Bergamotový olej – objav jeho účinky a 7 užitočných spôsobov využitia

Bergamotový olej – objav jeho účinky a 7 užitočných spôsobov využitia

Esenciálne oleje, nazývané aj silice alebo éterické či aromatické oleje, sú vysoko koncentrované výťažky z rastlín. Ide o prchavé kvapaliny charakteristické výraznou a špecifickou vôňou. Pre svoje arómy a rôznorodé účinky našli uplatnenie napríklad v aromaterapii či kozmetickom aj parfumérskom priemysle.

Na trhu nájdeme obrovské množstvo najrôznorodejších esenciálnych olejov, ktoré sú získané s kvetov, listov, kôry, dreva, semien, šupiek i plodov rastlín. Obľubujete citrusové vône? V tom prípade musíte spoznať bergamot! Na bergamotových plodoch si tak celkom asi nepochutnáte, no vyrába sa z neho úžasný esenciálny olej.

Poznáte bergamotový esenciálny olej a jeho účinky? Prezradíme vám, kedy použiť esenciálny olej z bergamotu a ako na to!

Esenciálny olej bergamot

Esenciálny bergamotový olej sa pripravuje z plodov citrusovníka bergamotového (latinsky Citrus bergamia). Toto ovocie vzniklo krížením citrusových plodov, a to pravdepodobne citróna a horkej odrody pomaranča. Bergamot vyzerá ako veľká limetka, jeho chuť je príliš kyslá a trpká. Preto sa na konzumáciu využíva len zriedkavo, v niektorých kútoch sveta sa z plodov robí napríklad marmeláda. 

Najčastejšie sa plody využívajú práve na získanie silice. Aróma esenciálneho oleja je osviežujúca a povzbudzujúca, zároveň horká aj chladivá. Bergamotový esenciálny olej našiel rôzne uplatnenie. Známe je jeho použitie v čaji Earl Grey. Povznášajúca vôňa bergamotu, respektíve bergamotovej silice, sa však používa aj vo voňavkárstve, aromaterapii aj kozmetickom priemysle. 

Zloženie bergamotového éterického oleja

Medzi zložky esenciálneho oleja bergamotu patrí napríklad monoterpén limonén. Ten sa využíva aj na zlepšenie vôní v kozmetických produktoch, má tiež antimikrobiálne vlastnosti. Môže tvoriť 25 až 50 % silice z bergamotu.

K ďalším zložkám patria rôzne kyslíkaté zlúčeniny, vrátane linaloolu. Tejto látke sú pripisované protizápalové a antistresové účinky. Bergamotový olej však môže mať vždy trochu odlišné zloženie, záleží napríklad aj od kvality silice či miesta pôvodu plodov. 

Odporúčame: ​Ako sa zbaviť strií? Poznáme prírodné aj profesionálne metódy na ich odstránenie

Účinky bergamotového esenciálneho oleja

Zloženie bergamotového oleja zabezpečuje rôzne terapeutické a liečebné účinky. Priaznivý vplyv má predovšetkým na nervový systém a psychické zdravie, no rovnako blahodarné vplýva na pokožku či tráviacu sústavu. Bergamotovému esenciálnemu oleju sú pripisované tieto účinky:

  • ničí mikróby, má antiseptické a dezinfekčné účinky,
  • má antidepresívny účinok a silné ukľudňujúce vlastnosti,
  • zmierňuje stres, pocity úzkosti, podporuje emočné zdravie,
  • zlepšuje náladu a osvieži myseľ,
  • podporuje spánok,
  • funguje ako podpora trávenia a vplýva na peristaltiku,
  • pôsobí proti brušným kŕčom,
  • zlepšuje chuť do jedla,
  • podporuje zdravú pokožku,
  • má priaznivý vplyv na regeneráciu buniek a produkciu kožného mazu.

Kde zohnať povzbudzujúci bergamotový olej?

Esenciálne bergamotové oleje, ako aj silice iného druhu, sú dnes dobre dostupné na internete, v špecializovaných predajniach so zdravými potravinami alebo prírodnou kozmetickou a často i v lekárňach. Takéto oleje sa predávajú v maličkých tmavých fľaštičkách.

Cena môže byť veľmi rôznorodá. Jedna malá fľaštička môže stáť do 10 eur, no rovnako nájdeme na trhu aj oleje s cenou okolo 30 až 50 eur. Platí však, že tie najkvalitnejšie esenciálne oleje obvykle nemajú nízku cenu. 

Obmedzenia pri používaní bergamotového oleja

Pri používaní bergamotového oleja je dôležité dodržiavať pár zásad:

  • nikdy nepoužívajte nezmiešaný esenciálny olej na pokožku, sliznice alebo vnútorne, rastlinné silice sú veľmi koncentrované a môžu spôsobiť podráždenie,

  • po aplikácii bergamotového oleja na pokožku ju chráňte pred priamym slnečným žiarením aspoň pár dní, tento olej totiž obsahuje bergapten, ktorý spôsobuje fotosenzitivitu, teda citlivosť na slnečné žiarenie,
  • použitie bergamotového oleja v tehotenstve alebo počas dojčenia konzultujte s lekárom,
  • prípadne vnútorné použitie esenciálneho oleja z bergamotu, napríklad pri tráviacich ťažkostiach, vždy konzultujte s odborníkom. 

Pozri aj: ​Fantastické recepty z gaštanov – skúsiš lahodný koláč či netradičnú polievku alebo džem?

Tipy na použitie esenciálnych olejov z bergamotu:

1. Čistenie vzduchu a osvieženie priestoru bergamotovým olejom

Pridajte pár kvapiek bergamotového oleja do aróma lampy alebo difuzéra a nechajte, aby sa jeho upokojujúca aróma rozniesla po celej miestnosti. Prečistíte a osviežite ovzdušie v miestnosti a vytvoríte relaxačnú a veselú atmosféru. Bergamotová silica si účinne poradí s rôznymi pachmi v domácnosti.

2. Inhalácia bergamotového oleja pri psychických problémoch

Ak často pociťujete stres a nie sú vám cudzie pocity úzkosti alebo zlá nálada, mali by ste mať rovnako poruke bergamotový olej. Aromaterapia má v tomto prípade skvelé účinky na nervový systém a psychický stav.

Olej sa dá inhalovať priamo z fľaštičky, no opäť ho môžete pridať do aróma lampy alebo difuzéra. Myseľ upokojí, no zároveň jej dodá energiu. Bergamotová vôňa prinesie lepšiu náladu a pocity eufórie a relaxu.

3. Inhalácia bergamotového oleja pri respiračných problémoch

Inhalácia bergamotového oleja môže byť nápomocná aj pri ochoreniach dýchacieho systému, napríklad ak vás trápi bronchitída a angína, zápaly hrdla, dusivý kašeľ. Stačí klasické naparovanie – nahnite sa nad nádobu s horúcou vodou a zakryte sa uterákom. Do vody stačí pridať 5 až 7 kvapiek bergamotovej silice. Tá účinne dezinfikuje dýchacie cesty a upokojuje kašeľ.

4. Ošetrenie pokožky s bergamotovým olejom

Bergamotový esenciálny olej možno na starostlivosť o pokožku použiť rôznymi spôsobmi. Dobre čistí zapálenú pleť a zmierňuje rôzne kožné problémy. Do pohára s prevarenou vodou pridajte pár kvapiek silice a pomocou vatového tampónu použite na čistenie pokožky (najmä tej mastnej alebo aknóznej).

Takýto roztok môžete použiť aj na ošetrenie malých kožných rán, popálenín alebo bodnutí hmyzom. Pri ekzémoch pridajte pár kvapiek do vhodného telového krému a použite na ošetrenie pokožky.

Odporúčame: Videla si už niečo rozkošnejšie? Do týchto háčkovaných výtvorov sa zamiluješ na prvý pohľad!

5. Kúpeľ s bergamotovým olejom

Pri kúpeli stačí do vane s teplou vodou pridať približne 15 kvapiek kvalitného bergamotového oleja. A na čo je dobrý kúpeľ s bergamotom? Dopriať si ho môžete pri psychickej záťaži, strese, zlej nálade, skrátka vtedy, keď si potrebujete dopriať poriadny relax. Takýto bergamotový kúpeľ je vhodný aj pri kožných ochoreniach na tele alebo v období rekonvalescencie po chorobe.

6. Masáž s bergamotovým olejom

Pár kvapiek bergamotového oleja skúste pridať do masážneho oleja (alebo akéhokoľvek rastlinného) a doprajte si relaxačnú masáž tela. Takáto masážna terapia s bergamotom pomôže uvoľniť napätie vo svaloch a zmierni ich bolesť po fyzickej námahe. Po psychickej námahe pomôže odstrániť stres.

7. Starostlivosť o vlasy s bergamotovým olejom

Bergamotový olej môžete nakoniec v maličkom množstve primiešať aj do šampónu. Stačí pár kvapiek. Tento spôsob použitia vyskúšajte, ak vás trápia nadmerne sa mastiace vlasy alebo bojujete s lupinami. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní