Je gélová manikúra škodlivá a treba si dávať pauzu pri skrášľovaní nechtov? Takáto je pravda!

Je gélová manikúra škodlivá a treba si dávať pauzu pri skrášľovaní nechtov? Takáto je pravda!

Prírodné nechty sú najkrajšie, o tom niet pochýb. Avšak, nie každej žene boli do vienka nadelené pevné, krásne a hlavne dlhé nechty, ktoré by boli jej krásnou vizitkou. Z tohto dôvodu existuje viacero možností, ako si svoje nechty skrášliť.

V prvom rade môžete voliť nalepovacie nechty. Jednoducho ich len prilepíte na tie svoje (lepidlom alebo špeciálnymi nálepkami) a na pár dní či týždňov máte o manikúru postarané. Ďalším riešením je ich nalakovanie. Niektoré laky na nechty pôsobia hneď viacerými spôsobmi – nechty spevňujú, vyživujú a zároveň im prepožičiavajú farbu od výmyslu sveta.

Postupne sa k nám dopracovali aj ďalšie metódy tvorby manikúry, a teda skrášľovania našich nechtov. Umelé nechty, akrylové či gélové nechty. Možností je hneď viacero, avšak pri každej je potrebné zvážiť všetky pre a proti.

Ak je pravidelná gélová manikúra súčasťou vašej rutiny starostlivosti o seba, pravdepodobne ste si zvykli, že vaše ruky vyzerajú čo najlepšie. Odborníci však tvrdia, že pod povrchom môže manikúra, ktorú si robíte opakovane, vašim nechtom škodiť. Podľa nich je potrebné dávať si pauzy a nechať nechtom aj „slobodu“, aby mali čas na regeneráciu. Zaujíma vás, ako môže vplývať gél lak na vaše nechty? Tak v tom prípade to zistite nižšie!

Vplyv gélových nechtov na tie prírodné

Na jednej strane je dokonalý vzhľad nechtov, avšak na strane druhej aj isté riziká, ktoré so sebou časté lakovanie nechtov prináša. Z dlhodobého hľadiska môže gél lak pôsobiť na nechty negatívne, čo je dôvod, prečo odborníci odporúčajú pauzy medzi návštevami salónov. Gél lak môže:

  • nechty zafarbiť,
  • oslabiť nechty, v dôsledku čoho sa stávajú krehkými,
  • poškodiť nechtovú kožtičku,
  • spôsobiť nepravidelný rast nechtov,
  • byť rizikom vzniku rakoviny kože.

Pozri aj: Chrómová manikúra je hitom tejto jari! Z toľkého množstva jej podôb si nebudeš vedieť vybrať

Zafarbenie nechtov gél lakom

Keď chodievate na manikúru pravidelne a nedávate si medzi aplikáciami gél laku prestávku, môžete si všimnúť určité zmeny v zafarbení nechtov. Niekedy sú príčinou chemikálie obsiahnuté v laku na nechty (hlavne ak obsahujú formaldehyd alebo trifenylfosfát), inokedy príčinou môžu byť prvotné príznaky plesňovej infekcie.

Štúdiami tiež bolo preukázané, že aj farba laku na nechty môže byť príčinou ich zafarbenia. Ide predovšetkým o tmavé laky na nechty.

Ak ste spozorovali žlté sfarbenie vašich nechtov, doprajte im aspoň pár týždňov prestávku, kým sa znova rozhodnete pre gélové nechty a zájdete si do salónu. Vysúšať tiež môžete babské rady na odstránenie žltého zafarbenia nechtov. Medzi ne patrí:

  • sóda bikarbóna – zmiešajte 2 až 3 lyžice jedlej sódy s 1 lyžicou 3 % peroxidu vodíka. Do zmesi namočte vatový tampón a nim potierajte nechty. Nechajte pôsobiť 3 minúty a na záver opláchnite vlažnou vodou.
  • čajovníkový olej – má protiplesňové i protizápalové účinky. Stačí, ak ho na nechty nakvapkáte a nechajte pôsobiť niekoľko minút. Na záver opláchnite vlažnou vodou. Odporúča sa tea tree olej používať dvakrát denne.
  • jablčný ocot – rovnako disponuje protiplesňovými účinkami. Zmiešajte jablčný ocot s vlažnou vodou v pomere 1:1. Do pripravenej zmesi ponorte nechty a máčajte približne 20 minút. Na konci vytrite dosucha jemný uterákom.

Krehké a oslabené nechty z dôvodu gélovej manikúry

Problém s krehkými nechtami a lámaním nechtov je pomerne bežný aj u tých dám, ktoré vsádzajú na prirodzenosť a nerobia si gélové nechty. Avšak, je to častý problém aj tých žien, ktoré preferujú gélové nechty. Ak si nedávate pauzu a nedoprajete nechtom oddych, môže to viesť k ich poškodeniu. To môže byť spôsobené častým pôsobením odlakovačov – najmä acetónu, ktorý vysušuje a dehydruje nechty i nechtovú kožtičku.

Zaujme ťa aj: Jej francúzska manikúra nedopadla podľa predstáv. Žene zostali po návšteve salóna oči pre plač

Poškodená nechtová kožtička po gélovej manikúre

Pri manikúre je najdôležitejšia starostlivosť o nechtovú kožtičku. Tá sa však pri tvorbe manikúry v salóne, ale aj doma, odstraňuje, čo je nevyhnutné, aby manikúra vyzerala dokonalo. V salóne sa často kožtička agresívne odstraňuje buď klieštikmi na kožtičku, alebo tekutým odstraňovačom kožtičky. Oboje je však potenciálne škodlivé.

Kožtička je totižto ochranným tesnením nechtov, ktoré udržiava vodu, baktérie i mikroorganizmy mimo nechtového lôžka. Ak sa nechtová kožtička často odstraňuje, môže to oslabiť samotné nechty a prispieť k ich poškodeniu. Dokonca to môže prispieť k nepravidelnému rastu nechtov, na nechtoch môžete pozorovať biele škvrny či dokonca hrbolčeky (zvlnenie nechtov).

Problém s krehkými nechtami po gél laku

Častou aplikáciou gél laku na nechty môže dôjsť k oslabeniu nechtov, a to v dôsledku ich častého vystavovania drsným chemikáliám. Samozrejme, tento problém na neprejaví hneď, teda určite nie po prvej, druhej a ani po tretej aplikácii gél laku. Tento problém si môžete všimnúť po mesiacoch častej aplikácie.

Na druhej strane, ak už do salónu prídete so slabými a krehkými nechtami, problém sa môže ešte zhoršiť. Preto aplikáciu zvážte. Najskôr by ste sa mali zamerať na posilnenie nechtov a až tak na ne aplikovať gél laky.

Neprehliadni: Na čo použiť vazelínu? O tomto využití si určite nevedela!

Ako fungujú press on umelé nechty? Zisti vo videu!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

7 komentárov

Janka Komadova 31.03.23 20:48

karma
-1.00

Rada som si prečítala

  • 0
Odpovedať

Zuzana Bergova 05.07.23 09:35

ZB
karma
-1.00

Ja mam velmi jemne, krehke nechty a dost casto sa mi z nich odstiepuje. Podla mna keby si davam robit pravidelne gelovu manikuru tak su v este horsom stave.

  • 0
Odpovedať

Milota Pekorova 10.07.23 16:27

MP
karma
-1.00

na takýto problém s nechtami odporúčam začať užívat kolagén, ja si už dlhšie dávam prírodný od naturalprotein a nechty aj vlasy mám v super stave

  • 0
Odpovedať

Oliv Medk 13.07.23 09:17

OM
karma
-1.00

kolagen je skvelou volbou na poskodene vlasy a nechty, ja si ho davam dlhodobo

  • 0
Odpovedať

Zuz Kosle 17.07.23 08:28

ZK
karma
-1.00

dlhé roky som si bez nejakej pauzy nechávala robiť gélovú manikúru a keď som s tým potom sekla moje nechty ostali v hroznom stave, zachránil ich až kolagén

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 17:19

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 17:19

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní