TOP pleťové masky z avokáda: Ktorú si zamiluje tvoja pleť?

TOP pleťové masky z avokáda: Ktorú si zamiluje tvoja pleť?

Avokádo predstavuje skutočnú vitamínovú bombu, ktorá by mala mať v našich jedálničkoch pevné miesto. Je množstvo spôsobov, ako si vychutnať avokádo. Mnohí si dozaista zamilujú guacamole či chutnú avokádovú nátierku, ktorá je hotová raz-dva. A prečo sa vlastne oplatí pravidelne konzumovať avokádo? V prvom rade je zdrojom zdravých tukov. Taktiež je bohatý na vitamíny skupiny B, vitamín E či draslík, železo a horčík. Má protizápalové účinky, podporuje činnosť mozgu a zlepšuje pružnosť ciev. To však ani zďaleka nie sú všetky účinky avokáda.

Čo však v prípade, že sa vám túto exotickú potravinu stále nepodarilo prepašovať do jedálnička a neviete si k nej nájsť cestu? I napriek tomu môžete plody hruškovca amerického využiť pre svoje zdravie a krásu. Avokádo je totiž skvelou ingredienciou pri príprave domácej kozmetiky. Okrem iného sa z neho dajú pripraviť perfektné pleťové masky na rôzne typy pleti. A verte, že aj pri použití avokáda zvonka ho bude vaša pokožka milovať. Toto ovocie je predsa plné látok, ktoré dokážu poriadne vyživiť pleť. V nasledujúcom článku vám prezradíme, ako si v pohodlí domova môžete ľahko a rýchlo pripraviť úžasné pleťové masky z avokáda.

Pozri aj: Bomba do kúpeľa?! Šumivý relax s použitím obyčajných ingrediencií

hydratačná avokádová maska

Zdroj: Shutterstock®

Hydratačná avokádová maska

Ako prvú tu máme tradičnú a známu hydratačnú masku z 3 ingrediencií, a to avokáda, medu a kvalitného bieleho jogurtu. Polovicu avokáda poriadne roztlačte vidličkou a primiešajte lyžicu medu aj jogurtu. Hmotu naneste na dôkladne vyčistenú pleť a nechajte pôsobiť aspoň 15 až 20 minút. Rastlinné oleje, ktoré sa v avokáde ukrývajú, preniknú hlboko do pokožky. Med aj jogurt pôsobia upokojujúco a zvláčňujúco. Výsledkom je hydratovaná a vyživená pleť. Táto maska je tou správnou voľbou pre veľmi suchú, ale i starnúcu pleť.

Maska z avokáda pre omladenie pleti

Pre omladenie pleti je vhodná nielen predchádzajúca maska, ale i maska kombinujúca silu avokáda s kokosovým olejom. K polovici roztlačeného avokáda pridajte pol lyžičky medu a jednu lyžicu trochu pusteného panenského kokosového oleja. Poriadne rozmiešanú zmes aplikujte na očistenú tvár a nechajte pôsobiť 15 minút. Kokosový olej s avokádom vyriešia problém so suchou, podráždenou a citlivou pokožkou. Práve hydratácia je veľmi dôležitá. Suchá pleť je totižto náchylnejšia na rýchlu tvorbu vrások. Táto maska z avokáda je ideálna pre zrelú či dehydrovanú pleť.

Pozri aj: Domáca kúra pre ruky: Zbaví pigmentových škvŕn aj stvrdnutej kože

avokádová maska s ovseným vločkami

Zdroj: Shutterstock®

Zelený pomocník proti akné

Avokádo môže byť nápomocné aj pri liečbe vyrážok a akné. V tomto prípade sa ho rozhodne oplatí i pravidelne konzumovať, no taktiež je vhodné pripraviť si i nasledujúcu masku. Polovicu avokádovej dužiny zmiešajte s lyžicou pomletých ovsených vločiek. Zmes môžete obohatiť o čajovníkový olej, ktorý má silné antiseptické účinky. Na pleti ju nechajte pôsobiť 15 až 20 minút. Omega mastné kyseliny, ktoré vo vysokej miere avokádo obsahuje, pôsobia ako protizápalová látka. Pomleté vločky zase dodajú maske konzistenciu peelingu, preto ju nanášajte krúživými pohybmi. Pleť bude zbavená odumretých kožných buniek i nadmerného mazu a dôkladne vyživená aj vyčistená, čo je pri starostlivosti o aknóznu pleť veľmi dôležité.

Avokádová maska pre mastnú pleť

Hoci sa avokádo využíva najmä pri príprave hydratačných masiek, ktoré sú ideálne pre suchú pleť, to neznamená, že sa z neho nedá vyrobiť aj maska na mastnejší typ pleti. Veď i mastná pleť potrebuje výživu a hydratáciu, inak sa problém s mastením pleti môže ešte zhoršovať. Ak však máte starosti práve s mastnou pleťou, pridajte k roztlačenému avokádu malú lyžičku jablčného octu. Masku nechajte pôsobiť 10 minút. Jablčný ocot zbaví pleť nadmernej mastnoty a prečistí ju. Vyskúšať ju môžete i v prípade, že sa vám na pleti zvyknú robiť vyrážky.

avokádovo-smotanová maska

Zdroj: Shutterstock®

Avokádová maska pre unavenú pleť

Posledná maska je ideálna pre každú pleť, na ktorej sa črtajú známky únavy. Ak potrebuje pleť po ťažkom pracovnom týždni či prebdenej noci nejako rozžiariť, pripravte si masku z polovice avokáda a dvoch lyžičiek chladivej smotany na šľahanie. Zmes nechajte na pleti pôsobiť aspoň 10 minút a následne ju opláchnite vlažnou vodou. Pleť zostane po použití tejto vitamínmi nabitej masky prejasnená, svieža a na pohľad omladená.

Odporúčame: Čo s nazbieranými šípkami? Predstavujeme ti TOP recepty zo šípok!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Ľubica Šťastná 07.10.19 07:28

ĽŠ
karma
100.00

Avokádo je naozaj skvelé nielen zvnútra, ale i zvonka!

  • 0
Odpovedať

Marika Michálková 08.10.19 12:33

MM
karma
107.00

Avokádo má skvelé účinky

  • 0
Odpovedať

Martina Varhaníková 05.11.19 15:36

karma
110.00

Avokádo mi veľmi nechutí, ale na pleť vyskúšam a tiež mi napadlo podľa zloženia, že bude vhodné na akné, tak doma vyskúšame. Vďaka za typ. :o)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní