Kmeňové bunky: Záchrancovia života, ktorých môžeš aktivovať! ​

Kmeňové bunky: Záchrancovia života, ktorých môžeš aktivovať! ​

V ľudskom tele sa nachádza viac, ako 50 druhov buniek. Keby sme chceli vyčísliť čo i len ich približný počet, hovorili by sme zhruba o 100 biliónoch bunkách v dospelom ľudskom tele, pričom každá z nich je z jednej kmeňovej bunky. Môžeme teda skonštatovať, že kmeňové bunky sú najdôležitejšími bunkami, pretože bez nich by neexistovali žiadne iné a teda ani samé ľudské telo. Kmeňové bunky sú základnými stavebnými piliermi ľudského tela, o ktorých si v tomto článku povieme viac.

Zaujme ťa: Ako ošúpať granátové jablko bez kuchyne ako po zabíjačke? Takto!

čo dokážu kmeňové bunky

Zdroj: Shutterstock®

Geniálni superhrdinovia ​

Ako už bolo naznačené vyššie, kmeňové bunky sú základné piliere ľudského života a to najmä preto, že z jednej kmeňovej bunky sa vyvinie celý človek. Ich supervlastnosťou je, že sa dokážu špecializovať, samy obnovovať a to, že sú univerzálne. Pod špecializáciou rozumieme, že kmeňová bunka dokáže zabezpečiť, aby sa po delení jej dcérska bunka vyvinula ako špecializovaná bunka - svalová, nervová a iná bunka, ktorú potrebuje telo nahradiť, pretože je poškodená alebo chorá.

Kmeňové bunky sa dokážu špecializovať na viac, ako dvesto buniek v tele, okrem iného, majú schopnosť naklonovať sa. Existuje viacero druhov kmeňových buniek, no vo všeobecnosti sú najsilnejšie a najschopnejšie tie najmladšie, teda tie, ktoré má človek pri narodení a v mladom veku. Preto sa za jedny z najúčinnejších kmeňových buniek považujú tie z pupočníka, ktoré sa odoberú bezpečným spôsobom po pôrode, zmrazia sa a teda nepodliehajú času ako tie kmeňové bunky, ktoré starnú a opotrebúvajú sa spolu s ľudským telom.

antioxidanty na kmeňové bunky

Zdroj: Shutterstock®

Ako ich aktivovať? ​

Keďže sú kmeňové bunky také výnimočné a nepochybne aj dôležité, natíska sa prirodzená otázka - môžeme nejakým spôsobom podporiť ich vývoj? Aj keď ide zatiaľ len o teoretické roviny, vedci tvrdia, že môžeme. Prečo by sme to teda neskúsili, veď nás to takmer nič nestojí?! Ukázalo sa, že konzumácia polyfenolov a antioxidantov dokáže prirodzene stimulovať vznik kmeňových buniek. Za týmito dvoma zložitými názvami sa skrývajú celkom obyčajné potraviny, ktoré s obľubou zaraďujeme medzi superjedlá. Nezabudnite preto svoj jedálniček obohatiť o čučoriedky, zelený čaj, goji, maliny, jahody, černice či iné antioxidanty!

Nielen jedlo dokáže podporiť zdravie kmeňových buniek, ale môžete to dosiahnuť aj pomocou činností. Napríklad pravidelný pohyb, občasné hladovanie alias fasting či kvalitný spánok kmeňovým bunkám rozhodne neškodia, práve naopak. Okrem toho by malo zabrať aj čínske bojové umenie tai-chi, o ktorom sa viac dočítate aj na našom portáli.

Viac o téme: Tai Chi: Čínske bojové umenie, ktoré ťa rozhýbe! Prečo ho vyskúšať?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní