Home office počas karantény: Zisti, ako pracovať naozaj efektívne

Home office počas karantény: Zisti, ako pracovať naozaj efektívne

Práca z domu je v súčasnosti už celkom bežnou realitou pre mnohých zamestnancov. Zamestnávatelia často home office ponúkajú ako benefit. A tak zamestnanci v tieto dni zostávajú v domácich odevoch, pijú pri tom svoju kávu a svoje pracovné povinnosti vykonávajú online z pohodlia domova. Momentálne však pre pandémiu koronavírusu z domu pracuje oveľa viac Slovákov ako obyčajne, pričom nejde úplne o bežnú prax pre každého. Home office počas karantény však môže byť rovnako efektívny ako deň strávený v priestoroch vášho zamestnania. Pozrite sa, ako!

Rutina a priestor sú základ

Aj keď sa počas home officu nechystáte do kancelárie, neznamená to, že by ste mali pozmeniť svoje ranné rituály. Vstaňte v rovnaký čas, doprajte si sprchu, raňajky či kávu, skrátka čokoľvek čo si doprajete i počas bežného pracovného dňa. Na domácom prostredí je najlepšie to, že tu neexistuje žiadny dress code, no napriek tomu by ste mali nechať pyžamo na posteli a prezliecť sa napríklad do domáceho odevu. Nezabúdajte aj dodržať klasickú pracovnú dobu.

Pri práci z domu je azda najdôležitejšie vytvoriť si pracovný priestor, ktorý nám vyhovuje, v ktorom sa cítime dobre a vieme si v ňom predstaviť efektívnu prácu. Možno je to lákavé pracovať priamo z postele či zo sedačky, no neodporúčame to. Pracujte za stolom, kde udržíte vhodné držanie tela a nebude vás nič rušiť a rozptyľovať. Po práci sa od stola postavte a presuňte sa napríklad na sedačku za zábavou. Oddelíte tak prácu od súkromia, i keď obe činnosti vykonávate v jednom priestore.

Zaujme ťa: Návod, ako si vyrobiť rúško, ktoré môžeš používať znovu a znovu!

ako na efektívny home office

Zdroj: Shutterstock®

Využite, že ste doma

Práca z domu často znamená i to, že šetríte čas dochádzaním do práce a veľa času nepotrebujete ani na obed, keďže sa nepohnete z domu. Využite tento zvyšný čas na pár chvíľ na čerstvom vzduchu na balkóne, v okne či na terase. Ak ste ušetrili pol hodiny a viac, do úvahy prichádza aj krátka rozcvička, chvíľka jogy alebo intenzívnejší kruhový tréning určený na doma. 

Odolajte nástrahám

Home office prináša veľa výhod aj nevýhod. Jednou z negatívnych stránok práce z domu je príliš veľké množstvo nástrah. V pohodlí domova máme často pocit, že okrem práce musíme stihnúť aj domáce práce. Opäť je to niečo, čo sa neodporúča miešať dokopy. Na domáce práce príde čas až po práci – tak, ako by to bolo v bežný pracovný deň v mieste pracoviska. Domáce práce nás totiž rozptyľujú a, bohužiaľ, nás pripravujú o sústredenosť a následne aj efektivitu. „Nástrahou” môžu byť aj rodinní príslušníci, a to najmä deti. So staršími deťmi sa o práci otvorene porozprávajte, čo sa mladších detí týka, využite na prácu ich spánok. Ak máte doma partnera či partnerku, v starostlivosti o deti sa striedajte.

kde mať home office

Zdroj: Shutterstock®

Buďte v online móde

Ak pracujete v tíme, s kolegami by ste mali zostať v spojení aj počas home officu. Pracujte spolu tak, ako by ste pri sebe sedeli v kancelárii a komunikujte cez online platformu, ktorú preferujete. S kolegami riešte pracovné zadania ako počas bežného pracovného dňa, konzultujte spolu a v neposlednom rade si vymeňte i tipy ohľadom toho, ako zvládať samotný home office. Ak sa budete navzájom motivovať, spravíte toho oveľa viac, ako si myslíte.

Inšpiruj sa: Raňajky od A po Z: Odborníci ti poradia, ako začať produktívny deň!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní