Hľadáš účinný liek na ťažkosti s dýchacími cestami? Skús túto tinktúru!

Hľadáš účinný liek na ťažkosti s dýchacími cestami? Skús túto tinktúru!

Trápia vás rozličné ťažkosti s dýchacími cestami? Tým pravým pomocníkom môže byť aj tinktúra zo šampiňóna poľného, ktorá obsahuje množstvo cenných látok. Okrem toho má však vplyv napríklad aj na imunitný systém človeka. V nasledujúcom článku vám prezradíme zopár zaujímavých informácií o šampiňóne poľnom aj o účinkoch tinktúry, ktorá je z neho vyrábaná. 

Čo vieme o tejto hube?

Šampiňón poľný, oficiálne pečiarka poľná či latinsky Agaricus campester, je jedlá huba z čeľade pečiarkovité. Rozšírená je naprieč celým miernym pásmom, a to na južnej i severnej pologuli. Obľubuje najmä trávnaté ekosystémy. Nájsť ju môžeme na poliach aj lúkach, v priekopách a parkoch či pri cestách. Darí sa jej na dobre hnojených pôdach. Objavuje sa najmä v období od mája až do novembra. Pečiarka poľná je charakteristická svojím guľovitým a v dospelosti skôr plochým klobúkom bielej farby, ktorý môže mať priemer 5 až 12 centimetrov. Výtrusnica je spočiatku ružovkastá, neskôr tmavohnedá. Jej hlúbik je dlhý zvyčajne 4 až 10 centimetrov a má valcovitý tvar. Pečiarka poľná je veľmi chutná a príjemne voňajúca huba, ktorá našla široké uplatnenie napríklad i v gastronómii, podobne ako jej príbuzná pečiarka dvojvýtrusná. 

Odporúčame: Komunikácia s mačkou? Pozri, čo sa ti snaží povedať

účinky šampiňónovej tinktúry

Zdroj: Shutterstock®

Aké sú účinky šampiňónovej tinktúry?

Pečiarka poľná, respektíve šampiňón poľný, obsahuje veľké množstvo živín a iných telu prospešných látok. Je zdrojom bielkovín, vlákniny aj vitamínov skupiny B či železa, draslíka a selénu. Tinktúry pritom dokážu uchovávať množstvo cenných látok, ktoré sa ukrývajú v konkrétnych rastlinách. Šampiňónová tinktúra má antiseptické a antibakteriálne účinky. Známa je najmä svojím blahodarným vplyvom na dýchacie ústrojenstvo. Napomáha udržovať dýchacie cesty zdravé. Uvoľňuje ich a dokonca potláča zápaly a bakteriálne infekcie, ktoré ich ohrozujú. Účinným pomocníkom môže byť pri liečbe zápalu priedušiek.

Tinktúra zo šampiňóna poľného je tiež v rámci ľudovej medicíny známa ako podporný prípravok pri kožných aj prieduškových infekciách či alergiách. Vplýva na znižovanie alergických reakcií, môže napríklad eliminovať alebo potláčať prejavy astmy. Okrem toho táto tinktúra prirodzene posilňuje imunitu a pôsobí proti škodlivým vplyvom voľných radikálov. Šampiňónová tinktúra sa nakoniec osvedčila taktiež pri úprave krvného tlaku. 

použitie šampiňónovej tinktúry

Zdroj: Shutterstock®

Ako používať tinktúru?

Tinktúry z pečiarky poľnej nájdete na internete, v lekárňach aj obchodoch špecializovaných na predaj zdravých potravín. Predávajú sa v menších sklenených tmavých nádobkách. Nájsť pritom môžete klasickú tinktúru s určitým podielom alkoholu, no zoženiete aj bezalkoholovú tinktúru, ktorá je vyrábaná pomocou niekoľkonásobnej extrakcie so zachovaním účinných látok. Čo sa týka užívania tohto prírodného liečiva, vždy sa držte odporúčaného dávkovania, ktoré nájdete na obale či etikete produktu, prípadne v príbalovom letáčiku.

Vo všeobecnosti sa však užíva približne 10 až 20 kvapiek tinktúry 2 až 3 razy denne. Vhodné je ju užívať pred hlavnými jedlami a zapiť pohárom čistej vody či čaju. Vyskúšajte ju pri poruchách krvného tlaku či ako podpornú liečbu pri bakteriálnom zápale priedušiek. Tinktúra zo šampiňóna však nie je vhodná pre kojace a tehotné ženy či deti!

Pozri aj: Ako využiť penu na holenie netradične? Skús tieto super triky!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní