Registrácia Prihlásenie

Kto by ich nemal rád? Toto sú recepty na halušky 5x inak!


Nie sú extrémne zdravé, diétne ani ľahké, navyše, keď to s nimi preženieme, vedia nám celkom potrápiť trávenie. Ale nech by sme akokoľvek chceli nájsť ďalšie negatívum halušiek, nepodarilo by sa nám to. Sú jednoducho výborné, tradičné a predovšetkým naše. A čo by sme to boli za gazdinky, keby sme si ich v priebehu času aj trošku nepozmenili? Preto vám dnes prinášame skvelé recepty na halušky až v piatich rôznych obmenách. Dobrú chuť!

Halušky z celozrnnej múky

Budete potrebovať (4 porcie): 230 g celozrnnej pšeničnej múky, 200 g vody, 1 vajce, ½ ČL soli

Všetky prísady zmiešajte dokopy a vypracujte vláčne cesto. Nechajte ho postáť približne tridsať minút. Pomocou sita pustite do vriacej osolenej vody halušky. Ak nemáte sito, malou lyžičkou vykrajujte z cesta malé kúsky a hádžte ich do vody. Nechajte ich krátko povariť a odstavte.

Halušky následne preceďte a schlaďte studenou vodou. Napokon ich zmiešajte s tým, čo máte najradšej – bryndzou, taveným syrom, strúhaným tvrdým syrom, hubami, smotanou alebo kapustou. TIP: Vodu z halušiek nemusíte vylievať, naopak, vynikajúco vám poslúži na prípravu polievky či rôznych pokrmov.

Zaujme ťa: Obľubuješ jedlá na paličke? Vyskúšaj tieto recepty na špízy!

recept na halušky inak

Zdroj: Shutterstock®

Halušky s jablkami

Budete potrebovať (4 porcie): 230 g celozrnnej pšeničnej múky, 200 g vody, 50 g masla, 4 jablká, 1 vajce, 1 ČL medu, ½ ČL soli

Halušky si pripravte podľa rovnakého návodu ako v prvom recepte (pozrite vyššie). Jablká aj so šupkou si nahrubo nastrúhajte, krátko poduste na masle, pridajte med a soľ a zmiešajte s uvarenými haluškami. Nezľaknite sa netradičného spojenia, v skutočnosti bude výsledok mimoriadne chutný a lahodný.

celozrnné halušky

Zdroj: Shutterstock®

Halušky s bylinkami

Budete potrebovať (4 porcie): 230 g celozrnnej pšeničnej múky, 200 g vody, 4 PL čerstvých bylín (napríklad bazalka, petržlenová vňať, ligurček, pažítka, estragón, atď.), 2 PL masla, 1 vajce, ½ ČL soli, bylinkovú soľ

Halušky si pripravte podľa návodu v úplne prvom recepte. Následne ich zmiešajte s maslom, pridajte podľa chuti bylinkovú soľ a všetky bylinky. Dobre premiešajte. Čím viac byliniek použijete, tým rozmanitejšie chute vám vzniknú, takže sa rozhodne neobmedzujte.

Halušky so syrom

Budete potrebovať (4 porcie): 230 g celozrnnej pšeničnej múky, 200 g vody, 50 g masla, 4 PL postrúhaného tvrdého syra, 1 vajce, ½ ČL soli, pažítku

Halušky si opäť pripravte podľa základného receptu hneď na začiatku článku. Pri cedení halušiek si však odložte trochu vody, v ktorej sa varili. K haluškám primiešajte maslo a syr a podľa potreby aj vodu z halušiek tak, aby vám vznikla skôr krémovitá a kašovitá zmes.

Bude sa ti páčiť: Čo dnes upiecť? Určite vyskúšaj sladké recepty z kysnutého cesta!

netradičné halušky

Zdroj: Shutterstock®

Halušky s pórom

Budete potrebovať (4 porcie): 250 g celozrnnej pšeničnej múky, 200 ml vody, 70 g nakrájaného póru, 3 PL posekanej petržlenovej vňate, 3 PL oleja, 2 PL čerstvých bylín (napríklad bazalka, petržlenová vňať, ligurček, pažítka, estragón, atď.), bylinkovú soľ

Z múky, vody, oleja a soli si vypracujte hladké cesto a nechajte ho odležať zhruba tridsať minút. Do slanej vriacej vody vhadzujte cez sito alebo lyžičkou malé halušky, chvíľu povarte, odstavte a sceďte. Môžete ich ochladiť studenou vodou. Posekaný pór si opražte na panvici s trochou oleja, po chvíli pridajte trošku vody a krátko poduste. Tesne pred koncom pridajte petržlenovú vňať a všetky čerstvé byliny. Zmes dobre premiešajte s haluškami a podľa potreby dochuťte bylinkovou soľou.

- Anketa

AKÉ HALUŠKY VARÍTE NAJČASTEJŠIE?

Odpovedalo 157 ľudí  

S bryndzou
82%
S kapustou
11%
So syrom
3%
Najradšej experimentujem
1%
Vôbec žiadne
3%

Návrat hore
Autor článku

8 komentárov

Lucia Valková 11.11.18 06:38

LV
karma
113.00

Tak s jablkami by ma nenapadli robiť,aj s bylinkami môžu byť mňam.

  • 1
Odpovedať

Zdenko Vicen 11.11.18 10:04

ZV
karma
-1.00

Sorry, ale Slovenské halušky sa robia zo zemiakov a múky. Bez vajec. Toto sú recepty na nejaké nočky alebo rakúske spätzle.

  • 6
Odpovedať

Daniela Bieliková 11.11.18 11:32

DB
karma
100.00

halušky robím zo zemiakov a múky, bez vajíčka a najradšej s kyslou kapustou a veľa slaninky...

  • 3
Odpovedať

Mária Chromíková 11.11.18 13:26

MC
karma
115.00

Bryndzové mám najradšej.

  • 4
Odpovedať

Mária Maxianová 11.11.18 17:09

MM
karma
100.00

u nás vyhrávajú halušky s kapustou

  • 1
Odpovedať

Adriena Krzeminská 11.11.18 17:57

AK
karma
100.00

Skúšala som už halušky so syrom a boli výborné.

  • 1
Odpovedať

Anna Bútorová 21.12.18 07:20

AB
karma
71.00

milujem klasiku - halušky s bryndzou

  • 0
Odpovedať

Alena Hocková 20.02.19 10:10

AH
karma
-1.00

S bylinkami a pórom určite vyskúšam.

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Borákový olej – čo všetko dokáže? Budeš sa čudovať!
Zdravie

Borákový olej – čo všetko dokáže? Budeš sa čudovať!

  • 52
  • 1
  • 15.09.2019
DIY maska na vlasy: Takto zatočíš so zničenými vlasmi!
Vyrob si sama

DIY maska na vlasy: Takto zatočíš so zničenými vlasmi!

  • 44
  • 0
  • 15.10.2019
Predĺženie a zahustenie rias prírodnou cestou: Stav nielen na oleje
Tvár

Predĺženie a zahustenie rias prírodnou cestou: Stav nielen na oleje

  • 100
  • 1
  • 12.10.2019
TOPlist