Nesadol vám retinol? Vyskúšajte jeho alternatívu z morských rias

Retinol a retinoidy sú často skloňovanou ingredienciou v starostlivosti o pleť. Pokiaľ však ide o popularitu, stále viac ich „zatieňujú“ ich rastlinné alternatívy. Dôvod je jednoduchý – porovnateľné účinky na pleti dosahujú bez toho, aby ju dráždili.

Kozmetická superstar

V bežnej kozmetike by ste len ťažko hľadali látku opradenú takým množstvom (dez)interpretácií, ako práve retinol. Preto je dobré pripomenúť si aspoň základy chémie. Retinol je len jedným z mnohých derivátov vitamínu A. Ďalšími, pre kozmetiku dôležitými derivátmi vitamínu A, sú retinal a kyselina retinová. Všetky tri možno označiť spoločným názvom „retinoidy“.

V 50. rokoch minulého storočia sa retinoidy začali úspešne používať ako súčasť dermatologickej liečby aknóznej pleti. Štúdie realizované v 80. rokoch odhalili aj ich silný anti-age potenciál. Z retinoidov sa tak zrodila kozmetická superstar, ktorá sa osvedčila v boji proti vráskam, mastnej či aknóznej pleti a tiež hyperpigmentáciám.

Každá minca má dve strany...

...a každý typ retinoidu má inú účinnosť. Zjednodušene povedané, kým retinol je miernejšia forma retinoidov, kyselina retinová je tá najsilnejšia. Keď kyselina retinová v 90. rokoch začala strácať „renomé“ kvôli kritike zákazníkov na zvýšenie podráždenia a citlivosti pleti, do popredia sa predral „jemnejší“ retinol. Ten sa však v koži premieňa aj na kyselinu retinovú, takže výsledok bol viac-menej podobný.

„Produkty s retinoidmi môžu u ľudí s citlivejšou pleťou spôsobiť podráždenie pokožky, pálenie a začervenanie. V kombinácii s UV žiarením môžu vyvolať alergickú reakciu alebo spôsobiť degradáciu účinných zložiek, takže kozmetika nebude fungovať tak, ako má,“ vysvetľuje Petra Dočekalová, vedúca výskumu a vývoja značky Dermacol. Vynorila sa nová otázka, existuje alternatíva s rovnakým efektom, no bez vedľajších účinkov a obmedzení?

Odporúčame aj: Ako využiť pozitívne účinky levandule na pleť? Toto sú TOP recepty z levandule pre krásu!

Objavte ALGAKTIV® RetinART

Zdroj: Dermacol

Nie je retinoid ako retinoid

Hoci retinol sa bežne nachádza v živočíšnych zdrojoch, ako sú kuracia pečeň, vajcia, hovädzie mäso a ryby, pre kozmetické účely sa vyrába synteticky - v laboratóriách napodobňovaním jeho prirodzenej molekulárnej štruktúry. Zdroje retinoidov, resp. látok im podobných, však môžu byť aj rastlinné. Prírodnou alternatívou, ktorá sa na kozmetickom trhu objavila medzi prvými, bol bakuchiol. Látka pochádzajúca zo semien rastliny babchi má síce inú chemickú štruktúru, no podľa štúdie, ktorú zverejnil časopis British Journal of Dermatology v roku 2018, má veľmi podobné účinky ako retinol. Dnes je bakuchiol pravdepodobne najznámejšou, nie však jedinou ani najúčinnejšou rastlinnou alternatívu retinoidov.

Nové alternatívy, známe aj ako „retinol-like“, „alt-retinoidy“ alebo „bio retinoly“, majú porovnateľné benefity ako synteticky vyrábané retinoidy, no nevykazujú žiadne nežiaduce účinky ani obmedzenia.

Neprehliadni: Poznáš všetky možnosti, ako spracovať listy Aloe vera? A čo tieto?

Bio Retinol Dermacol

Zdroj: Dermacol

Zabodovali morské riasy

Ako významný rastlinný zdroj alternatív pre retinoidy sa v poslednej dobe ukázali aj stredomorské riasy, z ktorých sa získava aktívna látka ALGAKTIV® RetinART. Na rozdiel od syntetických retinoidov nepôsobí v najvrchnejšej vrstve kože, teda v pokožke (epidermis) – čo predstavuje veľkú konkurenčnú výhodu.

„Klinické štúdie preukázali rovnaké, v niektorých aspektoch dokonca lepšie, výsledky, ako majú synteticky vyrábané retinoidy či bakuchiol,“ hovorí Petra Dočekalová a dodáva, že práve tieto výsledky vývojový tím Dermacol presvedčili, aby ALGAKTIV® RetinART použili ako účinnú látku pri vývoji kozmetiky Bio Retinol.

Viaže sa na beta receptory kyseliny retinovej až v druhej vrstve kože zvanej škára (dermis), čím priaznivo ovplyvňuje bunkovú obnovu. Dokáže teda to, čo retinoidy – spevňuje pleť, zlepšuje jej elasticitu, znižuje hĺbku vrások, spomaľuje starnutie pokožky, redukuje pigmentové škvrny, akné aj začervenanie pleti. To všetko však bez nežiaducich prejavov.“

Zdroj úvodnej fotky: Dermacol

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE