Karpiny v očiach: Neuveríš, čo neočkávané ti môžu prezradiť o zdraví

Karpiny v očiach: Neuveríš, čo neočkávané ti môžu prezradiť o zdraví

Pred spaním sa poriadne umývame, no ráno sa zobúdzame s čímsi čudesným, čo sa nachádza na okraji našich očí. Reč je o karpinách, ktoré predstavujú vyschnuté slzy. Tie sa v ľudskom oku tvoria stále. Či je ráno, či je noc, či spíme alebo pracujeme – pri plači sa vytvárajú vo väčšom množstve a inokedy zase v menšom množstve. Avšak, počas dňa a počas toho, ako máme oči otvorené, sa slzy vyparujú. Ale počas spánku, pri zatvorených očiach, nemôže dochádzať k ich vyparovaniu, preto slzy stekajú na kraj spojivky, kde vysychajú. Takto sa vytvárajú karpiny.

Ako vám je už jasné, tak karpiny nie sú nebezpečné. Teda, aspoň poväčšine. Niekedy totižto karpiny môžu signalizovať vážne zdravotné ochorenie očí, infekcie či iné zdravotné problémy. Kedy si teda dávať pozor a vyhľadať odbornú pomoc?

Pozri aj: Tieto účinky čili oleja ťa dostanú! Ako si ho pripravíš v pohodlí domova?

ako vznikajú karpiny

Zdroj: Shutterstock®

Pochúťka pre niektorých ľudí?!

Neuveríte, ale skutočne medzi nami existujú ľudia, ktorí karpiny z očí jedia. Niektorí si to vôbec ani neuvedomujú, no je to ich zlozvyk, ktorý sa im stal už akýmsi bežným rituálom. Niekomu sa tento zlozvyk darí zakrývať, iní si to neuvedomujú a dokonca medzi nami nájdeme aj takých, ktorí tomuto holdujú aj počas rozhovoru.

Len málokto vie, že ide o psychickú poruchu, ktorá sa prejavuje zvláštne nutkavým správaním. Ide o syndróm, ktorý má za následok, že ľudia konzumujú všetko to, čo jedlé nie je. Tento syndróm sa prejavuje najmä medzi deťmi, ale nájdeme aj dospelých, ktorí ním trpia rovnako. Okrem pojedania karpín, to môžu byť aj chrasty, šušne, vlasy, omietka, piesok, krieda, ale aj mnoho iných vecí, ktoré sa stali pre mnohých akousi pochúťkou. Nechutné, že?

nebezpečné karpiny

Zdroj: Shutterstock®

Karpina ako indikátor zdravia

Vráťme sa od syndrómu späť ku karpinám. Vo všeobecnosti sú suché, tvrdé a svetlé karpiny jasným signálom toho, že netrpíte žiadnou očnou chorobou ani očnou infekciou. Ak sa ich konzistencia zmení skôr na mazľavú a sfarbenú do zelenkastej alebo hnedej farby, tak by ste mali zbystriť pozornosť. Toto sú jasné príznaky toho, že trpíte očnou infekciou alebo inou očnou chorobou, ktorú by mal diagnostikovať lekár. Samozrejme, ak sa k tomuto signálu pridá aj začervenanie očí, tak na nič nečakajte a určite začnite tento problém riešiť. Veď zrak máme len jeden!

Odporúčame: Myslíš si, že sex v spánku je blud? Sexsomnia môže byť nebezpečná!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Lucia Šeptáková 01.04.19 14:19

karma
108.00

Tak toto bol silný článok.Uf,naozaj nechutné.

  • 1
Odpovedať

Elena Švachová 01.04.19 21:21

karma
109.00

Priznám sa,že som článok ani nedočítala,lebo mi prišlo zle...fuj !!!!!

  • 0
Odpovedať

Darina Božiková 02.04.19 12:06

DB
karma
114.00

nuž sme rôzni ľudia,aj zlozvyky máme rôzne.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní