Tamanu olej: Exotika s jedinečným vplyvom (nielen) na pokožku

Tamanu olej: Exotika s jedinečným vplyvom (nielen) na pokožku

Tamanu olej ešte nie je v našich končinách príliš známy, ale postupne si nachádza priaznivcov aj u nás. A hoci sme vám už predstavili alebo priblížili množstvo rôznych druhov olejov, práve tamanu olej je niečo, čo si dokáže úplne hravo poradiť s (takmer) akýmkoľvek problémom nášho zovňajšku. Spravte si pohodlie, dnes v hlavnej úlohe uvidíte: Tamanu olej.

Kde sa vzal tamanu olej?

Tamanu olej pochádza z rastliny s nevšedným názvom - kalaby obvajčitej (Calophyllum inophyllum). Špecifická je preň stredná viskozita, teda akási hustota (len pre informáciu, čím pomalšie sa kvapalina rozteká, tým je viskóznejšia). Tamanu olej je lisovaný za studena zo semien spomínanej kalaby, ktorá je známa aj pod názvom domba. Pochádza z Madagaskaru.

Táto rastlina pripomína jablká a má prevažne žltú farbu. Olej je zase tmavozelený a má svoju charakteristickú arómu, pripomínajúcu niečo medzi kari korením, zeleninovým vývarom a orechmi.

Odporúčame: Dodajte výživu pleti pomocou olejov

vzácne oleje na telo

Zdroj: Shutterstock®

Prírodný zázrak pre vaše vlasy

Tamanu olej obsahuje, okrem iného, kyselinu linolovú, olejovú, stearovú a palmitovú. Keďže sme na začiatku spomenuli vplyv tamanu oleja na náš zovňajšok, začnime korunou krásy – vlasmi. Ak ste majiteľkou jemných vlasov, rozhodne dajte šancu tamanu oleju, aby im dodal pevnosť a silu. Dokonale ich totiž vyživí a posilní, navyše čisto prírodnou formou. Zároveň zabraňuje lámavosti vlasov. Použiť ho môžete po zmiešaní so šampónom a / alebo kondicionérom či vlasovou maskou, ktorú bežne používate.

kalaba obvajčitá

Zdroj: Shutterstock®

Na rany a jazvy ako stvorený

Tamanu olej je skoro bezkonkurenčný, pokiaľ je reč o prírodných bojovníkoch s jazvami na tele. A teraz pozor, pretože sa vás chystáme ohúriť rovnako ako ohúrené sme boli my, keď sme zistili, že tamanu olej obsahuje ochranný faktor! Nie, nejde o žiadny marketingový ťah, ktorý by s realitou nemal nič spoločné. Fakt, že tamanu olej skutočne ochranný faktor obsahuje (ako naozaj jeden z mála prírodných olejov), bolo preukázané. Má tak výrazne navrch v porovnaní s inými olejmi, aj toľko vyzdvihovaným kokosovým olejom, o ktorom sa síce tvrdí, že obsahuje SPF, ale na pravde sa toto tvrdenie nezakladá.

Ak teda hľadáte prírodný zdroj ochrany pokožky pred slnkom, už ďalej nehľadajte – tamanu olej je pre vás ako stvorený! Pripomenúť však musíme, že jeho ochranný faktor je nižší, ako 2.

Vyskúšaj: Bradavice alebo fibrómy: Ako ich bezbolestne odstrániť?

oleje na vlasy

Zdroj: Shutterstock®

Zhrňme si teda, s čím vám tamanu olej zaručene pomôže:

  • hojí, lieči a upokojuje pokožku, predovšetkým rany, zápaly, popáleniny, pásový opar, plesne a vredy
  • znižuje viditeľnosť jaziev a príznaky reumy
  • má protizápalové, antibiotické a antimikrobiálne vlastnosti
  • bojuje proti akné a ekzémom
  • dodáva vlasom extra lesk
  • má blahodarné účinky na močové ústrojenstvo

Tamanu olej je vhodný tak na vonkajšie, ako aj vnútorné použitie. Tak čo, dáte mu šancu?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Patrícia Paškanová 11.06.18 10:17

PP
karma
91.00

Vynikajúci článok a veľa dobrých rád. O tomto oleji som ešte nepočula, no zapáčil sa mi.

  • 1
Odpovedať

Blažena Sádovská 19.06.18 21:38

BS
karma
100.00

Pre mňa úplná novinka:))

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní