Čo takto dať si špenát? Prezradíme ti o ňom všetko od A do Z

Čo takto dať si špenát? Prezradíme ti o ňom všetko od A do Z

Čo takto dať si špenát? Patrí do vášho jedálnička? Alebo vás už v škôlkárskej jedálni vydesila jeho špecifická farba a konzistencia? Nevadí, veď nikdy nie je neskoro dať špenátu druhú šancu. Rozhodne za to stojí. Ide totiž o jednu z najvýživnejších potravín na svete. Táto zelenina, ktorej pôvodným domovom je Ázia, obsahuje najviac živín spomedzi všetkých jeho listových súrodencov. A naopak, takmer žiadne kalórie. Chcete vedieť o špenáte viac? Čítajte!

Špenát a jeho vzácne zloženie

Dnes už špenát nie je len zelený prívarok s vajíčkom, ale získal si oveľa bohatšie využitie. Obľúbili sme si ho v šaláte, v cestovinách, polievkach, ale aj v populárnych smoothie nápojoch. Vysoké množstvo proteínu, minerálov, vitamínov, kyseliny listovej, šťaveľovej, horčíka, mangánu a železa, robí zo špenátu takzvaného kráľa listovej zeleniny. Dôležitý pre organizmus je najmä preto, že účinne zadržiava vápnik, čo je tá najlepšia prevencia pred osteoporózou.

Aby ste však mali istotu, že prostredníctvom špenátu dostávate do svojho tela samé zdravé a výživné zložky, konzumujte predovšetkým čerstvý a surový špenát. Nič sa nedá vytknúť ani tomu mrazenému, ak bol zmrazený ihneď po zbere, no pri tom plechovkovom už sa na zdraviu prospešné živiny príliš nespoliehajte. 

Neprehliadni: Jarná únava: Zažeň ju prostredníctvom tejto zázračnej zložky!

špenátové smoothie

Zdroj: Shutterstock®

Špenát ako skvelý pomocník v tehotenstve

Ak šťava, tak riedená v pomere 1:4 a v rozumnom množstve, teda nevypite jej naraz príliš veľa. Nezanedbateľným faktom je aj to, že špenát je významnou prevenciou proti rakovine, vďaka jeho obsahu vzácnych flavonoidov a karotenoidov. Zároveň, ak je váš organizmus prekyslený, spoľahnite sa na pomoc špenátu. Ten má však aj významné ochranné vlastnosti na sietnicu a zrak všeobecne. Nestačí? Nuž, v tom prípade by ste mali vedieť aj o ďalších pozitívnych účinkoch špenátu na zdravie. Pri dlhodobej konzumácii znižuje cholesterol, v tehotenstve chráni plod a prospieva srdcu aj pečeni. 

špenát v kuchyni

Zdroj: Shutterstock®

Špenát nezanedbáva ani vonkajšiu krásu

Príjem špenátu by mali zvýšiť aj ženy, ktoré sa pokúšajú o bábätko, a to pre obsah vzácnej kyseliny listovej. Špenát ďalej podporuje trávenie, znižuje krvný tlak, dokonca účinne bojuje proti stresu a únave. Neodporúča sa však konzumovať špenát viac ako dvakrát týždenne, pretože kyselina šťaveľová, ktorú obsahuje, bráni vstrebávaniu vápnika v črevách. V rozumnom množstve je to veľká pomoc pre organizmus, no vo veľkom, naopak, škodí. Špenát sa dokonca môže podpísať aj pod pevné nechty, zdravé zuby či silné vlasy.

Pozri aj: Obľúbený chlebík vo vajíčku trochu inak? Pozri, ako ho ozvláštniť!

špenátové pochutiny

Zdroj: Shutterstock®

V neposlednom rade špenát odvodňuje a pomáha pri redukcii nadváhy. Pokiaľ ide o chuť špenátu, dokonalou kombináciou je špenát a cesnak. Skvelou pochúťkou sú koláče z lístkového cesta, plneného špenátom, ako aj zapekané špenátové lasagne alebo omeleta. Najzdravší spôsob tepelnej úpravy špenátu je však jeho sparenie vodou, pričom dbajte na čo najkratší čas parenia. Pri kúpe si všímajte, či sú lístky špenátu tmavozelené – vtedy je mladý a kvalitný. Keď sú ale jeho lístky fľakaté či žltkasté, neodporúča sa ho kupovať. 

účinky špenátu na zdravie

Zdroj: Shutterstock®

Po kúpe špenát čo najskôr skonzumujte alebo zamrazte. Ideálne však je, keď máte možnosť vypestovať si ho samy. V takom prípade nezabúdajte špenát často polievať a hnojiť. Takže? Čo takto dať si špenát?

- Anketa

PATRÍ ŠPENÁT AJ DO VAŠEJ KUCHYNE?

Odpovedalo 27 ľudí  

Áno, je to moja obľúbená zelenina
59%
Áno, ale nie príliš často
33%
Nie, ale mal/mala by som to zmeniť
4%
Nie, vôbec mi nechutí
4%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

10 komentárov

Milka Damašková 17.03.18 00:07

MD
karma
132.00

Moja mama špenátové jedlá nikdy nerobila a tak som ho prvý raz vyskúšala až v nemocnici. Žienky tam naň frfľali, zato mne neskutočne chutil.Milujem ho na všetky možné spôsoby. Má všetko čo má mať- veľa benefitov v podobe vitamínov- aj skvelú chuť...

  • 1
Odpovedať

Ľubica Šťastná 17.03.18 08:09

ĽŠ
karma
100.00

V detstve sme ho neznášali asi všetky deti, dnes ho bežne radíme do jedálnička i pestujeme, taktiež mangold, ktorý je mu blízky.

  • 1
Odpovedať

Katarína Kusá 17.03.18 10:46

KK
karma
90.00

ako dieťa som nemala rada špenát vďaka školskej jedální ale dnes ho robievame dosť často

  • 1
Odpovedať

Mária Maxianová 17.03.18 15:36

MM
karma
100.00

špenát je najlepší, keď si ho urobíme doma a zo svojej záhrady

  • 0
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 17.03.18 16:15

PV
karma
113.00

Narozdiel od malého dievčatka,kedy som nenávidela špenát , teraz ho milujem . Akurát premýšľam ,čo si z neho pripravím.Asi najskôr smoothie - banán, kiwi a mladý fajnučký špenát.. !!

  • 0
Odpovedať

Lenka Meravá 17.03.18 19:15

LM
karma
82.00

Milujem spenat ale robim ho malo lebo nikto mi ho doma nechce jest

  • 0
Odpovedať

Monika Červinková 17.03.18 21:25

karma
87.00

MOhli ste k tým fotkám dať aj recepty :)

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 17.03.18 23:38

karma
109.00

špenát mám rada a robievam si ho s cesnakom,k tomu volské oko a varené zemiaky.

  • 0
Odpovedať

Daniela Šurláková 22.03.18 22:03

karma
97.00

Špenát milujem,ale bohužiaľ v mojej rodine len ja a moja dcéra,ale nám to nevadí a aj tak ho varím.Robievam z neho polievku,halušky,ktoré sú také chutné,že ich jem samé,rôzne šaláty a nedávno som experimentovala a pridala som trocha do cesta na knedle.Spravila som si klasické cesto a to som si rozdelila na polovice a do tej druhej som primiešala špenát.Cesto som vyvaľkala a dala som jeden plat na to ten so špenátom,zatočila som cesto a nechala dalej kysnúť.Knedľa bola krásna bielo zelená a chutila fantasticky.

  • 1
Odpovedať

Martina Varhaníková 27.03.18 07:07

karma
110.00

oblúbila som si baby špenát, mixujem si ho do smoothie, ale aj so zeleninou dusím, ako pomazánku, no aj v koláči chutná veľmi dobre...zdravá varianta ako prijať chlorofyl do tela. :o)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní