TOP bylinky pre znamenie horoskopu BARAN: Pomôžu hlave i tráveniu

TOP bylinky pre znamenie horoskopu BARAN: Pomôžu hlave i tráveniu

Baran patrí medzi ohnivé znamenia horoskopu, ktoré sú najnáchylnejšie na problémy spojené predovšetkým s hlavou. Ide najmä o bolesti hlavy a migrény, ktoré dokážu nesmierne potrápiť. Okrem toho môžu toto znamenie potrápiť aj rôzne depresie alebo dokonca úpal, ktorý je v letnom období pomerne bežný. Barani sa nevyhnú ani tráviacim problémom či problémom s nervovou sústavou. Pozor by ste si mali dávať aj na to, čo konzumujete. Toxíny totižto môžu zahltiť váš organizmus a zaťažiť obličky, čo sa môže podpísať aj pod rôzne problémy obličiek. Aké bylinky vám pomôžu? Nazbierať by ste si mali žihľavu, ale aj medovku.

účinky žihľavy

Zdroj: Shutterstock®

Žihľava a jej účinky

Pŕhľava dvojdomá (ľudovo žihľava) patrí medzi najvšestrannejšie bylinky, ktoré rastú pomerne všade. Aj keď sa jej snažíme vyhýbať, keďže spôsobuje zápal a nepríjemne dráždi pokožku, toto znamenie horoskopu by ju malo vyhľadávať. Žihľava totižto obsahuje vitamíny (A, B2, B5, C), kyseliny, amíny, chlorofyl, vlákninu, bielkoviny, flavonoidy a ďalšie minerály a stopové prvky. Netreba zabúdať ani na antioxidanty, ktoré podporujú zdravie a zlepšujú stav pokožky i vlasov.

Čo sa týka jej účinkov, tak hovoriť môžeme predovšetkým o jej protizápalových, antiseptických, hypoglykemických, močopudných a antireumatických vlastnostiach. Žihľava a žihľavový čaj tiež účinne pôsobia:

  • na pečeň,
  • na obličky,
  • pri alergiách,
  • pri bolestiach hlavy,
  • pri zápale močových ciest,
  • na krv (znižuje hladinu cukru v krvi a podporuje tvorbu červených krviniek).

Žihľava sa pomerne často využíva aj na detox organizmu, nakoľko obsahuje širokú škálu prospešných živín očisťujúcich telo od toxínov. Vďaka jej močopudným účinkom dochádza k vylúčeniu toxínov z tela. Žihľava je rovnako prospešná aj pre ženy, ktoré trpia bolestivými kŕčmi počas menštruácie, bolesťami pri PMS a dokonca je žihľava nápomocná aj pri zmierňovaní príznakov menopauzy.

Odporúčame: Čo je trombóza? Spoznaj hlavné rizikové faktory i prejavy ochorenia!

žihľavový čaj

Zdroj: Shutterstock®

Ako žihľavu používať?

Ako prvé sa núka žihľavu zaliať vriacou vodou a nechať ju lúhovať. Takto pripravený žihľavový čaj má následne dvojaké spôsoby využitia, a to vonkajšie i vnútorné. Používa sa na ošetrenie pokožky (pri ekzéme, akné a iných kožných problémoch) a vnútorne na podporu trávenia, spomínanú detoxikáciu a pod. Na prípravu čaju, ale aj odvarov či žihľavových tinktúr sa využíva celá rastlina.

  • Žihľavový čaj – do šálky dajte 4 g sušenej žihľavy (ak používate čerstvú, tak potrebovať budete 10 g žihľavy) a zalejte ju vriacou vodou. Nechajte lúhovať 10 minút a následne pite po dúškoch.
  • Žihľavová tinktúra – 40 g sušených alebo 200 g čerstvých listov žihľavy vložíme do fľaše a zalejeme 40 ml 70 % alkoholu. Necháme lúhovať 14 dní, precedíme cez gázu a podľa potreby používame na vonkajšie ošetrenie pokožky, kĺbov a pod.
  • Žihľavový olej – žihľavu si nasekáme nadrobno (alebo natrháme), dáme do tmavej sklenenej fľaše a zalejeme rastlinným olejom lisovaným za studena. Necháme aspoň mesiac lúhovať na tmavom a chladnom mieste. Po mesiaci olej precedíme a používame na masírovanie kĺbov a svalov, na ošetrenie pokožky.

Nežiadúce účinky žihľavy

Žihľava nie je vhodná úplne pre každého. Nakoľko znižuje cukor v krvi, vyhýbať by sa jej mali diabetici. Vhodná nie je ani pre tehotné ženy a ani tých, ktorí majú nízky krvný tlak. Žihľava ďalej môže interagovať s liekmi na riedenie krvi a keďže pôsobí ako diuretikum, v kombinácii s liekmi na odvodnenie organizmu môže prispieť k jeho dehydratácii.

Neprehliadni: Liečivý a zdravý ocot? Vyskúšaj umeocot!

účinky medovky

Zdroj: Shutterstock®

Medovka a jej účinky

Ak vo vašej záhrade alebo balkónovej bylinkovej záhradke nerastie medovka, mali by ste to rýchlo napraviť. Medovka lekárska je považovaná za elixír života, ktorý podporuje dobré a pevné zdravie. Bylinke sa dokonca pripisuje dlhovekosť a dalo by sa povedať, že vedecké štúdie jej reputáciu iba umocňujú. Je bohatá na flavonoidy a bioflavonoidy, rôzne kyseliny, vitamíny (predovšetkým vitamíny skupiny B a C), kyselinu kávovú a kyselinu rozmarínovú. Bohatá je tiež na esenciálne oleje. Čo sa týka jej účinkov, tak priaznivo pôsobí na celý náš organizmus.

  • Zmierňuje úzkosť a zlepšuje náladu
  • Pôsobí ako sedatívum (skvelá je pred spaním)
  • Disponuje antivirotickými a antihistamínovými účinkami
  • Podporuje imunitný systém
  • Je nápomocná pri problémoch s trávením
  • Zlepšuje pamäť a pozitívne vplýva na liečbu Alzheimerovej choroby

Pozri tiež: Levanduľa lekárska sa nestratí v žiadnej domácnosti: Ani nevieš, ako ti pomôže

využitie medovky lekárskej

Zdroj: Shutterstock®

Využitie medovky lekárskej

Aj túto bylinku je možné používať na vonkajšie ošetrenie pokožky, ale aj vnútorne. Vo forme tinktúry alebo oleja je vhodná na liečbu oparov či iných kožných problémov. Medovkový čaj sa užíva vnútorne, a to na upokojenie nervového systému, zlepšenie pamäte či podporu tráviaceho systému. Medovka sa rovnako pridáva do kúpeľa, pripravujú sa z nej rôzne odvary, skvelá je aj pri aromaterapií. Dozaista nepohrdnete ani medovkovým sirupom či iným produktom s obsahom extraktu z tejto liečivej rastliny.

Medovka sa nestratí ani v kuchyni. Jej sladkastá citrónová chuť ju predurčuje na dochutenie limonád alebo iných nápojov, na dochutenie či dozdobenie dezertov, zmrzliny, šalátov, polievok, džemov a marinád. Skvelo chutí aj v kombinácii s rôznymi druhmi ovocia a pokojne ju môžete miešať aj s inými druhmi čajov – pridať ju môžete napríklad do čierneho ľadového čaju.

Kúpeľ na upokojenie a zmiernenie bolesti hlavy

Zmiešame 2 diely mäty, medovky a levandule. 10 lyžíc zmesi krátko povaríme v 2 litroch vody a pridáme 3 lyžice medu. Pripravenú zmes vlejeme do pripraveného kúpeľa a užívame si aspoň 20 minútový relax. Ak nechcete, aby vám vo vani plávali kúsky bylín, tak pripravenú zmes pokojne preceďte.

V zjednodušenej verzii upokojúceho kúpeľa môžete siahnuť po esenciálnych olejoch. Do kúpeľa pridajte pár kvapiek medovkového esenciálneho oleja a užite si blahodarný kúpeľ, ktorý vás zbaví napätia a zároveň ošetrí aj vašu pokožku.

Odporúčame aj: Kvasená zelenina je chutná a pomôže i zdraviu. Ako ju pripraviť doma?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Ľubica Šťastná 25.06.21 06:36

ĽŠ
karma
100.00

Výborné bylinky, nielen pre toto znamenie.

  • 1
Odpovedať

Zdenka Sabanošová 26.06.21 15:23

ZS
karma
100.00

Robila som som sirup zo žihľavy sú medovky su výborné

  • 1
Odpovedať

Lenka Pisarčíková 27.06.21 09:22

LP
karma
-1.00

Medovku a žihľavu mám v záhradke a teraz v sezóne pijeme čaj s drobcom ráno, poobede aj večer. Len to obmieňam. Je to osviežujúce a príjemné voňavé. A veľký rozdiel s čajom kúpeným v obchode. Určite odporúčam všetkým mamičkám.

  • 1
Odpovedať

Katarína Kačuriková 29.06.21 10:04

karma
113.00

Väčšinou je všetko domáce oveľa lepšie. Tie kupované sirupy častokrát obsahujú rôzne umelé dochucovadlá a pod. Domáce je proste najlepšie!

  • 1
Odpovedať

Jana Komadová 23.08.21 20:15

JK
karma
100.00

Manžel je baran

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní