Holandsko - Apenheul, Apeldoorn (časť 5/5)

Holandsko - Apenheul, Apeldoorn (časť 5/5)
  • 01.02.2017
  • Nana Topoľská

Náš mini-seriál o poznávaní holandských turistických atrakcií sa nám končí práve dnešným článkom, prostredníctvom ktorého vám predstavím posledné miesto. Tentokrát som si pre vás pripravila niečo o krásach parku primátov, nazývanom Apenheul.

Verím, že ste sa počas minulého mesiaca o tejto malej-veľkej krajine dozvedeli veľa zaujímavých vecí a ak sa sem raz vyberiete, nezabudnite sa nám pochváliť :)

Asi 90 kilometrov východne od Amsterdamu, v mestečku Apeldoorn – v objatí zelene a národných parkov – sa rozprestiera aj park Apenheul. Je útočiskom viac než 30 druhov primátov, z ktorých väčšina z nich sa medzi návštevníkmi pohybuje úplne voľne.

Túto špecializovanú ZOO založil v roku 1971 fotograf Wim Mager a to tak, že si raz v zverimexe kúpil niekoľko trpasličích opičiek. A ako to už býva, záľuba sa rozrástla natoľko, že sa Wim po čase vzdal svojej práce a začal sa naplno venovať rozvoju tohto zvieracieho projektu.

Odporúčame prečítaťHolandsko – krajina veterných mlynov (časť 1/5)

Mapa

Zdroj: Shutterstock®

ZOO je zaujímavá a jedinečná tým, že takmer všetky zvieratá sa voľne pohybujú medzi návštevníkmi, čo dokážu oceniť najmä deti. Šikovné opičky sa vždy potešia maškrtám, ktoré im môžete zakúpiť pred vstupom do samotného parku, kŕmiť ich inými potravinami je však prísne zakázané.

Tak, ako vo väčšine ZOO, aj tu máte možnosť absolvovať komentované kŕmenia. Ošetrovatelia sú ústretoví a keďže vedia, že väčšina návštevníkov nie sú domáci, výklad prebieha v angličtine. 

Odporúčame prečítať: Holandsko – Keukenhof gardens, Lisse (časť 2/5)

Opice

Zdroj: Shutterstock®

Počas svojej púte týmto parkom môžete okrem opíc natrafiť aj na rôzne druhy vtákov - či už to budú neuveriteľne otravné divé kačice, ktoré vás budú prenasledovať dovtedy, kým im nehodíte aspoň kúsok zo svojho práve kúpeného langoša, krásne farebné papagáje Ara alebo niečo veľké, nápadne sa podobajúce žeriavovi :)

A keď už budete mať zvierat akurát tak dosť, po východe z areálu môžete zamieriť do parku Berg en Bos, v ktorom je vlastne celý Apenheul situovaný. Je to niečo na spôsob botanickej záhrady, kde okrem rôznych druhov stromov a kvetov nájdete i krásne fontány a malú jaskynku.

Odporúčame prečítaťHolandsko - Dolfinarium, Harderwijk (časť 3/5)

Gorilie mláďa

Zdroj: Shutterstock®

Vstupenka pre jednu dospelú osobu stojí 21,50 € a deti do dvoch rokov za návštevu neplatia vôbec nič. Ak si lístok objednáte cez internet, pri pokladni zadarmo dostanete batôžtek, v ktorom nájdete šiltovku s logom parku, prívesok na kľúče, mapku, buzolu a papierový ďalekohľad. Ten sa vám zíde najmä pri sledovaní kŕmenia goríl.

Skoro na každom rohu nájdete stánky so suvenírmi, občerstvením ale aj milé šablóny, v ktorých si môžete spraviť originálne fotky. Garantujem vám teda, že bez nejakej peknej spomienky odtiaľto určite neodídete. A keby aj, tak vám na pamiatku ostane aspoň 5€ parkovací lístok, ktorý je potrebné si zakúpiť v prípade, že prídete vlastným autom.

Odporúčame prečítať: Holandsko - De Orchideeën Hoeve, Luttelgeest (časť 4/5)

Apenheul

Zdroj: Shutterstock®

Suma sumárum, strávili sme tu naozaj príjemný deň v rodinnom i zvieracom kruhu a ukončili sme tak našu letnú návštevu tejto, rozlohou malej - zážitkami veľkej, prímorskej krajiny.

A ak budete mať niekedy naplánovanú cestu okolo aj vy, tak vďaka týmto piatim článkom už možno budete mať aspoň približnú predstavu, kam sa vám určite oplatí pozrieť. Takže, prajem príjemné cestovanie!

FOTOGALÉRIA:

- Galéria
1 z 5
Holandsko - Apenheul, Apeldoorn (časť 5/5) - KAMzaKRASOU.sk
Holandsko - Apenheul, Apeldoorn (časť 5/5) - KAMzaKRASOU.sk
Holandsko - Apenheul, Apeldoorn (časť 5/5) - KAMzaKRASOU.sk
Holandsko - Apenheul, Apeldoorn (časť 5/5) - KAMzaKRASOU.sk
Holandsko - Apenheul, Apeldoorn (časť 5/5) - KAMzaKRASOU.sk

Zdroj: Shutterstock®


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Monika Filípková 02.02.17 11:45

MF
karma
56.00

Zaujímavá ZOO, tam by som sa chcela ísť pozrieť, len to sa mi asi nepodarí.

  • 0
Odpovedať

Tomáš Kamenár 02.02.17 16:12

TK
karma
105.00

Uvítal by som takéto niečo aj u nás na Slovenku

  • 0
Odpovedať

Anna Kralovičová 03.02.17 21:16

AK
karma
64.00

Takáto Zoo musí byť zábavná, ale zároveň aj nebezpečná kvôli niektorým zvieratám.

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 07.02.21 09:37

KS
karma
133.00

Do Zoo sa človek pozrie vždy rád, uvidí aspoň zvieratá, ktoré by bežne nikdy nemal možnosť vidieť naživo :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní