Určite ste si už niekedy v pivárni objednali utopence. Dá sa povedať, že ide o špekáčiky v octe a neexistuje lepšia delikatesa, ktorú by ste si k zlatému moku mohli dať. V reštaurácii však neviete, čo do utopencov dávajú a povedzme si narovinu, že špekáčik vždy nemá príliš veľa mäsa v zložení.
Urobte si tie najlepšie domáce utopence vo vlastnej kuchyni, z kvalitných surovín a podľa vlastnej chuti. Zamilujete si ich vy aj vaša rodina a v krčme si ich už nikdy neobjednáte!
Ingrediencie
Na 6 menších zaváraninových pohárov budeme potrebovať:
- 2 kg špekáčikov (my sme použili rakúsku značku Berger)
- 800 ml octu
- 1200 ml vody
- 1 kg cibule (bielu, červenú alebo mix)
- soľ podľa chuti
- 2 – 3 ks bobkového listu
- 20 ks guličkového čierneho korenia
- 10 ks nového korenia alebo trojfarebného korenia
- 2 - 4 PL kryštálového cukru
- 5 ks malých sušených feferóniek (voliteľné)
Poznámka: Utopence plníme podľa fantázie, my sme použili kyslé uhorky a zaváranú kápiu a trošku plnotučnej horčice.
Bude sa ti páčiť: Slováci chcú zdravšie varianty slaných snackov
Postup
Najprv si poriadne vymyjeme a vytrieme poháre. Nemusíte ich obvárať, utopence zmiznú skôr, než poviete slovo utopenec.
Pripravíme si nálev. Do hrnca dáme ocot, vodu, lyžičku soli, asi 20 guličiek čierneho korenia, nové korenie, cukor podľa chuti, bobkové listy a feferónky. Pozor na intenzitu, ak máte silné domáce sušené feferónky, pridajte len jednu! Nálev necháme zovrieť, ochutnáme a odstavíme. Ak mu niečo chýba, dochutíme koreninami.
Špekáčiky ošúpeme a prerežeme pozdĺžne, asi do trištvrte, aby sme ich neprepolili. Každé vnútro potrieme plnotučnou horčicou, dáme doň zaváranú uhorku na štvrťky a slíž zaváranej kápie. Zároveň si cibuľu pokrájame na kolieska.
Zaujme ťa aj: Takto zistíš, či ťa potrápi alergia na pleťový krém!
Začneme plniť poháre. Dáme do nich cibuľu naspodok, potom utopence natesno a znova cibuľu. Ak použijete jeden veľký pohár, potom striedajte a vrstvite až do vrchu. Zalejeme ešte teplým nálevom tak, aby bolo všetko zaliate.
Potom na chvíľu zavreté poháre otočíme, necháme vychladnúť a vložíme do chladničky aspoň na týždeň.
Po týždni podávame s chlebíkom a s pivkom alebo bez. Želáme vám dobrú chuť!
6 komentárov
Ján Komada
16.10.2018 16:12robievam ich často troška inak ale sú skvelé
Patrik Podmanický
28.09.2018 23:10Výborná pochúťka, ktorú za starých časoch v Čechách ponúkali v každej obyčajnej krčme. Hneď mi mysľou prebehli spomienky na vojenčinu.
Marta Mihoková
22.06.2018 15:20AJ my tak robime utopence su výborné
Libuše Šumná
02.05.2018 16:10vaše recepty se mi hodně krát osvědčily, tito utopenci vypadají moc chutně
Zdena Paňková
24.04.2018 12:08Až sa mi slinky zbehli. Tak toto môžem hocikedy. Základom je určite nápad, ale bez kvalitných špekáčiek by to nebolo ono. Poznám to, verte :)
Ľubica Šťastná
24.04.2018 09:37Určite stojí za vyskúšanie!