Ktoré potraviny neprihrievať? Jedna novinka ťa istotne prekvapí

Ktoré potraviny neprihrievať? Jedna novinka ťa istotne prekvapí

V dnešnej rýchlej dobe je človek rád, keď si pripraví jedlo na viac dní, aby mal čas a energiu aj na iné aktivity než len varenie. Aj keď sa istotne medzi nami nachádzajú aj gazdinky, ktoré nedajú dopustiť na čerstvé, čiže v daný deň pripravené jedlo, no a nad tým „odstátejším“ tak trošku ohŕňajú nos. A viete čo? Možno aj robia dobre! A to najmä v prípade potravín, ktoré spomenieme v článku.

Niektoré prihrievané potraviny totiž nie sú pre ľudské zdravie prospešné a je tak ideálne, keď sa zjedia hneď po uvarení, upečení a pod. A ktoré to sú? Čítajte ďalej a dozviete sa okrem iného tiež relatívne novú informáciu, ktorá možno spôsobí aj to, že vám tak trošku „odľahne“.

Huby – jedno prihriatie a dosť?

V prírode nazbierané huby, ako vieme, treba čo najskôr tepelne spracovať a skonzumovať, prípadne vysušiť alebo sterilizovať, aby sme si ich chuť mohli užívať aj v čase, keď v už v lese nič nerastie. Možno ste mali huby a jedlá z húb zaradené medzi tie, ktoré treba okamžite po uvarení skonzumovať, čo je určite najvhodnejšie, no ako hovoria odborníci, jedno prihriatie hubám a ani vám rozhodne neublíži.

Ak vám teda zostalo jedlo s hubami, rýchlo ho schlaďte a uložte do chladničky, kde by malo vydržať v dobrom stave do 24 hodín. Po prihriatí však myslite na to, že danú porciu už treba naozaj zjesť. Či už teda na sporáku, alebo v mikrovlnke – jedno prihriatie hubového pokrmu za vyššie uvedených podmienok zdraviu neškodí. Majte však na pamäti, že huby rýchlo podliehajú skaze a opakované ohrievanie môže zmeniť nielen chuť, ale taktiež huby aj nutrične znehodnotiť, čo by bola zaiste škoda.

Pozri aj: Ako užívať jablčný ocot tak, aby prospieval zdraviu: Ver tomu, že dokáže aj uškodiť!

jedlo s ryžou a hubami

Zdroj: Shutterstock®

Ryža – riziko priotrávenia sa stúpa

Možno ste o tom ani len netušili, ale ryža je pomerne rizikovou potravinou. Problém môže nastať pri jej opätovnom prihrievaní, ale najmä vtedy, ak ju po uvarení necháte dlhšie stáť pri izbovej teplote. Bolesti brucha, hnačky aj zvracanie dokáže spôsobiť Bacillus cereus. V izbovej teplote sa baktérie rýchlo množia a produkujú toxíny.

Ryžu teda radšej konzumujte čerstvo pripravenú a keď ju už potrebujete uskladniť, myslite na to, že po uvarení ju treba do hodiny umiestniť do chladničky, aby nedošlo k množeniu baktérií. Určite však nekonzumujte ryžu staršiu ako jeden deň. Práve ryža sa podpisuje aj pod otravy jedlom v reštauráciách. Podobné riziko hrozí aj pri cestovinách. 

riziko prihrievania potravín

Zdroj: Shutterstock®

Zemiaky – prihrievaniu dajte radšej stop

Pri zemiakoch by ste ich opätovné ohriatie mali určite zvážiť. Nielenže ohrievaním prichádzajú o dobrú chuť a o svoje nutričné benefity, ale dokonca pri vyšších teplotách v nich vzniká akrylamid, čo je kacinogénna látka.

Nesprávne skladované uvarené zemiaky môžu dokonca spôsobiť botulizmus, čo je vlastne otrava spôsobujúca ochrnutie svalov. Ak by sme teda zhrnuli doterajšie informácie, tak príloha, či už v podobe ryže, cestovín alebo zemiakov, je naozaj najideálnejšia čerstvá.

Varené vajcia a hydina – prihrievaniu sa vyhnite

Celkovo možno považovať ohrev potravín, ktoré obsahujú vysoký podiel bielkovín, za problematický. A teda ich opätovné zohrievanie sa neodporúča. Radíme sem napríklad varené vajcia či kuracie mäso.

Opätovné ohrievanie spôsobuje nerovnomerné rozkladanie proteínov a ich znehodnotenie, čo môže následne zapríčiniť nevoľnosti a problémy s tráviacim traktom. Vajíčka natvrdo či praženica sú zvlášť kategóriou. V tomto prípade nad ohrievaním ani neuvažujte, inak by ste mohli ohroziť svoje zdravie.

lazane

Zdroj: Shutterstock®

Aká je pravda o opätovne prihriatom špenáte?

A na záver jedna pomerne nová informácia. Donedávna sa neodporúčala ani konzumácia prihriateho špenátu, resp. celkovo tmavozelenej zeleniny, a to kvôli nitrozamínom (karcinogény), ktoré sa môžu vytvoriť z dusičnanov, pokiaľ nemáte v tele dostatok antioxidantov.

Aj keď je stále možnosť vzniku nitrozamínov prítomná, ich množstvo podľa posledných informácií nie je pre poškodenie zdravia relevantné a takpovediac ich „prebijú“ zdravotné benefity tejto hodnotnej zeleniny. Aj napriek tomu sa však neodporúča podávať prihriaty špenát malým deťom. Vy si však svoje lazane so špenátom opätovne zohrejte s pokojom v duši.

Neprehliadni: Vieš, podľa čoho vyberať kuracie prsia? Na toto pozor!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Martina Varhaníková 12.11.19 11:57

karma
110.00

fúú o hríboch som vedela...ale ryža, špenát a zemiaky ma zaskočili. ...dobre vedieť..vďaka.

  • 1
Odpovedať

Danica Bolhajová 12.11.19 19:50

DB
karma
-1.00

Tak za tento článok obzvlášť ďakujem, netušila som o to o zemiakoch a ryži, O hubách som vedela a ináč som sa držala toho, že prihriať 1x a dosť.

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní