Registrácia Prihlásenie

Krásna Slovenka očarila Austrálčanov kuchárskym umením


Slovenka Vlaďka Čobrdová žije už zopár rôčkov v Austrálii, kde sa z nej stala úspešná poradkyňa v oblasti zdravého stravovania.

Okrem toho sa pýši titulom „wellness ambasádor“ pre sieť známych austrálskych supermarketov a stravovacích zariadení so zdravými potravinami, ktorá je začlenená do projektu About Life. Recepty mnohých pokrmov, ktoré sa v tejto sieti podávajú, sama vymyslela na základe znalostí  z oblasti zdravej výživy. Jej jedlá sa postupne stali austrálskymi „bestsellermi“ a pochutnávajú si na nich zákazníci naprieč celou krajinou.

Vlaďka z domu odišla už ako osemnásťročné dievča a časom ju rôzne cestičky zaviedli až do Austrálie, kde začala študovať zdravú výživu. Postupne si aj vďaka slovenským koreňom vytvorila vlastný výnimočný prístup k stravovaniu. „Moja filozofia nie je o obmedzovaní sa v jedení alebo v živote. Môj prístup je o hľadaní rovnováhy a túžbe motivovať vás, aby ste sa stali sami pre seba wellness expertom, pretože vy sami sa poznáte najlepšie. Vychutnajte si dobré a zdravé jedlo s pohárom vína alebo piva. Tiež to tak robím :). Vyberajte si však prírodné potraviny, na ktorých si pochutná váš jazyk a ktoré ulahodia aj vášmu žalúdku.

Výnimočná kuchárka Vlaďky Čorbovej

Zdroj: Shutterstock®

Neskôr sa Vlaďka zapojila do projektu About Life a dnes, po štrnástich rokoch praxe, sa rozhodla vydať VÝNIMOČNÚ KUCHÁRKU s receptami pre zdravie a vitalitu, ktorá na Slovensku vyšla vo Vydavateľstve Motýľ. V knihe rozpráva svoj osobný príbeh a prezrádza, čo sa naučila v oblasti zdravého stravovania. Priznáva však, že jej najväčšou inšpiráciou bola a stále je kuchyňa jej mamy. „Na Slovensku sme s mojou mamičkou a babičkou veľa varili, tak ako to bolo dobrým zvykom aj vo všetkým ostatných slovenských domácnostiach. U nás bola kuchyňa tou najmenšou miestnosťou, no aj tak sme sa práve tam vždy všetci zdržiavali. Jedlo nás vždy spájalo.

Odporúčame: Máš hlboko do peňaženky? Vyrob si vianočné dekorácie za pár centov!

Dalo by sa povedať, že Vlaďku láska k dobrému a zdravému jedlu sprevádza celým životom a o túto lásku sa teraz delí aj prostredníctvom svojej knihy. A čo by chcela svojím čitateľom odkázať? Chcem vás všetkých pozvať do sveta tradičného a zároveň zdravého varenia. Použite moju knihu ako inšpiráciu a nebojte sa experimentovať. Nemajte strach zaradiť do svojho jedálneho lístka superpotraviny - mnohé vôbec nie sú drahé a sú ľahko dostupné. Skúste použiť včelí peľ, chia či ľanové semienka, iné druhy múky ako napríklad quinoovú, mandľovú alebo kokosovú. Žiadna z týchto surovín síce zásadne nezmení chuť výsledného pokrmu, ale dodá mu väčšiu výživovú hodnotu.

Vo VÝNIMOČNEJ KUCHÁRKE nájdete také chutné recepty ako napríklad: liečivý vývar z kostí, mäsovo-quinoové guľôčky, cuketové lazane, halušky z teff múky nielen pre celiatikov, najlepší banánový chlieb či raw mätové rezy. A to je len malá ochutnávka jedál, vďaka ktorým sa vaše chuťové poháriky dostanú do vytrženia a telo zaplesá od radosti. Kuchárka je navyše zostavená tak, aby sa podľa nej mohli stravovať tí, ktorí preferujú raw kuchyňu, jedlá bez laktózy, lepku, ale aj vegetariáni, vegáni a vyznávači paleo stravy.

Vyskúšajte si pripraviť nasledujúce Vlaďkine recepty z jej VÝNIMOČNEJ KUCHÁRKY:

Zelené lazane

Zdroj: Shutterstock®

ZELENÉ LAZANE

+ VEGETARIÁNSKE

+ BEZ LEPKU

Čas prípravy: 25 minút

Čas varenia: 50 minút

Tieto lazane sú rýchle, svieže a zelené: sú oslavou všetkého božského, obsahujú zdravé tuky a sú nabité vápnikom - to všetko na jedinom tanieri.

6 PORCIÍ:

  • 3 cukety
  • 1 baklažán
  • 280 g tvarohu
  • 200 g syra feta, namrveného
  • 150 g (1 a 1/2 šálky) syra pecorino, nastrúhaného
  • 1 ČL prášku spiruliny
  • 2 PL lístkov bazalky, nasekaných
  • 1 PL cesnaku, najemno nasekaného
  • 125 ml (1/2 šálky) kefíru alebo čistého jogurtu
  • 2 PL olivového oleja
  • 90 g (2 šálky) lístkov baby špenátu

KELOVÝ TOPING:

  • 1 veľký list (asi 1 šálka) kučeravého kelu, nasekaný, stonka odstránená
  • 1/2 ČL čili vločiek
  • 1 PL nastrúhaného syra pecorino
  • 1 PL olivového oleja

Neprehliadni: Poznáme najkrajšie svadobné šaty roku 2017. Ktoré si vyberieš?

  1. Rúru predhrejte na 180 °C.
  2. Cuketu nakrájajte pozdĺžne na 5 mm hrubé pásy a baklažán na 5 mm hrubé kolieska.
  3. Do misy dajte tvaroh, syr feta, 100 g (1 šálka) pecorina, spirulinový prášok, bazalku, cesnak a kefír a dobre premiešajte.
  4. Na dno 1,5-litrového (6 šálok) obdĺžnikového pekáča nalejte v tenkej vrstve olivový olej. Potom položte do pekáča polovicu baklažánu a ochuťte soľou. Posypte polovicou syrovej zmesi, prikryte polovicou špenátových listov a znova uložte polovicu cukety. Zopakujte uloženie vrstiev. Pečte 40 minút alebo dovtedy, kým nebudú lazane dobre prepečené.
  5. Počas pečenia lazaní zmiešajte v mise všetky ingrediencie na kelový toping.
  6. Lazane vyberte z rúry a zvýšte teplotu na 250 °C. Navrch lazaní uložte kelovú zmes a pečte ďalších 10 minút alebo dovtedy, kým nebude kel chrumkavý. Podávajte teplé.

+ POZNÁMKA Spirulina je bohatá na antioxidanty, vitamíny, minerály, aminokyseliny a ľahko vstrebateľné železo.

Čokoládovo-ďatlové tyčinky

Zdroj: Shutterstock®

ČOKOLÁDOVO-DATĽOVÉ TYČINKY S LIESKOVÝMI ORECHMI A SO ZÁZVOROM

+ VEGETARIÁNSKE

+ VEGÁNSKE

+ BEZ LEPKU

+ BEZ LAKTÓZY

+ RAW

ČAS PRÍPRAVY: 15 minút + 40 minút na chladenie 

ČAS VARENIA: 15 minút

Kto z vás nemiluje lieskové orechy a čokoládu? Mne pripomínajú detstvo, hoci do tohto receptu som pridala aj trochu zázvoru, aby dodal čokoláde štipku pikantnosti. Pochutnajte si na týchto tyčinkách len tak alebo ich podávajte s krémovou vanilkovou zmrzlinou či čerstvou šálkou organickej kávy.

4 – 6 PORCIÍ:

  • 210 g (1 a ½ šálky) surových lieskových orieškov
  • 5 vykôstkovaných datlí alebo datľový fondán
  • 3 ČL bielych chia semienok
  • 40 g (1⁄3 šálky) kakaového prášku
  • 25 g (¼ šálky) LSA zmesi (ľanové a slnečnicové semienka a mandľová múčka)
  • 125 ml (½ šálky) konzervovaného kokosového mlieka
  • 60 ml (¼ šálky) roztopeného kokosového oleja + 1 ČL navyše
  • 50 g (¼ šálky) ošúpaného a nahrubo nakrájaného čerstvého zázvoru
  • 3 ČL surového medu alebo vegánskeho sladidla

Zaujme ťa: Cholín: Túto látku potrebujeme všetci. Kde ju nájdeme?

  1. Rúru predhrejte na 200 °C. Plech vyložte papierom na pečenie a rozložte naň lieskové orechy. Pečte 8 – 10 minút, kým nezačnú meniť farbu. Vyberte ich z rúry a odložte nabok.
  2. Počas pečenia orechov dajte do mixéra datle, chia semienka, kakaový prášok, LSA zmes, kokosové mlieko, kokosový olej a 1 PL vody a rozmixujte dohladka.
  3. Na stredne silnom plameni zahrejte v malej panvici 1 ČL kokosového oleja a potom pridajte nakrájaný zázvor. Pečte ho 3 minúty alebo dovtedy, kým zázvor nezíska zlatistú farbu. Pridajte med a pečte ďalšie 2 minúty alebo dovtedy, kým nezačne kryštalizovať. Panvicu odstavte z plameňa, pridajte opečené lieskové orechy a všetko dobre premiešajte.
  4. Zmes preložte do misy, pridajte datle alebo datľový fondán a miešajte, aby sa všetko spojilo. Vzniknutú zmes rozotrite na plech vyložený papierom na pečenie a vytvorte tenký štvorec. Uložte do mrazničky na 30 – 40 minút alebo dovtedy, kým nestuhne. Pri servírovaní rozlámte stuhnutú zmes na tyčinky alebo drsné nepravidelné kúsky. 

Návrat hore
Autor článku

22 komentárov

Lucia Valková 12.12.17 06:27

LV
karma
113.00

Tých kuchárok je už toľko...mám pocit že všetci chcú vydat kuchársku knihu.

  • 1
Odpovedať

Jana Belicová 12.12.17 07:37

JB
karma
91.00

Dobré nápady, ak má všetko poruke. Ja preferujem recepty z dostupných surovín, nie aby som pol dňa behala po obchodoch a hľadala. Takže takéto recepty si musím vždy prispôsobiť tomu, čo mám doma. Kuchárskych kníh mám kopec, nakoniec ale vždy hľadám recepty na internete...

  • 0
Odpovedať

Martina Zahoranová 12.12.17 08:23

MZ
karma
93.00

zaujímavé recepty... určite je vždy čo vylepšovať a pretvárať...

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 12.12.17 08:26

SK
karma
92.00

šikovná a krásna

  • 0
Odpovedať

Mária Frnová 12.12.17 10:13

MF
karma
106.00

pekná a šikovná...

  • 0
Odpovedať

Marika Michálková 12.12.17 13:15

MM
karma
95.00

Šikovná. Zaujali ma čokoládovo datlové tyčinky

  • 0
Odpovedať

Ľuba Reháková 12.12.17 13:15

ĽR
karma
-1.00

Super. Parada.

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 12.12.17 13:21

MC
karma
117.00

Mladá ,šikovná,sympatická a úspešná Slovenka na druhej strane zemegule.Teším sa z jej úspechov.

  • 0
Odpovedať

Katarína Kusá 12.12.17 14:08

KK
karma
89.00

možno je to mňam ale toto sa mi zdajú byť zložité recepty...veľa surovín tam ide a niektoré aspoň ja doma bežne nepoužívam

  • 0
Odpovedať

Marianna Rajniaková 12.12.17 17:14

MR
karma
91.00

u nás doma by som asi nepochodila, staviame na klasiku aj keď občas stvorím niečo nové,zdravé..

  • 0
Odpovedať

Milka Damašková 12.12.17 22:05

MD
karma
102.00

Toto je už na mňa moc zložité, veď polovicu z tých surovín doma nemám...aj keď uznávam, že sú to pomerne zdravé veci

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 12.12.17 23:31

karma
119.00

zaujímavé recepty,ale nie pre mňa...

  • 0
Odpovedať

Monika Červinková 13.12.17 16:47

karma
86.00

tie tyčinky vyzerajú dobre

  • 0
Odpovedať

Renáta Mularčíková 14.12.17 06:41

RM
karma
93.00

Zaujímavé recepty

  • 0
Odpovedať

Marie Gutmannová 14.12.17 10:42

MG
karma
95.00

krásna a šikulka, nech sa jej darí aj naďalej

  • 0
Odpovedať

Ingrid Šimoniková 14.12.17 18:59

karma
81.00

páči sa mi podla recenzie a ukážky

  • 0
Odpovedať

Mária Beniačová 15.12.17 01:15

MB
karma
96.00

Asi som staromódna, no takéto recepty ma moc nevedia presvedčiť. Som skôr za dobré tradičné jedlá:)

  • 0
Odpovedať

Mária Terefenková 16.12.17 10:51

MT
karma
75.00

Zelené lazane - nezvyčajná kombinácia

  • 0
Odpovedať

Vlasta Tóthová 18.12.17 20:42

VT
karma
-1.00

Ja mám rada všelijakú stravu. Mám rada zeleninové bomby, ktoré mám ale rada ochutené korením.
Ešte keby tak mám niekoho kto mi to sem tam donesie pripravené pod nos :P

  • 0
Odpovedať

Daniela Šurláková 28.12.17 16:57

karma
97.00

My Slovenky sa nestratíme,sme šikovné,pekné,múdre,len škoda,že všetky sú preč v cudzine a nie na tom našom krásnom Slovensku.Želám Vlaďke veľa úspechov.

  • 0
Odpovedať

Marta Bujdošová 11.01.18 14:24

MB
karma
95.00

je to zaujimave, ale kucharske knihy uz nekupujem, uz si aj ja prisposobujem radsej stare recepty a niekedy veru dobre padne stara osvedcena klasika

  • 0
Odpovedať

Marcela Durechova 12.04.19 07:47

MD
karma
-1.00

Zaujímavé recepty, určite sa niečim inšpirujem.

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Tri recepty na plnenú tortillu: Vďačné jedlo na raňajky aj na obed
Mäsité jedlá

Tri recepty na plnenú tortillu: Vďačné jedlo na raňajky aj na obed

  • 29
  • 5
  • 09.06.2019
Čo s čerstvými levanduľovými kvetmi? Priprav si levanduľový cukor!
Dezerty

Čo s čerstvými levanduľovými kvetmi? Priprav si levanduľový cukor!

  • 35
  • 4
  • 05.07.2019
Recept na bublaninu s ríbezľami – jednoduchá, vláčna a hlavne chutná!
Dezerty

Recept na bublaninu s ríbezľami – jednoduchá, vláčna a hlavne chutná!

  • 97
  • 7
  • 13.07.2019
TOPlist