Kombucha: Liečivý zázrak alebo len marketingový ťah?

Kombucha: Liečivý zázrak alebo len marketingový ťah?

Čajová huba, zázračná huba, tibetská huba, kombuča, nápoj nesmrteľnosti alebo elixír mladosti – pomenovaní má niekoľko. Kombucha spôsobila, ako mnoho iných „superpotravín“, doslova ošiaľ aj v našich končinách. Vyskúšali ste ju niekedy? Ak áno, presvedčili ste sa o jej avizovaných jedinečných schopnostiach alebo vás nijako neoslovila? V každom prípade, my sme sa pozreli na to, ako to s tou kombuchou vyzerá v skutočnosti.

Kombucha (kombus) – viete, čo sa skrýva pod týmto netradičným slovom? Ide o rôsolovitú hmotu, tvorenú kvasinkami, ktoré menia cukry a alkohol na kyselinu octovú. Hoci sa o kombuche hovorí ako o hube, v skutočnosti o hubu nejde. Pitie kombuchy ako takzvaného fermentovaného (kvaseného) čierneho alebo zeleného čaju s cukrom bolo u nás populárne už pred mnohými rokmi. Načas sa odmlčalo a teraz hlási svoj veľký návrat.

Do povedomia sa kombucha, tak trochu pripomínajúca burčiak, dostala ako zázračný liek, ktorý zbaví človeka rakoviny. O tom, že to nie je vôbec také jednoduché, ako sa na prvý pohľad javilo, sa už zrejme mnohí presvedčili. U niektorých ľudí dokonca dokáže vyvolať žalúdočné nevoľnosti. To však ešte neznamená, že na kombuchu treba definitívne zanevrieť. Naopak, má schopnosti, ktoré jej rozhodne odoprieť nemôžeme. Poďme sa na ne spolu pozrieť!

Zaujme ťa tiež: Ako znížiť vysokú hladinu cukru v krvi? Pomôžu bylinky i potraviny

kombucha a jej účinky

Zdroj: Shutterstock®

Toto všetko dokáže kombucha:

  • posilňuje imunitu
  • detoxikuje organizmus (kombucha „premýva“ obličky a podporuje ich činnosť)
  • chráni pred kvasinkovými infekciami, ochoreniami kĺbov a vznikom rakoviny
  • má antibiotické účinky
  • podporuje trávenie
  • chráni pečeň (vďaka kyseline glukurónovej)
  • znižuje hladinu cholesterolu v krvi
kombucha a zdravie

Zdroj: Shutterstock®

Lieči, hoci napohľad skôr odrádza

Čo si budeme klamať, kombucha v procese prípravy vôbec nepôsobí lákavo. Vizuálne ju pokojne môžeme prirovnať k vode v bazéne pol roka zanedbaného termálneho kúpaliska. V prípade kombuchy za to môže spojenie kvasiniek, baktérií, mikroorganizmov a rias. Nijako lákavá nie je ani vôňa tohto nápoja. Nie, určite vás nechceme strašiť, veď tento fakt jej nijako neuberá na liečivých účinkoch, práve naopak, ide o látky, ktoré ľudskému telu prospievajú.

Ak by sme však chceli vymenovať všetky zdravé látky, ktoré kombucha obsahuje, už v polovici by ste zabudli, čo bolo na začiatku. Za všetky preto spomeňme aspoň železo, vápnik, magnézium, zinok, kvasinky, baktérie mliečneho kvasenia, kyselinu listovú, antioxidanty či vitamíny B, C, D, E a K.

čaj kombucha

Zdroj: Shutterstock®

Chuť nápoja je sladkokyslá a má mierne sýtenú podobu, ak sa však rozhodnete siahnuť po nápoji z obchodu, nájdete ho aj v medovkovej alebo harmančekovej príchuti. Užívaniu kombuchy podľahli aj hviezdy, ako Madonna alebo Halle Berry. Nie je to však len nápoj, ale využíva sa aj v pleťovej kozmetike. Tak čo, vyskúšate ju aj vy?

- Anketa

OCHUTNALI STE UŽ KOMBUCHU?

Odpovedalo 155 ľudí  

Áno
77%
Nie, ale teraz ju už vyskúšam
11%
Nie, neláka ma to
12%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní