Európske ostrovy večnej jari: Kam sa vydať v zime za slnkom?

Európske ostrovy večnej jari: Kam sa vydať v zime za slnkom?

Nebaví vás chladné a sychravé počasie, no na ďalekú exotiku nemáte čas a ani peniaze? Za príjemnými teplotami a čarovnou prírodou nemusíte cestovať ďaleko. Dôkazom sú tieto 3 výnimočné európske destinácie.

Pozri aj: Najbizarnejšie hotelové služby: To nie je žiaden výmysel!

Azorské ostrovy

Zdroj: pixabay.com

Azorské ostrovy – európsky Havaj

Azorské ostrovy, o ktorých pred pár rokmi nikto ani len netušil, ponúkajú očarujúce výhľady, príjemné teploty po celý rok a stále pomerne málo turistov. Ich nezameniteľná príroda im vyslúžila prívlastky ako „európsky Havaj“ či „raj na zemi“. Závan exotiky môžete cítiť na vlastnej koži, stačí vám občiansky preukaz, cestovné poistenie a batoh na plecia.

Najväčším a zároveň najnavštevovanejším ostrovom (kde sa nachádza aj medzinárodné letisko) je São Miguel – ideálna voľba na týždňovú dovolenku. Ostrov ponúka nespočetné množstvo turistických chodníkov, termálne kúpele a lahodné jedlo i víno. Najznámejšou turistickou trasou je chodník Miradouro da Boca do Inferno. Cesta po zelených vrcholoch hôr vás zavedie až k malebnému výhľadu na priľahlé jazero. 

A aj keď je oceán na Azoroch pomerne chladný (najmä v zime), vynahradia vám to termálne pramene. V tých sa môžete kúpať po celý rok. 

Ďalšou netradičnou aktivitou, ktorú zažijete iba na ostrove São Miguel, je výlet na ananásovú farmu. Práve Azory sú jediným miestom v Európe, kde sa toto sladké ovocie pestuje. A ak vás ananás neláka, vydajte sa loďou na šíry oceán. Pri malej dávke šťastia sa vám podarí zazrieť delfíny či dokonca majestátne veľryby.

Madeira

Zdroj: unsplash.com

Madeira – ostrov kvetín

Ďalší z portugalských ostrovov, preslávený vínom, exotickými kvetmi a celosvetovo známym rodákom – futbalistom Cristianom Ronaldom. Počasie na Madeire je takisto stabilné, vyššie teploty a menej zrážok však očakávajte na južnej strane ostrova. Ak teda milujete nespútanú prírodu, spojenie hôr a oceánu, Madeiru rozhodne nevynechajte.

Niektoré túry na Madeire si však už vyžadujú akú-takú kondičku, nečakajte iba ľahkú prechádzku. K jedným z najkrajších, ale i najťažších výstupov patrí ten na najvyšší vrch ostrova, Pico Ruivo. Nadmorská výška 1, 862 m n.m. je pri stúpaní citeľná, vynaloženú námahu vám však vynahradia neskutočné výhľady a pocit, že ste sa ocitli priamo v nebi. 

V hlavnom meste Funchal sa zase môžete poprechádzať čarovnými uličkami, ochutnať lahodné víno, navštíviť tradičný trh Mercado dos Lavradores alebo sa pokochať kvetmi v botanickej záhrade. Nesmieme zabudnúť spomenúť ani najznámejšiu a najčudnejšiu miestnu atrakciu, Carros de Cesto do Monte – sánkovanie dole ulicou po asfalte.

Kanárske ostrovy

Zdroj: unsplash.com

Kanárske ostrovy – španielsky klenot

Kanáry sa môžu oproti Azorom či Madeire pochváliť ešte o niečo vyššími teplotami a príjemnejším podnebím. Najväčší nával turistov zažívajú v lete, preto je zima ideálny čas na ich dôkladnejšie preskúmanie. Vyhnete sa davom ľudí, stále si však užijete hrejivé slniečko.

Fauna a flóra je na Kanároch naozaj rozmanitá. Hornatý povrch najznámejšieho ostrova Gran Canaria ponúka nielen nespočetné množstvo hotelových rezortov, ale aj krásne vyhliadky a národné parky. Naopak, dominantou Tenerife je ešte stále aktívna sopke Teide, ktorá je zároveň najvyšším vrchom Španielska . 

Medzi najzaujímavejšie ostrovy patrí rozhodne Lanzarote. Práve tu je najviac viditeľný sopečný pôvod ostrovov. Dosvedčí vám to množstvo jaskýň, oranžové útesy či dokonca čierne pláže. Výnimočnými pieskovými plážami a skvelými podmienkami na surfovanie sa môže popýšiť aj najveternejší, no pokojný ostrov Fuerteventura. Nech si teda vyberiete ktorýkoľvek, určite nešliapnete vedľa.

Odporúčame: Najkrajšie vlakové trasy: Baľ kufre, lebo toto chceš rozhodne zažiť!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

9 komentárov

Katarína Konečná 01.02.20 14:42

KK
karma
105.00

nemám rada takéto striedanie, keď je u nás zima ísť za teplom, jedine tam stráviť celú zimu a nie iba pár dní a na to treba viac financií

  • 2
Odpovedať

Jana Komadová 02.02.20 14:09

karma
100.00

Určite je tam krásne

  • 0
Odpovedať

Lenka Šluchová 02.02.20 17:34

karma
-1.00

Juuj, hneď by som sa išla niekam do spominaných destinácii vyhriať

  • 0
Odpovedať

Anna Tlachova 03.02.20 13:05

AT
karma
118.00

Krásne destinácie

  • 0
Odpovedať

Ľudka Uličná 05.02.20 21:02

ĽU
karma
100.00

krásne krajiny

  • 0
Odpovedať

Karolína Novotná 20.02.20 19:31

KN
karma
-1.00

My nejazdíme v zime za slnkom, ale jazdíme na wellness pobyt. Tam sa tiež krásne ohrejeme. Naposledy sme si našli ubytovanie piešťany na a ani sa nám odtiaľ nechcelo domov.

  • 0
Odpovedať

Zdenka Slahučková 05.05.20 22:36

ZS
karma
100.00

Ako milovníčku kvetov ma zaujala hlavne Madeira.

  • 0
Odpovedať

Alica Mareková 04.08.20 12:10

AM
karma
-1.00

Krásne miesta, asi by som si vybrala Madeiru.

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 28.02.21 10:00

KS
karma
133.00

Takýto oddych by som rozhodne brala :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní