Kontroverzné prepichovanie uší u bábätiek: Kedy a ako je to vhodné?

Kontroverzné prepichovanie uší u bábätiek: Kedy a ako je to vhodné?

Narodila sa vám malá princeznička, no k úplnej dokonalosti jej ešte čosi chýba… Mnoho mamičiek sa nevie dočkať dňa, kedy svojej dcérke prepichne ušká a nasadí jej na ne krásne blyštiace sa náušničky, vďaka ktorým sa už nik na ulici nepozastaví nad tým, či v kočíku leží dievčatko alebo chlapček. Lenže prepichovanie uší u bábätiek je veľmi kontroverzná téma a mamičky musia tento čin často pred ostatnými obhajovať.

Dva tábory

Ako mnoho tém týkajúcich sa malých detí, tak aj prepichovanie uší dievčatiek v ranom veku rozdeľuje rodičov aj odborníkov na dva tábory. Zatiaľ čo jedni vidia prepichnutie ušiek dievčaťa ihneď po narodení alebo v prvých mesiacoch jej života za najlepšie riešenie, iní nesúhlasia a tvrdia, že ide o veľkú chybu.

Podľa odporcov dieťatko buď zbytočne trpí, je to preňho traumatizujúce, ba dokonca sa niektoré mamičky prikláňajú k názoru, že by sa malo dievčatko v budúcnosti samo rozhodnúť, či chce mať dierky v ušiach. Zástancovia prepichovania ušiek v ranom veku vidia výhodu v tom, že si dievčatko ešte neuvedomuje, čo sa bude diať, nekladie teda odpor a celú bolesť má za sebou skôr, ako si uvedomí.

Inšpiruj sa: Efektívne umývanie okien podľa expertov: Takto sa budú blyšťať!

ako ošetriť uši po prepichnutí

Zdroj: Shutterstock®

Je dobré chvíľu počkať

Niektoré mamičky s prepichovaním ušiek svojho novorodeného bábätka neotáľajú vôbec a prinesú si dievčatko s náušničkami už z pôrodnice. V mnohých pôrodniciach totiž prepichujú ušká zručné sestričky, ktorým možno dôverovať. Veľa odborníkov sa však prikláňa k možnosti chvíľku počkať a prepichovať až po prvom očkovaní, ktoré sa robí v 3. mesiaci života bábätka. Argumentujú tým, že po očkovaní je imunita bábätka lepšia a ľahšie sa ubráni prípadnej infekcii.

prečo prepichnúť uši dieťaťu

Zdroj: Shutterstock®

Zverte sa do rúk pediatra

Najlepšie urobíte, ak necháte prepichovanie ušiek svojho bábätka na vášho pediatra, prípadne na iného pediatra, ktorý túto službu poskytuje. Zaručí vám dokonalú sterilitu nástrojov a profesionálny prístup. Čím menšie bábätko, tým sa viac neodporúča používať metódu nastreľovania náušničiek, používať by sa mali sterilné ihly. Po prepichnutí by ste mali ušká aj náušničky dezinfikovať minimálne 3-krát denne 60-percentným liehom na gáze, prípadne framykoinovou masťou proti zápalu a pre rýchlejšie hojenie. Nezabúdajte ani s náušničkami hýbať, aby nezarástli a pred samotným prepichovaním ich namočiť minimálne na 24 hodín do liehu.

Zaujme ťa: Montessori aktivity pre deti: Najlepšie poučné, ale aj zábavné hry

- Anketa

STE ZA ALEBO PROTI PREPICHOVANIU UŠÍ V RANNOM VEKU BÁBÄTIEK?

Odpovedalo 270 ľudí  

Jednoznačne ZA!
87%
Určite PROTI!
3%
Je to každého osobná vec.
9%
Je mi to jedno.
1%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

9 komentárov

Ľubica Šťastná 13.05.19 06:37

ĽŠ
karma
100.00

Už len zo zdravotného hľadiska Je dobré chvíľu počkať.

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 07:17

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 07:17

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

Jana Tonhauserová 13.05.19 13:14

karma
104.00

Kedysi sa prepichovali ušká dievčatkám bežne všetkým a bolo to normálne a nikto to neriešil. dnes sa rieši prepichovanie uší aj ,očkovanie detí..taká je doba

  • 1
Odpovedať

Mária Slováková 14.05.19 09:53

MS
karma
118.00

Pred 25 rokmi, ked sa mi narodila dcéra som jej dala prepichnúť ušká.Teraz by som už asi váhala.

  • 0
Odpovedať

Simona Záhumenská 14.05.19 13:53

SZ
karma
93.00

Ak raz budem mať dievčatko, prepichnúť uši by som mu dala, a to cca vo veku troch mesiacov, tak ako to dala spraviť moja mama mne. Kedysi to bolo bežné a myslím, že vo veľkej väčšine prípadov to prebehlo bez následných zdravotných komplikácií.

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 14.05.19 23:58

karma
109.00

Ja som dala mojej dcérke pred 40 rokmi prepichnúť ušká krátko po narodení.Vtedy sa to tak robilo.Prepichla jej ich "pôrodná baba". Pomasírovala jej uško,nahmatala správne miesto a prepichla.Pri prvom ušku ani nezaplakala,až pri druhom trochu.Nasadila náušničky a bolo.Ani sa jej to nezapálilo,ani žiadne komplikácie nenastali.

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 18:38

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 18:38

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní