TOP bylinky pre znamenie horoskopu KOZOROŽEC: Na reumu, nechty i vlasy

TOP bylinky pre znamenie horoskopu KOZOROŽEC: Na reumu, nechty i vlasy

Kozorožca dokážu najčastejšie potrápiť kosti a kĺby. Ak by sme to mali konkretizovať, tak toto znamenie horoskopu bojuje so zdravotnými problémami, ktoré sú spojené s pohybovým aparátom. Zväčša ide o reumu, dnu, artritídu či rôzne úrazy končatín. No nielen pri týchto problémoch sa treba mať na pozore. Kozorožec by mal mať pod kontrolou aj svoje zuby, nechty a pokožku.

Ak vám bola diagnostikovaná reuma alebo vám opúchajú kĺby, tak siahnite po bylinke, ktorá nesie príznačný názov – kostihoj lekársky. Okrem tejto bylinky vám bude nápomocná aj praslička roľná, z ktorej si môžete vyrobiť domácu tinktúru.

kostihoj lekársky

Zdroj: Shutterstock®

Kostihoj lekársky – ochranca pohybu

Kostihoj (Symphytum officinale) patrí k trvácnym bylinkám, ktoré dorastajú až do 1 metra. Svojim vzhľadom je lákavý pre včely, no ani my by sme ho v prírode nemali prehliadať. Rastie predovšetkým pri rybníkoch či na brehoch potoka. A odkiaľ pochádza jeho slovenský názov? Podľa dostupných informácii prvé zmienky o bylinke môžeme nájsť už v stredoveku, kedy ho používali vo veľkej miere na hojenie zlomenín. Práve preto dostala táto bylinka pomenovanie kostihoj. Zaujímavosťou je, že kostihoj sa strúhal a používal ako obklad, ktorý stvrdol a tak spevnil zlomeniny. Fungoval ako naša súčasná sadra na zlomeniny, no s tým rozdielom, že zároveň aj liečil.

Čo kostihoj obsahuje a aké sú jeho účinky?

Ak si kostihoj pestujete alebo ste boli na jeho zber v prírode, tak zužitkujte z neho listy, vňať i koreň. Koreň sa zbiera buď na jar alebo začiatkom jesene (na prelome septembra a októbra).

Z účinných zložiek, ktoré môžu za jeho liečivé účinky, ide predovšetkým o alantoín. Je to látka s hojivým pôsobením nielen na kosti, ale aj na šľachy, väzy a tkanivá. Okrem alantoínu kostihoj lekársky tiež obsahuje kyselinu rozmarínovú, steroly, silice a škroby. Kostihoj však nie je ochudobnený ani o vitamíny a minerály. Obsahuje vitamín A, vitamín C a B12, taktiež zinok, draslík, železo i horčík.

Spomínaný koreň kostihoja má antibakteriálne, hojivé, upokojujúce, regeneračné a rovnako aj protizápalové účinky. Z čoho je teda jasné, že je nápomocný pri bolestiach svalov, pri hojení zlomenín i zmierňovaní opuchov. Kostihoj však pôsobí mierne sedatívne, preto ho treba používať s rozumom a najmä o vhodnosti jeho používania sa poradiť s lekárom.

Zaujme ťa tiež: TOP bylinky pre znamenie horoskopu ŠKORPIÓN: Pomôžu ti pri zápale!

kostihojová masť a tinktúra

Zdroj: Shutterstock®

Využitie kostihoja lekárskeho v praxi

Ak veríte v silu byliniek a na liečbu rôznych neduhov používate práve bylinky, tak kostihoj by nemal chýbať vo vašej prírodnej lekárničke. Je pravým riešením pre kĺby a kosti a pokojne nahradí aj moderné liečivá.

Kostihojová masť – čerstvý koreň kostihoja (cca 4 až 5 korene) si očistíme, nakrájame na drobné kúsky a zalejeme 250 ml kvalitnej masti. Dáme do hrnca a pred bodom varu vypneme. Necháme odstáť do druhého dňa. Nasledujúci deň masť opäť zohrejeme, scedíme a prelejeme do pripravených téglikov. Skladujeme v chlade a používame podľa potreby.

Kostihojový olej – pripravuje sa podobne ako vyššie uvedená masť, avšak namiesto masti použite kvalitný olej. Do oleja však môžete pokojne pridať včelí vosk pre jeho zahustenie či úplnú zmenu jeho konzistencie – z oleja na masť.

Kostihojová tinktúra – jej výroba je veľmi jednoduchá, no platí, že jej intenzitu si môžeme podľa potreby a požiadaviek meniť. Základom je koreň kostihoja lekárskeho. Ten očistíme, nakrájame na menšie kúsky a vložíme do pripravenej sklenenej nádoby. Zalejeme aspoň 40 % liehom a necháme lúhovať približne mesiac. Takto pripravenú tinktúru môžete ihneď používať alebo ju rozdeliť na 2 časti. Časť pokojne používajte, tú druhú buď dolejte liehom a nechajte ďalej lúhovať alebo pokojne pridajte ďalší koreň a nechajte lúhovať. Získate tak silnejšiu tinktúru.

Neprehliadni: TOP bylinky pre znamenie horoskopu VÁHY: Pre obličky to pravé bobuľové!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní