Ako si udržať zdravie vo vyššom veku? Dajte na rady odborníkov!

Ako si udržať zdravie vo vyššom veku? Dajte na rady odborníkov!

Nikto z nás, bohužiaľ, nemladne a s pribúdajúcim vekom prichádzajú vo väčšine prípadov aj početné zdravotné ťažkosti. Aby sme sa nežiaducim chorobám vyhli, musíme sa o seba starať, a to s ohľadom na starnúcu telesnú schránku. Staršiemu veku tak treba prispôsobiť mnoho vecí, medzi nimi aj stravovacie návyky. Ako byť zdravý senior podľa dietológov?

Odídu zmysly aj chuť

Aj keď je strata chute a čuchu jedným z hlavných príznakov nákazy novým koronavírusom, oslabenie týchto zmyslov môže byť aj prejavom starnutia. Presne s tým súvisí to, že starší ľudia často strácajú chuť do jedla.

Buďte však ostražití. Staršie telo už síce nepotrebuje až taký denný príjem kalórií ako za mlada, keďže vykonáva menej fyzických aktivít. Seniori by sa ale napriek tomu mali mať na pozore pred podvýživou a nedostatočným príjmom dôležitých živín pre zachovanie zdravých kostí, svalov a fungujúcich orgánov.

Inšpiruj sa: Najčastejšie chyby pri žehlení: TOP 5, ktoré (možno) robíš aj ty!

ako na dlhovekosť

Zdroj: Shutterstock®

TOP tipy pre zdravých seniorov

Zdravá a vhodná výživa je veľmi individuálna a líši sa od človeka k človeku. Do úvahy sa pritom berie konkrétny vek, ale aj fyzická zdatnosť, prípadne aktivity, ktoré daný človek v pokročilom veku vykonáva. Existujú však všeobecné reguly, ktoré vám alebo vašim blízkym pomôžu udržať sa v zdraví a v kondícii.

- ZDRAVÉ STRAVOVANIE SENIOROV
1 z 5

ŽIVINY NA PRVOM MIESTE

Ako sme uviedli v úvode článku, s vekom sa môže znižovať apetít. Je nutné si však uvedomiť, že čím sme starší, tým viac živín potrebujeme. Nároky organizmu na zdravé a vyvážené menu tak s pribúdajúcim vekom stúpajú. Seniori by sa preto mali zamerať na konzumáciu potravín a jedál doslova nabitých dôležitými vitamínmi, minerálmi a stopovými prvkami. V jedálničku im preto nesmie chýbať dostatok ovocia a zeleniny, strukovín, celozrnných výrobkov, chudého mäska i mliečnych výrobkov, ideálne s nízkym obsahom tuku.

Naopak, vyhýbať by sa mali vysokokalorickým jedlám s nízkym obsahom zdravých živín. Patria sem rôzne presladené dezerty, fast foody, vyprážané jedlá aj polotovary a sladené nápoje.

Zdroj: Shutterstock®


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Ľubica Šťastná 20.02.21 06:46

ĽŠ
karma
100.00

Výborné rady!

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní