva užívanie určitých liekov, napríklad aspirínu.  

Pozri aj: Akých chýb sa vyvarovať pri chudnutí? Takto nebudeš vôbec priberať!

prejavy dny

Zdroj: Shutterstock®

Toto sú najčastejšie príznaky

Ako sme už spomínali vyššie, dna predovšetkým postihuje a narúša kĺby, čo je spôsobené ukladaním kryštálikov kyseliny močovej. Tento nežiaduci proces veľakrát stojí za veľkými bolesťami. Pri tomto ochorení veľmi často dochádza k akútnym záchvatom, ktoré sa objavujú predovšetkým v noci a nad ránom a vznikajú náhle. Akútna forma dny postihuje najmä palec na nohe. Kĺb je bolestivý, opuchnutý, citlivý na dotyk, menej pohyblivý, prípadne aj sčervenaný. Pri dlhodobom ochorení prechádza dna do chronickej formy. Vtedy už dochádza k deformácii kĺbov a výraznejšiemu obmedzeniu pohyblivosti.

Taktiež sa môžu objavovať tuhé nebolestivé podkožné uzly, ktoré sa vyskytujú nielen v okolí kĺbov, ale aj v chrupavkách ušníc či na nose. Dna má však aj niekoľko prejavov, ktoré s kĺbmi vôbec nesúvisia. Často ide o tráviace ťažkosti, hlavne pálenie záhy či hnačku. Ďalej môže ísť o bolesť svalov a hlavy či poruchy zraku. Niekedy tiež dochádza k viditeľným zmenám na pokožke. Objavuje sa ekzém či deformácia nechtov. Niektorých pacientov môžu trápiť časté pocity vyčerpanosti alebo horúčka. V niektorých prípadoch však pri dne nemusí dochádzať k žiadnym vonkajším prejavom.

zdravý životný štýl ako prevencia

Zdroj: Shutterstock®

Aká je diagnostika a liečba?

Dna sa diagnostikuje predovšetkým odberom moču a krvi. V týchto telesných tekutinách sa následne zisťuje koncentrácia a hladina kyseliny močovej. Taktiež niekedy dochádza k odberu tekutiny priamo z kĺbu, vo vzorke ktorého sa hľadajú kryštáliky. Skontrolovať sa tiež môže stav pohybového systému, tkanivá či orgány. Po diagnostikovaní dny by sa pacientovi mala nastaviť vhodná liečba. Hoci toto ochorenie nemusí spočiatku spôsobovať človeku žiadne ťažkosti, neliečená dna môže prejsť do chronickej podoby a spôsobiť viaceré zdravotné problémy. Pri akútnych záchvatoch sa zvyčajne podávajú lieky, ktoré tlmia bolesť a zápal.

Následne je potrebný oddych, studené obklady a zvýšený príjem tekutín, ktorý zabezpečí dôkladnejšie odstránenie kyseliny močovej z tela. Krátku dobu po záchvate sa odporúča držať diétu a vyhýbať sa mäsovým či pikantným pokrmom. Z dlhodobého hľadiska je liečba dny zameraná najmä na priame zvyšovanie vylučovania kyseliny močovej. Liečba by sa však nemala uskutočňovať len pomocou rozličných farmaceutických prípravkov. Dôležité je dodržiavať rôzne opatrenia, ktoré môžu napríklad predísť spomínaným záchvatom. Prevencia je pri dne teda rozhodujúca. Tá v sebe zahŕňa dostatok pohybu a zdravú životosprávu.

Odporúčame: Ako využiť staré tričko? Určite ho nevyhadzuj, ale inšpiruj sa!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

10 komentárov

Miso Jogi 16.02.18 01:14

MJ
karma
68.00

bezne rady proti dne zahrnaju nerealnu dietu, v podstate vsetko vypustit

Realistickejsi pohlad je vypustit niektore konkretne veci ktore predstavuju hlbsiu pricinu.
Cital som lekarsku studiu ze aj ludia s nabehom na dnu mohli bez problemov jest maso za predpokladu ze mali pohyb a jedli ozajstne maso teda nie rozne chemizovane vyrobky
Najsilnejsi faktorom bolo ale konzumacia monosacharidov s vynimkou glukozy(hroznovy cukor)a alkoholu(pivo). Ich vylucenie sposobila ze aj clovek s nabehom na dnu mohol bez problemov konzumovat maso
Cize potvrdzuje sa ze najhorsi civilizacny jed sucasnosti je cukor

  • 1
Odpovedať

Soňa Kelemenová 16.02.18 08:21

SK
karma
86.00

"choroba kráľov"...kto iný si totiž mohol dovoliť konzumovať tak často mäso... kedysi..... ja sa držím tohto pravidla.....

  • 1
Odpovedať

Tomáš Kamenár 16.02.18 13:14

TK
karma
105.00

zaujímavé

  • 0
Odpovedať

Helena Zobková Šimurdová 16.02.18 19:52

HZŠ
karma
102.00

Je to nepríjemná a bolestivá choroba, dokáže veľmi znepríjemniť život.

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 16.02.18 20:11

SK
karma
114.00

raz do roka navštívi aj môjho manžela, je bolestivá, lekár mu povedal, že táto choroba je dedičná ako farba očí, mal ju jeho otec a zdedil ju aj on, mal by držať diétu, snaží sa, ale viete, občas neodolá a hlavne to vidí keď konzumuje napríklad pečeň, alebo údeniny ...

  • 0
Odpovedať

Monika Červinková 16.02.18 20:29

karma
87.00

môj šef to ma a aj ked je to môj šef a niekedy ho mam chuť zakopať :) tak neni to pekný pohľad ked to naňho príde...

  • 1
Odpovedať

Ľubica Šťastná 16.02.18 22:57

ĽŠ
karma
100.00

Otec sa s ňou veľmi natrápil, preto prevenciu určite netreba zanedbávať.

  • 0
Odpovedať

Milka Damašková 17.02.18 19:10

MD
karma
132.00

Našťastie nepoznám nikoho, kto by túto chorobu mal, verím že to je krutá bolesť...

  • 0
Odpovedať

Ingrid Štefanová 18.02.18 14:12

karma
94.00

dost neprijemne a bolestive ochorenie

  • 0
Odpovedať

Darina Božiková 20.02.18 14:50

DB
karma
114.00

tiež trpím dnou.celý život sa snažím zdravo stravovať,cvičiť,nikdy som neholdovala alkoholu,nefajčím a predsa mám dnu aj rakovinu,tak kde je príčina?poznám ľudí,ktorí fajčia,pijú,nikdy v živote nepohli prstom a sú zdraví.je to spravodlivé?

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní