Hygge – užite si pohodlie domova

Hygge – užite si pohodlie domova

Hygge je štýl života, kedy sa človek cíti byť šťastný a spokojný. Tento pocit sa dá preniesť aj do interiéru. Viete, ako si zariadiť bývanie, aby ste sa v ňom cítili šťastne? Podstatou je obklopiť sa dekoráciami a vytvoriť si tak útulné prostredie.

,,Slovo hygge pochádza z dánčiny a doslovný preklad znamená útulnosť, práve pre Dánov je totiž typické, že sa obklopujú príjemnými vecami, v ktorých sa cítia dobre," vysvetľuje Tomáš Tiurin, odborník na dekorácie z projektového marketu Hornbach a dodáva: ,,Podstatné je, urobiť si chvíľku pre seba, obklopiť sa peknými predmetmi a užívať si život a pocit šťastia."

Základným princípom hygge je cítiť sa dobre a práve tomu napomáha príjemné vybavenie interiéru. Nechajte sa teda inšpirovať odborníkmi z Hornbachu, ktorí si pripravili niekoľko zaujímavých tipov pre zútulnenie domova. 

Pozri aj: Ako nepribrať počas Vianoc? Ukážeme ti tipy na zdravé Vianoce

vankúše, prikrývky

Zdroj: Shutterstock®

Pocit pohodlia zaváži

Základom hygge je oddych a rozmaznávanie. Ideálne je sadnúť si na pohodlnú sedačku alebo do kresla, oprieť sa o huňatý vankúš a zakryť sa hebkou dekou. Typickou dekoráciou sú teda vankúše a prikrývky. ,,Zaujímavým doplnkom sú vankúše s dlhými vlasmi, ktoré sú vyrobené z umelej kožušiny a dajú sa prať na 30 °C. Alebo pohovku zútulnia kožušinové vankúše s krátkym hebkým povrchom," radí Tomáš Tiurin z Hornbachu. Ku každému vankúšu patria jemné deky a prikrývky, ktoré v sychravom alebo chladnom počasí poslúžia na zahriatie.

Oddych sa dá užiť taktiež v teplom kúpeli, ktorý uvoľní stuhnuté svaly a nervové napätie. Relax vo veľkej vani s horúcou vodou zahreje a upokojí telo. Chvíľu v kúpeľni si môžete spríjemniť obľúbenou hudbou, pohárom vína a aromatickými sviečkami. Prítmie a decentné svetlo sviečok prinesie uvoľnenie aj namáhaným očiam. Do napustenej vane môžete pridať soľ do kúpeľa, olej, penu, alebo obľúbené sú aj prírodné čaje do kúpeľa. 

býčia koža

Zdroj: Shutterstock®

Doplnky v interiéri

Útulnosť v miestnosti podporia taktiež kožušiny a koža, ako koberček na podlahu či dekorácia na gauč. ,,Zaujímavým doplnkom je býčia koža, ktorá sa ponúka v troch základných farbách: hnedej, čiernej a bielej. Pokiaľ nie ste priaznivcom pravej kožušiny, môžete ju s pokojným svedomím nahradiť umelou kožou z akrylátu," odporúča odborník z Hornbachu. V umelom prevedení sa vyrába napríklad ovčia koža, kožušina, alebo zvieracia predložka tiger. Tento materiál pôsobí nežným dojmom a priestor zahreje.

Kožušinka nemusí zdobiť len podlahu. Hebká srsť môže byť i súčasťou  dekoratívnych doplnkov a drobnejšieho nábytku. Originálne ukáže úložný box s kožušinovým vekom. Nielen, že je praktickým riešením na uskladnenie vecí, ale priestor dokonale zútulní. Zaujímavým doplnkom je taktiež stolička s kožušinovým sedákom, ktorý je na pohľad atraktívny a pohodlný na sedenie. 

SELECTION

Zdroj: Shutterstock®

V akej farbe sa budete cítiť najlepšie?

Aby bývanie vyzeralo skutočne útulne, je dôležité myslieť aj na farebnosť stien. ,,Na vymaľovanie stien sú ideálne farby z prémiového radu SELECTION, ktoré poskytujú exkluzívny výber jedinečných odtieňov. Obsahujú inovatívne pigmenty, ktoré garantujú výnimočnú sýtosť a hĺbku farieb. Výsledkom je tak mimoriadne matný a pôsobivý náter," hovorí Markéta Šubrtová, odborníčka na farby a laky z projektového marketu Hornbach. Výberom správneho odtieňa jednoducho premeníte domov na útulné miesto.

Pri výbere odtieňa je dobré voliť prírodné a pokojné farby, ako sú odtiene žltej, hnedej a zelenej. Žltá je farba svetla, hnedá prezentuje tón zeme. Tieto farby spájajú žiarivú živelnosť a pokoj. Sú nositeľmi veselých a pohodových posolstiev. Zelená farba symbolizuje krásu prírody a pôsobí malebným dojmom. V mäkkých a nežných tónoch sa dotýka ľudská myseľ a prebúdza duša. Zelená je nositeľom slobody a necháva pocítiť pokojnú silu.  

Neprehliadni: Správna starostlivosť o živý vianočný stromček, stav na tieto zásady!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

9 komentárov

Mária Maxianová 27.12.17 07:59

MM
karma
100.00

niet nad útulnosť a pocit spokojnosti a šťastia, nemám rada reprezentatívne domácnosti, sú také chladné a neosobné

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 27.12.17 08:25

SK
karma
114.00

mám rada teplé farby, dubové drevo, pre mňa vyjadrujú teplo domova, útulnosť , spokojnosť...

  • 0
Odpovedať

Soňa Kelemenová 27.12.17 08:30

SK
karma
86.00

jej... tento rok som dostala knihu od Marie Sodelberg HYGGE... uz pri prvom spoznavani z knizkou ma zsujal obal knihy... je uzastny... hebky modry so zlatymi nepravidelnymi bodkami... uz sa na nu tesim ako si ju budem doma v chladnych veceroch pri teplom cajicku citat...

  • 2
Odpovedať

Milka Damašková 27.12.17 15:28

MD
karma
132.00

Stokrát lepšia jednoduchá útulnosť ako chladný luxus..

  • 0
Odpovedať

Mária Frnová 27.12.17 19:32

MF
karma
106.00

Teplo domova sa neda vytvorit doplnkami...

  • 0
Odpovedať

Daniela Bieliková 27.12.17 19:46

DB
karma
117.00

hygge štýl sa mi páči...

  • 0
Odpovedať

Marie Gutmannová 29.12.17 11:10

MG
karma
104.00

tiež som za prírodné a pokojné farby ktoré vytvárajú pocit útulnosti no nemôžem si odpustiť malú poznámku :) môžeme mať akýkoľvek štýl, nábytok, doplnky, farby, ale naj...je čistota :)

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Remencová 02.01.18 21:15

AR
karma
103.00

na vianoce som dostala knizku o hygge :) odporucam naozaj kazdemu

  • 0
Odpovedať

Jana Kováčiková 09.05.18 21:09

JK
karma
-1.00

pekné, naozaj útulné ... hypotéčku už mám vybratú , tak asi ste ma inšpirovali,vďakaaa :)))

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní