Krásna Slovenka očarila Austrálčanov kuchárskym umením

Výnimočná kuchárka

Slovenka Vlaďka Čobrdová žije už zopár rôčkov v Austrálii, kde sa z nej stala úspešná poradkyňa v oblasti zdravého stravovania.

 

Okrem toho sa pýši titulom „wellness ambasádor“ pre sieť známych austrálskych supermarketov a stravovacích zariadení so zdravými potravinami, ktorá je začlenená do projektu About Life. Recepty mnohých pokrmov, ktoré sa v tejto sieti podávajú, sama vymyslela na základe znalostí  z oblasti zdravej výživy. Jej jedlá sa postupne stali austrálskymi „bestsellermi“ a pochutnávajú si na nich zákazníci naprieč celou krajinou.

 

Vlaďka z domu odišla už ako osemnásťročné dievča a časom ju rôzne cestičky zaviedli až do Austrálie, kde začala študovať zdravú výživu. Postupne si aj vďaka slovenským koreňom vytvorila vlastný výnimočný prístup k stravovaniu. „Moja filozofia nie je o obmedzovaní sa v jedení alebo v živote. Môj prístup je o hľadaní rovnováhy a túžbe motivovať vás, aby ste sa stali sami pre seba wellness expertom, pretože vy sami sa poznáte najlepšie. Vychutnajte si dobré a zdravé jedlo s pohárom vína alebo piva. Tiež to tak robím :). Vyberajte si však prírodné potraviny, na ktorých si pochutná váš jazyk a ktoré ulahodia aj vášmu žalúdku.

BUDE ŤA ZAUJÍMAŤ:

Neskôr sa Vlaďka zapojila do projektu About Life a dnes, po štrnástich rokoch praxe, sa rozhodla vydať VÝNIMOČNÚ KUCHÁRKU s receptami pre zdravie a vitalitu, ktorá na Slovensku vyšla vo Vydavateľstve Motýľ. V knihe rozpráva svoj osobný príbeh a prezrádza, čo sa naučila v oblasti zdravého stravovania. Priznáva však, že jej najväčšou inšpiráciou bola a stále je kuchyňa jej mamy. „Na Slovensku sme s mojou mamičkou a babičkou veľa varili, tak ako to bolo dobrým zvykom aj vo všetkým ostatných slovenských domácnostiach. U nás bola kuchyňa tou najmenšou miestnosťou, no aj tak sme sa práve tam vždy všetci zdržiavali. Jedlo nás vždy spájalo.

 

Odporúčame: Máš hlboko do peňaženky? Vyrob si vianočné dekorácie za pár centov!

 

Dalo by sa povedať, že Vlaďku láska k dobrému a zdravému jedlu sprevádza celým životom a o túto lásku sa teraz delí aj prostredníctvom svojej knihy. A čo by chcela svojím čitateľom odkázať? Chcem vás všetkých pozvať do sveta tradičného a zároveň zdravého varenia. Použite moju knihu ako inšpiráciu a nebojte sa experimentovať. Nemajte strach zaradiť do svojho jedálneho lístka superpotraviny - mnohé vôbec nie sú drahé a sú ľahko dostupné. Skúste použiť včelí peľ, chia či ľanové semienka, iné druhy múky ako napríklad quinoovú, mandľovú alebo kokosovú. Žiadna z týchto surovín síce zásadne nezmení chuť výsledného pokrmu, ale dodá mu väčšiu výživovú hodnotu.

 

Vo VÝNIMOČNEJ KUCHÁRKE nájdete také chutné recepty ako napríklad: liečivý vývar z kostí, mäsovo-quinoové guľôčky, cuketové lazane, halušky z teff múky nielen pre celiatikov, najlepší banánový chlieb či raw mätové rezy. A to je len malá ochutnávka jedál, vďaka ktorým sa vaše chuťové poháriky dostanú do vytrženia a telo zaplesá od radosti. Kuchárka je navyše zostavená tak, aby sa podľa nej mohli stravovať tí, ktorí preferujú raw kuchyňu, jedlá bez laktózy, lepku, ale aj vegetariáni, vegáni a vyznávači paleo stravy.

BUDE ŤA ZAUJÍMAŤ:

Vyskúšajte si pripraviť nasledujúce Vlaďkine recepty z jej VÝNIMOČNEJ KUCHÁRKY:

ZELENÉ LAZANE

+ VEGETARIÁNSKE

+ BEZ LEPKU

 

Čas prípravy: 25 minút

Čas varenia: 50 minút

 

Tieto lazane sú rýchle, svieže a zelené: sú oslavou všetkého božského, obsahujú zdravé tuky a sú nabité vápnikom - to všetko na jedinom tanieri.

 

6 PORCIÍ:

  • 3 cukety
  • 1 baklažán
  • 280 g tvarohu
  • 200 g syra feta, namrveného
  • 150 g (1 a 1/2 šálky) syra pecorino, nastrúhaného
  • 1 ČL prášku spiruliny
  • 2 PL lístkov bazalky, nasekaných
  • 1 PL cesnaku, najemno nasekaného
  • 125 ml (1/2 šálky) kefíru alebo čistého jogurtu
  • 2 PL olivového oleja
  • 90 g (2 šálky) lístkov baby špenátu

 

KELOVÝ TOPING:

  • 1 veľký list (asi 1 šálka) kučeravého kelu, nasekaný, stonka odstránená
  • 1/2 ČL čili vločiek
  • 1 PL nastrúhaného syra pecorino
  • 1 PL olivového oleja

 

Neprehliadni: Poznáme najkrajšie svadobné šaty roku 2017. Ktoré si vyberieš?

 

  1. Rúru predhrejte na 180 °C.
  2. Cuketu nakrájajte pozdĺžne na 5 mm hrubé pásy a baklažán na 5 mm hrubé kolieska.
  3. Do misy dajte tvaroh, syr feta, 100 g (1 šálka) pecorina, spirulinový prášok, bazalku, cesnak a kefír a dobre premiešajte.
  4. Na dno 1,5-litrového (6 šálok) obdĺžnikového pekáča nalejte v tenkej vrstve olivový olej. Potom položte do pekáča polovicu baklažánu a ochuťte soľou. Posypte polovicou syrovej zmesi, prikryte polovicou špenátových listov a znova uložte polovicu cukety. Zopakujte uloženie vrstiev. Pečte 40 minút alebo dovtedy, kým nebudú lazane dobre prepečené.
  5. Počas pečenia lazaní zmiešajte v mise všetky ingrediencie na kelový toping.
  6. Lazane vyberte z rúry a zvýšte teplotu na 250 °C. Navrch lazaní uložte kelovú zmes a pečte ďalších 10 minút alebo dovtedy, kým nebude kel chrumkavý. Podávajte teplé.

 

+ POZNÁMKA Spirulina je bohatá na antioxidanty, vitamíny, minerály, aminokyseliny a ľahko vstrebateľné železo.

BUDE ŤA ZAUJÍMAŤ:

ČOKOLÁDOVO-DATĽOVÉ TYČINKY S LIESKOVÝMI ORECHMI A SO ZÁZVOROM

+ VEGETARIÁNSKE

+ VEGÁNSKE

+ BEZ LEPKU

+ BEZ LAKTÓZY

+ RAW

 

ČAS PRÍPRAVY: 15 minút + 40 minút na chladenie 

ČAS VARENIA: 15 minút

 

Kto z vás nemiluje lieskové orechy a čokoládu? Mne pripomínajú detstvo, hoci do tohto receptu som pridala aj trochu zázvoru, aby dodal čokoláde štipku pikantnosti. Pochutnajte si na týchto tyčinkách len tak alebo ich podávajte s krémovou vanilkovou zmrzlinou či čerstvou šálkou organickej kávy.

 

4 – 6 PORCIÍ:

  • 210 g (1 a ½ šálky) surových lieskových orieškov
  • 5 vykôstkovaných datlí alebo datľový fondán
  • 3 ČL bielych chia semienok
  • 40 g (1⁄3 šálky) kakaového prášku
  • 25 g (¼ šálky) LSA zmesi (ľanové a slnečnicové semienka a mandľová múčka)
  • 125 ml (½ šálky) konzervovaného kokosového mlieka
  • 60 ml (¼ šálky) roztopeného kokosového oleja + 1 ČL navyše
  • 50 g (¼ šálky) ošúpaného a nahrubo nakrájaného čerstvého zázvoru
  • 3 ČL surového medu alebo vegánskeho sladidla

 

Zaujme ťa: Cholín: Túto látku potrebujeme všetci. Kde ju nájdeme?

 

  1. Rúru predhrejte na 200 °C. Plech vyložte papierom na pečenie a rozložte naň lieskové orechy. Pečte 8 – 10 minút, kým nezačnú meniť farbu. Vyberte ich z rúry a odložte nabok.
  2. Počas pečenia orechov dajte do mixéra datle, chia semienka, kakaový prášok, LSA zmes, kokosové mlieko, kokosový olej a 1 PL vody a rozmixujte dohladka.
  3. Na stredne silnom plameni zahrejte v malej panvici 1 ČL kokosového oleja a potom pridajte nakrájaný zázvor. Pečte ho 3 minúty alebo dovtedy, kým zázvor nezíska zlatistú farbu. Pridajte med a pečte ďalšie 2 minúty alebo dovtedy, kým nezačne kryštalizovať. Panvicu odstavte z plameňa, pridajte opečené lieskové orechy a všetko dobre premiešajte.
  4. Zmes preložte do misy, pridajte datle alebo datľový fondán a miešajte, aby sa všetko spojilo. Vzniknutú zmes rozotrite na plech vyložený papierom na pečenie a vytvorte tenký štvorec. Uložte do mrazničky na 30 – 40 minút alebo dovtedy, kým nestuhne. Pri servírovaní rozlámte stuhnutú zmes na tyčinky alebo drsné nepravidelné kúsky. 

Čo čítajú ostatní na KAMzaKRÁSOU.sk

 
Otlaky na nohách: Neuveríš, ale s týmto ich vyliečiš veľmi rýchlo!
Módna inšpirácia na Instagrame: Sleduj tieto fashion blogerky!
Nepríjemné pálenie záhy alias reflux: Takto ju porazíš raz dva!
VIDEOTUTORIÁL: Silvestrovské líčenie s Dermacolom
Ako na krajšie rána? Poradíme ti, ako byť po zobudení šťastnejšou
Zdravé palacinky z 3 ingrediencií: Iné už pripravovať nebudeš!
Daj im šancu: Ako sa nosia čizmy po lýtko, alias midinky?
Sebarozvoj s koučkou: Čo s neustálym dávaním?
TEST: Rýchloschnúci vrchný lak na nechty The ONE od Oriflame
Deravé silonky nepatria do koša. Takto ich ešte zužitkuješ!
PREMENA: Ako sa ti páči nový trendy účes a makeup pre Mišku?
Citrón a limetka: Existuje medzi nimi rozdiel? Toto musíš vedieť!
Vieš, ako odstrániť akné? Tieto domáce triky ti pomôžu!
Muškát ružový: Nielen okrasa balkónov, ale aj liečivá bylina!
TEST: Bioderma Sensibio H20 upokojujúci krém a odličovacie obrúsky
TEST: Čistiace mlieko pre normálnu a suchú pleť -417
Okoreň si život: Skús recept na horúcu čokoládu po mexický!
Paleo spánok: Dôvody, prečo sa oplatí spať na zemi!
Pískanie v ušiach môže signalizovať ochorenie! Dá sa odstrániť?
Srdiečkové tehotenské bruško? Zaručene najmilšie, čo dneš uvidíš!
Prehnane slané jedlá, o ktorých si ani netušila: Čipsy to nie sú!
TEST: Oriflame podkladová báza na pery The One
TEST: Oriflame Sparkling Collection pena do kúpeľa a telové mlieko
Termický efekt potravín: Ktoré suroviny ťa dokážu v zime zahriať?
Máš alergiu na peniaze? Niklová alergia a jej prejavy!
 

21 komentárov

, ak chcete vložiť komentár. V prípade, že nemáte ešte konto na KAMzaKRÁSOU.sk, môžete si ho zdarma vytvoriť.



12.12.17 06:27 | Lucia Valková | karma: 65
Tých kuchárok je už toľko...mám pocit že všetci chcú vydat kuchársku knihu.

odpovedať

hlasuj plus 1 | 0 hlasuj minus


12.12.17 07:37 | Jana Belicová | karma: 95
Dobré nápady, ak má všetko poruke. Ja preferujem recepty z dostupných surovín, nie aby som pol dňa behala po obchodoch a hľadala. Takže takéto recepty si musím vždy prispôsobiť tomu, čo mám doma. Kuchárskych kníh mám kopec, nakoniec ale vždy hľadám recepty na internete...

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


12.12.17 08:23 | Martina Zahoranová | karma: 93
zaujímavé recepty... určite je vždy čo vylepšovať a pretvárať...

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


12.12.17 08:26 | Soňa Krátka | karma: 77
šikovná a krásna

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


12.12.17 10:13 | Mária Frnová | karma: 100
pekná a šikovná...

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


12.12.17 13:15 | Marika Michálková | karma: 82
Šikovná. Zaujali ma čokoládovo datlové tyčinky

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


12.12.17 13:15 | Ľuba Reháková | karma: neurčená
Super. Parada.

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


12.12.17 13:21 | Mária Chromíková | karma: 97
Mladá ,šikovná,sympatická a úspešná Slovenka na druhej strane zemegule.Teším sa z jej úspechov.

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


12.12.17 14:08 | benynka | karma: 94
možno je to mňam ale toto sa mi zdajú byť zložité recepty...veľa surovín tam ide a niektoré aspoň ja doma bežne nepoužívam

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


12.12.17 17:14 | Marianna Rajniaková | karma: 96
u nás doma by som asi nepochodila, staviame na klasiku aj keď občas stvorím niečo nové,zdravé..

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


12.12.17 22:05 | Milka Damašková | karma: 85
Toto je už na mňa moc zložité, veď polovicu z tých surovín doma nemám...aj keď uznávam, že sú to pomerne zdravé veci

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


12.12.17 23:31 | Elena Švachová | karma: 82
zaujímavé recepty,ale nie pre mňa...

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


13.12.17 16:47 | Monika Červinková | karma: 92
tie tyčinky vyzerajú dobre

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


14.12.17 06:41 | Renáta Mularčíková | karma: neurčená
Zaujímavé recepty

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


14.12.17 10:42 | Marie Gutmannová | karma: 79
krásna a šikulka, nech sa jej darí aj naďalej

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


14.12.17 18:59 | Ingrid Šimoniková | karma: 67
páči sa mi podla recenzie a ukážky

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


15.12.17 01:15 | Mária Beniačová | karma: neurčená
Asi som staromódna, no takéto recepty ma moc nevedia presvedčiť. Som skôr za dobré tradičné jedlá:)

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


16.12.17 10:51 | Mária Terefenková | karma: 75
Zelené lazane - nezvyčajná kombinácia

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


18.12.17 20:42 | Vlasta Tóthová | karma: neurčená
Ja mám rada všelijakú stravu. Mám rada zeleninové bomby, ktoré mám ale rada ochutené korením.
Ešte keby tak mám niekoho kto mi to sem tam donesie pripravené pod nos :P

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


28.12.17 16:57 | Daniela Šurláková | karma: 103
My Slovenky sa nestratíme,sme šikovné,pekné,múdre,len škoda,že všetky sú preč v cudzine a nie na tom našom krásnom Slovensku.Želám Vlaďke veľa úspechov.

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


11.01.18 14:24 | Marta Bujdošová | karma: 86
je to zaujimave, ale kucharske knihy uz nekupujem, uz si aj ja prisposobujem radsej stare recepty a niekedy veru dobre padne stara osvedcena klasika

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus




Najčítanejšie na KAMzaKRÁSOU.sk

Kurie oká: S ktorými prírodnými zložkami ich vyliečiš?

30.01.2018 KRÁSA
Kurie oká: S ktorými prírodnými zložkami ich vyliečiš?

Našim chodidlám nevenujeme takú pozornosť, akú by si zaslúžili. Možno je to preto, lebo ich ukrývame v topánkach a ponožkách, z ktorých nám nevykukuje žiaden kúsok chodidla. Avšak...

Slávna lekárka Pimple Popper radí: Ako odstrániť čierne bodky?

05.02.2018 KRÁSA
Slávna lekárka Pimple Popper radí: Ako odstrániť čierne bodky?

Už dlhé roky vás trápia čierne bodky na nose, vyskúšali ste rôzne čistiace produkty, masky, exfoliáciu, vytláčali ste, natierali retinolom, i tak nič nepomohlo? Ako odstrániť čierne bodky bez toho...

Odteraz už šupky z jablka nebudeš vyhadzovať! Pozri, čo všetko dokážu

29.01.2018 LIFESTYLE
Odteraz už šupky z jablka nebudeš vyhadzovať! Pozri, čo všetko dokážu

Jablká patria medzi tie druhy ovocia, ktorých sa človek nepreje asi nikdy. Sú chutné, šťavnaté, a navyše sa dajú využívať pri pečení chutných dezertov.   Veľa ľudí neobľubuje šupky z jabĺk...

Čo je to epsomská soľ? Zázrak, ktorý ti pomôže s mnohými neduhmi!

02.02.2018 KRÁSA
Čo je to epsomská soľ? Zázrak, ktorý ti pomôže s mnohými neduhmi!

Epsomská soľ nie je žiadny výmysel modernej doby. Objavená bola totiž už začiatkom sedemnásteho storočia. Aj napriek tomu nie je veľmi známou surovinou, čo je však veľká škoda...

Vedľajšie účinky zdravého stravovania. O týchto ti povie málokto!

07.02.2018 LIFESTYLE
Vedľajšie účinky zdravého stravovania. O týchto ti povie málokto!

S príchodom nového roka si dávame množstvo predsavzatí. Mnohí z nás dúfajú, že nový rok bude pre nich v znamení zdravej stravy. Kým január bol len akýmsi skúšobným mesiacom...

Geniálne kuchynské triky: Šetria čas a vyhneš sa neporiadku!

13.02.2018 LIFESTYLE
Geniálne kuchynské triky: Šetria čas a vyhneš sa neporiadku!

Niekedy môže kuchyňa po príprave večere vyzerať skôr ako po boji.   Všade samý riad, špina a neporiadok, ktorého by ste sa najradšej zbavili mihom oka. Máme pre vás naozaj skvelú správu...

Ako správne zohriať kura? Takto zostane chrumkavé a šťavnaté!

27.01.2018 LIFESTYLE
Ako správne zohriať kura? Takto zostane chrumkavé a šťavnaté!

Nie je nič lepšie, než čerstvo upečené kurča s chrumkavou kôrkou. Avšak patrí k tým jedlám, ktoré už ťažko zohrejete na ďalší deň tak, aby bolo stále chrumkavé, a hlavne, aby nebolo vyschnuté...

Prečo nikdy neprestať cvičiť? Ak to urobíš, toto sa stane s tvojim telom!

18.02.2018 LIFESTYLE
Prečo nikdy neprestať cvičiť? Ak to urobíš, toto sa stane s tvojim telom!

Stáva sa to aj tým najlepším z nás... Po dlhodobom aktívnom pohybe sa ocitáme v úzkych a jednoducho sa nám prestane chcieť. Beh už zrazu nie je obľúbenou súčasťou dňa a návšteva posilňovne...

Rakovina hrubého čreva: Tieto faktory zvyšujú riziko vzniku ochorenia

28.01.2018 LIFESTYLE
Rakovina hrubého čreva: Tieto faktory zvyšujú riziko vzniku ochorenia

Rakovina hrubého čreva aj rakovina konečníka patria medzi najčastejšie sa vyskytujúce typy zhubných ochorení, a to najmä vo vyspelých krajinách po celom svete...

Bujónové kocky: Aká je realita - používať ich alebo na ne zabudnúť?

26.01.2018 LIFESTYLE
Bujónové kocky: Aká je realita - používať ich alebo na ne zabudnúť?

Bujónové kocky sú v mnohých kuchyniach často používané. Ide totiž o veľmi ľahký spôsob ako zvýrazniť chuť a arómu mnohých jedál, najmä polievok či omáčok...

Toto sú najčastejšie signály chorej pečene. Neignoruj ich!

09.02.2018 LIFESTYLE
Toto sú najčastejšie signály chorej pečene. Neignoruj ich!

Pečeň patrí medzi životne dôležité ľudské orgány. Je zodpovedná za odstraňovanie jedovatých látok z tela, metabolizmus dôležitých látok aj zásobovanie živín...

Máš problémy s obličkami? Tieto signály môžu naznačovať, že áno!

21.01.2018 LIFESTYLE
Máš problémy s obličkami? Tieto signály môžu naznačovať, že áno!

Obličky plnia v ľudskom tele hneď niekoľko dôležitých funkcií. Pôsobia ako filter krvi, regulujú množstvo vody v organizme a podieľajú sa na udržiavaní homeostázy...

Prečo konzumovať cibuľu? Odteraz sa od nej staneš závislou!

01.02.2018 KRÁSA
Prečo konzumovať cibuľu? Odteraz sa od nej staneš závislou!

Niekto ju dokáže jesť ako jablko, iní ju neznášajú a majú voči nej averziu a nechuť. Odrádzajúca je hlavne jej aróma, pri ktorej nejeden človek už zaplakal...

Ako vyčistiť záchodovú misu? Rýchlo a jednoducho vďaka tomuto!

24.01.2018 LIFESTYLE
Ako vyčistiť záchodovú misu? Rýchlo a jednoducho vďaka tomuto!

Čistenie toalety môže byť ťažké, že? Škvrny, tvrdá voda a baktérie množiace sa rýchlosťou svetla – to sú vecí, ktorých sa zbaviť je fakt zdĺhavé. A dokonca...

Smrdí to chorobou! Ktorý zápach tela signalizuje vážnu chorobu?

10.02.2018 LIFESTYLE
Smrdí to chorobou! Ktorý zápach tela signalizuje vážnu chorobu?

Za normálnych okolností, ak sme zdraví a nekonzumujeme veľa cesnaku či alkoholu, nemáme žiaden zápach. Presnejšie je neutrálny, niekomu môžeme aj voňať ale určite nesmrdíme...

Je pohár vína denne zdravý? Prekvapí ťa, čo na to hovorí veda!

23.01.2018 KRÁSA
Je pohár vína denne zdravý? Prekvapí ťa, čo na to hovorí veda!

Je pohár vína denne zdravý? Nad touto polemikou si lámu hlavu mnohí z nás. Otvoriť fľašu vínka po náročnom dni v práci alebo neotvoriť? Chodí nám to neustále po rozume a my premýšľame...

.

Aktuálne súťaže


INSTAGRAM

    TÝŽDENNÝ HOROSKOP KRÁSY


    ODPORÚČANÉ ČLÁNKY


    ZDRAVÉ RECEPTY


    ODPORÚČANÉ SLUŽBY

    Salon De Luxe, Bratislava

    Salon De Luxe
    Bratislava

    YOGA MAYA, Ivanka pri Dunaji

    YOGA MAYA
    Ivanka pri Dunaji


    Fandite nám

    TOPlist 1s