Kto povedal, že bravčová masť je nezdravá? Fakty, ktoré ťa dostanú!

Kto povedal, že bravčová masť je nezdravá? Fakty, ktoré ťa dostanú!
  • 15.11.2017
  • Nikola Benkovská

Záujemcov o zdravý životný štýl neustále pribúda. Veľa z nás sleduje, čo je a čo nie je vhodné jesť. Sústreďujeme sa na zadné strany obalov, ktoré nám majú jasne povedať, čo je „zdravé", a čo „nezdravé".

Naši predkovia nemali možnosť sledovať zadné strany obalov na potravinách. Ich najlepší priateľom k raňajkám či k večeri bola bravčová masť. Dnes to už dávno nie je pravda. Za štvrťstoročie spotreba bravčovej masti rapídne poklesla. Zmenili sa nám chuťové poháriky? Alebo sa zmenilo iba naše zmýšľanie?  

Bravčová masť v minulosti

Pred sto rokmi predstavovala spotreba bravčovej masti v bývalom Československu približne 65 000 - 85 000 ton za jeden rok. Počas druhej svetovej vojny sa táto spotreba zvýšila vďaka akútnemu nedostatku masla. Postupom času na trh pribudli rastlinné oleje, tuky neživočíšneho pôvodu a margaríny, ktoré sa predávali tak, aby v ľuďoch vzbudili pocit, že bravčová masť je škodlivá. 

 
tuk z bravčovej masti

Zdroj: Shutterstock®

Bravčová masť verzus margarín

Ak dáš na panvicu napríklad margarín, musíš dlhšie čakať, kým sa začne roztápať. Až keď je teplota platne poriadne vysoká, začne sa margarín roztápať. Bravčová masť je iná – roztopíš ju aj na dlani. Čo z toho vyplýva? Tvoje telo vydáva teplo niečo cez 36°C. Margarín sa v nás sotva roztopí, a tak musí žalúdok vynaložiť väčšie úsilie na jeho strávenie. Avšak bravčová masť sa začne topiť už v ústach a do zažívacieho traktu príde doslova v kvapalnom skupenstve.

Naše telo ju potrebuje

Bravčová masť neobsahuje žiadne ohrozujúce trans-mastné kyseliny a nenájdeš v nej ani umelé farbivá či rôzne iné dochucovadlá. Masť oplýva esenciálnymi mastnými kyselinami ako kyselinou olejovou či omega 6 a 3 mastnou kyselinou. Tie dokážu veľmi efektne znižovať hladinu cholesterolu v krvi, spomaľovať rast tukových vankúšikov a znižovať vysoký krvný tlak. Okrem toho slúžia na produkciu takých hormónov, ktoré sú potrebné pre normálny rast buniek, ohybnosť ciev, zrážanlivosť krvi a činnosť mozgu či očí. Takéto prospešné látky by sme v slnečnicovom či olivovom oleji hľadali márne.

Vyskúšaj: Ako využiť mrazničku v domácnosti? Toto ťa šokuje!

účinky bravčovej masti

Zdroj: Shutterstock®

Čo všetko nájdeme v bravčovej masti?

Bravčová masť je výborná aj pre alergikov. Ľudia trpiaci neznášanlivosťou laktózy si vďaka nej môžu znova dopriať rôzne dobroty. Práve táto ingrediencia je totiž efektívnou náhradou masla, dokonca do takej miery, že nespoznáte rozdiel. Zistilo sa tiež, že bravčová masť nemá negatívny vplyv na kardiovaskulárny systém, a je jedinou východiskovou látkou zdraviu prospešnej konjungovanej formy kyseliny linolovej. Tú nám v tabletkách ponúkajú reklamy, no pritom by stačilo piť mlieko alebo jesť normálne kravské maslo. Bravčová masť obsahuje veľké množstvo vitamínov A, D, E a karotén. Tento druh tuku pomáha udržiavať náš imunitný systém a zlepšuje celkové fungovanie tela, najmä v chladnom období.

Je chlieb s masťou nezdravý?

Táto kombinácia je pre naše telo veľmi prospešná. Za predpokladu, že sme zdraví, má táto kombinácia pre naše telo blahodarné účinky. Pre tých, ktorí sa snažia zhodiť pár kíl je tuk takisto prospešný, nakoľko poskytuje energiu, napríklad pred cvičením. Ak v minulosti išli chlapi pracovať do lesa, vždy mali pri sebe krajec chleba, masť a slaninu. Napriek tomu, že tento pokrm konzumoval pomerne často, mali dostatok energie, sily, boli zdraví, a mali i dobrú imunitu.

Zaujme ťa: Aké liečivé účinky má mrkvová šťava? Budeš prekvapená!

bravčová masť je zdravá

Zdroj: Shutterstock®

Bravčová masť na rôzne neduhy

Bravčová masť sa osvedčila vo viacerých prípadoch. Ak ťa trápia choroby dýchacích ciest, boľavé nohy alebo kašeľ, skús si postihnuté miesto potrieť bravčovou masťou. Zakry ho gázou, previaž plachtou a drž v teple. Úľava sa zaručene dostaví. Niektorí ju dokonca odporúčajú aj bábätkám. Vyriešiť by mala koliku aj zaparený zadoček. Mamičkám, ktoré koja, so zapálenými bradavkami pomôže kombinácia masti a roztlčeného kapustného listu. Je však dôležité nezabúdať na to, že na takéto účely môžeš využiť len vlastnoručne vytopenú masť.

Odporúčame: Domáce farbenie vlasov: Na toto si dávaj pozor!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

23 komentárov

Soňa Krátka 15.11.17 08:20

SK
karma
114.00

voľakedy som pravidelne kupovala slaninku a doma vytápala masť, oškvarky som využila na prípravu pomazániek, alebo len tak...

  • 9
Odpovedať

Soňa Kelemenová 15.11.17 09:42

SK
karma
86.00

každoročne máme doma zabíjačku.... takže chutnú, voňavú bravčovú mastičku s pridaním trocha soli a mlieka pri topení oškvariek máme vždy len domácu..... mnam.... niet nad lepší čerstvý chlebík s mastičkou a cibuľou....

  • 12
Odpovedať

Katarína Kusá 15.11.17 14:00

KK
karma
90.00

bravčovú masť pravidelne používame do jedál a pri vyprážaní dávame pol na pol s olejom

  • 2
Odpovedať

Marianna Rajniaková 15.11.17 16:18

MR
karma
109.00

no tento článok ma dostal..

  • 1
Odpovedať

Mária Maxianová 15.11.17 16:46

MM
karma
100.00

hlavná vec, že nám roky vtĺkali do hlavy, aká je nezdravá, to isté o slanine, vajíčkach, najnovšie je na rade múka

  • 9
Odpovedať

Daniela Bieliková 15.11.17 17:14

DB
karma
117.00

niet na dobre chrumkavý chlebík s domácou masťou a cibuľou :-)

  • 6
Odpovedať

Katarína Konečná 15.11.17 18:01

KK
karma
109.00

moja mama používala v kuchyni iba domácu masť, olej sme doma ani nemali a maslo sme používali keď sa piekli zákusky, ja tiež používam na varenie masť a dobrý chlebík s masťou nemá chybu

  • 6
Odpovedať

Milka Damašková 15.11.17 19:08

MD
karma
132.00

Na chlebíku s bravčovou masťou a pažítkou sme doslova vyrástli a boli sme aj štíhli aj zdraví...a stará mama si za pomoci masti liečila rôzne "boľačky"- v živote nebola u lekárky a dožila sa 90 rokov..

  • 6
Odpovedať

Helena Zobková Šimurdová 15.11.17 19:36

HZŠ
karma
102.00

V poslednej dobe som už zaradila masť do prípravy niektorých jedál, ale zatiaľ ich veľa nie je.

  • 2
Odpovedať

Ľubica Šťastná 15.11.17 20:37

ĽŠ
karma
100.00

Zábal používam roky a je naozaj účinný, taktiež vlastné domáce bylinkové masti, ktorých základom je práve bravčová masť.

  • 2
Odpovedať

Iveta Ondáková 15.11.17 23:19

IO
karma
96.00

Takže zasa sa potvrdilo, že naši starý rodičia vedeli čo je dobré :). Je super, že sa vraciame k tým starým dobrým veciam :). Ked som bola dieta, mali sme ju doma vždy, teraz je pravda, že ju nemávame vôbec.

  • 5
Odpovedať

Daniela Revayová 16.11.17 15:12

DR
karma
104.00

Rezne vysmazene v bravcovej masti su ovela chutnejsie oproti tym vysmazenym na oleji...

  • 3
Odpovedať

Martina Styková 19.11.17 14:35

MS
karma
-1.00

Snažím sa používať bravčovú masť na vyprážanie a domáci chlieb s domácou bravčovou masťou a cibuľkou super večera pre malých a aj veľkých.

  • 1
Odpovedať

Regina Klara Golasova 12.12.17 05:31

RKG
karma
103.00

Chlebik s dobrou mastickou je nadovseko.mnam. v domacnosti odjakziva pouzivame na pripravu jedal prevazne len mast.

  • 1
Odpovedať

Ľuba Reháková 12.12.17 19:30

ĽR
karma
-1.00

Ono raz vedci "dokážu", že to je zdravé a to zas nie, potom za pár rokov je to opačne ... a tak. Ja myslím, že je to podľa zdravotného stavu človeka, podľa toho na čo je akoby od prírody nastavený a hlavne všetko s mierou. Ja napríklad vôbec nejem mäso už dlhé, dlhé roky (ale variť ho musím :( ) a myslím, že môjmu organizmu ani nechýba - sú rôzne kvalitné "náhrady" mäsa ... Nedávno som videla super dokument, ako v čase keď vypukla prasačia chrípka nejaký chovateľ prasiatok sa dal na farmárčenie a prestuje, vyrába a predáva náhrady mäsa - niekedy to jedlo bolo tak dokonalé, že ani gurmán-mäsiar neprišiel na to, že jé npr. sójovú karbonátku a nie mäsovú .... a teda je to ekonomickejšie a šetrnejšie k životnému prostrediu :)

  • 0
Odpovedať

Patrícia Paškanová 13.12.17 22:12

PP
karma
91.00

Najlepsia je BIO domaca ... My mame len taku ;)

  • 1
Odpovedať

Jana Komadová 14.12.17 21:01

JK
karma
100.00

Používam ju a mám domácú a aj oškvarky a na chlieb s masťou nedám dopustiť

  • 1
Odpovedať

Anna Kristova 17.12.17 17:52

AK
karma
100.00

určite zdravšia ako tie umelé margaríny

  • 2
Odpovedať

Jana Čipková 18.12.17 23:12

karma
106.00

Aj mi sme začali v našej domácnosti používať viac masti. Nie je síce domáca, ale aj z obchodu je dobrá.

  • 1
Odpovedať

Gabriela Ligasová 19.12.17 21:00

GL
karma
-1.00

Ražný chlieb s cibuľou, soľou a bravčovou masťou.. niet čo dodať.

  • 1
Odpovedať

Ingrid Šimoniková 20.12.17 20:39

karma
74.00

veru veru sme sa k mastivrátili aj my a do varenie som začala používať často namiesto oleja spomínam si že babka inak ani nevarila

  • 1
Odpovedať

ivana pistovičová 26.12.17 11:56

IP
karma
89.00

sem tam ju urcite pouzijem, urcite jedlo dostane lepsiu chut

  • 0
Odpovedať

Darina Božiková 09.01.18 14:35

DB
karma
114.00

toto ma veľmi potešilo.stále hovorím,že nie je nad bravčovú masť.na varenie,na jedenie.dobrý chlebík s masťou a cibuľou a vitamíny proti chrípke máme isté.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní