KVÍZ: Poznáš slovenské pranostiky a porekadlá? Otestuj sa!

KVÍZ: Poznáš slovenské pranostiky a porekadlá? Otestuj sa!

Kedysi sa nimi riadili naši predkovia. Tí na základe počasia a pranostík vedeli, kedy začať orať pole a kedy začať so sadením zemiakov. V dnešnej dobe však pranostiky a porekadlá neplatia úplne na 100 % a nedá sa nimi riadiť do poslednej bodky. Za posledné roky sa totižto podmienky na našej planéte rapídne zmenili a z každej strany počúvame o skleníkových efektoch, o ozónovej diere a o ďalších faktoroch, ktoré majú negatívny vplyv na našu planétu, ovzdušie a pod. V dôsledku toho už nie sú zimy aké bývali kedysi. Vravievalo sa, že Katarína na blate a Vianoce na ľade, no posledné roky to už akosi neplatí. Aj Katarína chodieva na blate a rovnako ani počas Vianoc si toho snehu až tak veľa neužívame. Mení sa doba a meníme sa aj my. V poslednej dobe si príliš uvedomujeme, ako škodíme naše planéte. Preto sa snažíme minimalizovať tvorbu odpadu v domácnostiach a žijeme tzv. zero waste. Obmedzili sme používanie plastových fliaš a igelitiek a viac sa správame uvedomelo. Veď v postate, naša planéta si to zaslúži – teda ak chceme niečo po sebe zanechať aj našim ďalším generáciám.

Porekadlá, ktoré majú niečo do seba

Okrem pranostík sa medzi nami tradujú aj rôzne porekadlá, ktoré výstižne vyjadrujú životnú skúsenosť alebo poukazujú na nejaký konkrétny prípad či situáciu. Takým najznámejším a najpoužívanejším porekadlom je: Čo sa za mladí naučíš, v starobe akoby si našiel. Poďte si však spolu s nami preveriť vašu znalosť pranostík a porekadiel, a to prostredníctvom nasledujúceho kvízu.

Odporúčame: Priaznivé mesiace podľa znamenia zverokruhu: Kedy sa ti bude dariť po všetkých stránkach?

  • Kvíz: Slovenské pranostiky a porekadlá

  • 1 / 10

1. Keď sa na Vincenta vták na koľaji vody napije, ten rok

  • A) za veľa nestojí
  • B) mnoho vína sľubuje
  • C) bude dobrá úroda
Nepodarilo sa uložiť hlasovanie.

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Juraj Podmanický 04.02.21 20:40

JP
karma
109.00

Urobil som si tento test a rovnako ako Ivan z Mrázika, keď sa videl v zrkadle, aj ja som so sebou spokojný. Na všetky otázky som odpovedal správne. Odporúčam aj ostatným. Je to veľmi správne, že nezabúdame na poklady ľudovej slovesnosti, ktoré nám zanechali naši predkovia aj v podobe pranostík, porekadiel a prísloví.

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 13:24

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 13:24

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

Soňa Kollárová 05.02.21 19:19

SK
karma
113.00

Tak toto je super :)

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 28.02.21 11:27

KS
karma
133.00

Úspešnosť 80%, 8 správnych odpovedí a 2 nesprávne :-) Nie je to také zlé, ale stále mám čo zlepšovať :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní