Popraskané a suché pery? Takto im dopraješ potrebnú pomoc

Popraskané a suché pery? Takto im dopraješ potrebnú pomoc

Teploty vonku klesajú a my si môžeme vychutnávať mrazivé prechádzky. O niečo menej sa však už tešia naše suché pery. Sú podráždené a popraskané, čo nie je príjemné a ani estetické. Bežne dostupné balzamy majú často iba chvíľkový efektpery v konečnom dôsledku ešte viac vysušia. Nehovoriac o potrebe natierať si ich čoraz častejšie. 

Po čom teda siahnuť, aby sme ich skutočne vyživili a dodali im potrebnú vzpruhu? Zabudnite na kupované balzamy a využite to, čo ponúka vaša kuchyňa a domácnosť. Prírodní pomocníci si s podráždenou pokožkou pier hravo poradia aj bez zbytočnej chémie. 

Pozri aj: Čo prezrádza tvar pier o človeku? Odhaľ tajomstvo na prvý pohľad

suché pery v zime

Zdroj: Shutterstock®

Med

Včelí produkt má úžasnú hojivú silu a taktiež aj silné antibakteriálne vlastnosti. Doprajte perám regeneráciu v podobe medovej masky. Med nanesiete na pery v tenkej vrstve a necháte pôsobiť čo najdlhšie. Vhodné je naniesť med na pery v malom množstve aj pred spánkom. Po zobudení ich budete mať znovuzrodené. 

Náš tip: Medovo-cukrový scrub

Pripraviť si môžete aj jednoduchý scrub. Stačí, ak zmiešate dve lyžičky medu s lyžičkou bieleho alebo hnedého cukru. Takto pripravený med nanesiete na pery, necháte pôsobiť zopár minút a prstom si potom pery jemne pomasírujete. Cukor ich nielen prekrví, ale zabezpečí aj odstránenie odumretých buniek a drobných šupiniek.

med

Zdroj: Shutterstock®

Kokosový olej

Všestranný pomocník, ktorého využijete pri varení, v domácnosti, ale aj v kozmetike. Obsahuje množstvo dôležitých minerálov a telu prospešných vitamínov. Pre svoje skvelé hydratačné vlastnosti ho využijete nielen ako náhradu za telové mlieko, olej na vlasy, ale pokojne aj ako balzam na pery. Olej sa ľahko vstrebáva a na pokožke nezanecháva nepríjemne mastnú vrstvu. Môžete ho nanášať na pery opakovane a vychutnávať si chuť exotiky na jazyku.

Náš tip: Domáci kokosový balzam na pery

Jeho výroba je viac než jednoduchá. Potrebujete iba včelí vosk (cca 10 gramov), kokosový olej (cca 5 gramov) a prázdnu čistú nádobku na uskladnenie (ideálne 15 ml). Vo vodnom kúpeli si vosk a olej rozpustíme, poriadne premiešame, prelejeme do nádobky a necháme stuhnúť. Domáci balzam by ste ideálne mali spotrebovať maximálne do 12 mesiacov, potom je vhodné pripraviť nový. 

Bude ťa zaujímať: Kokos ako exotický pomocník pre zdravie a krásu

kokosový olej

Zdroj: Shutterstock®

Bambucké maslo

Bambucké maslo pochádza z orechov stromu karité. Spracováva sa ručne, čím vzniká maslo vysokej kvality. Rovnako ako kokosový olej má bambucké maslo široké využitie – pôsobí protizápalovo, chráni pokožku pred UV žiarením, má omladzujúce účinky na pleť, zvlhčuje, zjemňuje a iné. Maslo sa topí pri teplote tela, a preto je vhodným základným balzamom na pery.

Náš tip: Balzam na pery s vôňou vanilky

Včelí vosk (cca 10 gramov) rozpustíme spolu s bambuckým maslom (cca 5 gramov) vo vodnom kúpeli. Po roztopení pridáme 2 – 3 kvapky esenciálneho vanilkového oleja a zmes prelejeme do čistej malej nádobky alebo tuby na balzam. 

bambucké maslo

Zdroj: Shutterstock®

Aloe vera

Tento sukulent zdobí nejednu domácnosť, možno aj tú vašu. Aj aloe vera ponúka priam nekonečné možnosti použitia – obsiahnutý gél ničí plesne, baktérie, vírusy, je protizápalový, upokojuje podráždenie, lieči modriny. Stačí odrezať list, rozrezať ho, počkať, kým sa gél z aloe uvoľní a naniesť ho na podráždené pery.

Náš tip: Píling s gélom aloe vera

Lyžičku tuhšieho medu a hnedého cukru zmiešame s lyžičkou kvalitného olivového oleja. Na záver pridáme čerstvý gél z aloe vera (asi z jedného listu). Zmes premiešame a nanášame na pery jemnými krúživými pohybmi niekoľko minút. Potom pery opláchneme vodou. Zostatkovú zmes skladujeme v chladničke a minieme do niekoľkých dní.

Odporúčame: Pery v štýle Kylie Jenner: Ako mať plné pery bez injekcií?

aloe vera

Zdroj: Shutterstock®

Či už vyskúšate použiť na pery iba samotné suroviny, alebo si pripravíte niektorý z našich kozmetických receptov, pery treba neustále hydratovať. Okrem pravidelného natierania však myslite aj na dostatočný pitný režim. Iba tak dosiahnete, aby boli hladké, vyživené a mali vždy dôvod na úsmev. 

Zaujme ťa: Nestačí ti ani len balzam na suché pery? Vyskúšaj naše tipy!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Alena Kmecová 03.02.21 18:21

karma
-1.00

Možno je táto doba fajn, že sa teraz naučíme vyrábať si vlastnu kozmetiku. Toto sú zvládnutelne recepty. Vďaka za ne. ❤️

  • 1
Odpovedať

Simona Paľovčíková 15.02.21 15:36

karma
-1.00

Nemáte začo. Nech sa vydaria. :-)

  • 0
Odpovedať

Soňa Kollárová 10.02.21 20:25

SK
karma
113.00

Zistila som, že Bambucké maslo je zázrak na moje do krvi vysušené ruky. Maximálne som s ním spokojná a je to zázrak aj na vrásky, čo som neverila.
Ale na pery som ho neskúsila... neviem prečo mi to nenapadlo. Určite skúsim. ❤️
A ten tip na home made krásne voňajúci balzámik je skvelý. ❤️

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní