TOP trik ako vyčistiť rúru: Ide to aj bez námahy a celkom rýchlo!

TOP trik ako vyčistiť rúru: Ide to aj bez námahy a celkom rýchlo!

Alfou a omegou každej správnej gazdinky by malo byť čistenie rúry po každom jej použití. Pečieme v nej zákusky, mäso, pizzu a rôzne iné kulinárske špeciality, ktoré chutia nám a rovnako aj členom našej domácnosti. Občas sa však stane, že omáčka začne prskať na každú stranu, vďaka čomu naša rúra vyzerá ako po nejakom texaskom masakri. 

Ak chceme, aby nám rúra slúžila dlhé roky, je potrebné venovať jej dostatočnú starostlivosť. Niekedy stačí zvoliť program na jej vyčistenie a neriešiť – to platí hlavne pri modernejších rúrach, ktoré disponujú programom samočistenia. No pri starších rúrach je potrebné natiahnuť si rukavice a pustiť sa do drhnutia.

Samy dobre vieme, že čistenie rúry alebo mikrovlnky nie je jednou z najpopulárnejších činností v našej domácnosti, no poznáme skvelý trik, ktorý vám celé čistenie uľahčí a nepotrebujete ani špeciálne čistiace prostriedky. Ako efektívne vyčistiť rúru?

Odporúčame: Ako podporiť imunitu prírodnou cestou? Pomôže cudzopasná huba!

skvelý trik na čistenie rúry

Zdroj: Shutterstock®

Čistenie rúry na pečenie – čo nikdy NEROBIŤ?

Dávno je jasné, že ak chceme niečo dôkladne vydrhnúť, je potrebné vynaložiť veľké úsilie a kopec času na to, aby sa v našej domácnosti všetko krásne lesklo. A to platí aj v prípade rúry. Pri odstraňovaní všetkej mastnoty, zvyškov potravín a pod., je potrebné do boja nasadiť množstvo úsilia. Každopádne, existuje aj niekoľko dobrých rád, čo pri čistení rúry NEROBIŤ!

  • Zabudnite na ostré predmety – nikdy pri čistení rúry nepoužívajte ostré nože alebo skrutkovače, ktorými začnete zažratú špinu zoškrabovať. Takýmto spôsobom môžete rúru skôr zničiť. Namiesto toho si zadovážte prostriedky určené priamo na čistenie rúry (hubky, škrabky a pod.)

  • Nepoužívajte drsné čistiace nástroje – ani taká drôtenka nie je vhodná na čistenie rúry. Síce vám pomôže rúru vyčistiť, no na druhej strane môže jej povrch poškodiť.

  • Nenechávajte si čistenie rúry len na sviatky – čistenie rúry neodkladajte, čím dlhšie budete rúru používať, tým viac sa môže do nej špina zažrať a tým viac môže byť znečistená. Ak si teda nechávate čistenie rúry až na predsviatočné obdobie, jej čistenie môže byť komplikovanejšie a zdĺhavejšie.

Pozri aj: TOP prírodné karotenoidy: Ktoré to sú a aké majú účinky?

roztok na čistenie rúry

Zdroj: Shutterstock®

Jednoduchý trik na čistenie rúry bez zbytočnej námahy

Medzi babskými radami nájdeme hneď niekoľko overených tipov a trikov, ako na čistenie rúry. Pri čistení sa osvedčila sóda bikarbóna (jedlá sóda), soľ, citrónová šťava i ocot. Skvelý je však aj prášok do pečiva.

Čistenie rúry kypriacim práškom a octom

Ako sa dá vyčistiť rúra od pripálenín pomocou kypriaceho prášku? Zmiešajte 150 ml studenej vody, 2 až 3 balíčky prášku do pečiva a trochu octu. Zmes nalejte do misy vhodnej na pečenie a vložte ju do rúry. Rúru zapneme na 100 °C a misku v nej necháme približne 45 minút.

Potom len ľahko utrieme rúru bavlnenou handričkou bez akéhokoľvek drhnutia. Hotovo! Takéto ekologické čistenie je jednoduché a hlavne účinné.

Ďalšie babské rady na jednoduchšie čistenie rúry od mastnoty

  • Čistenie rúry sódou bikarbónou – Na čistenie rúry jedlou sódou najprv posypte vnútro rúry hrubou vrstvou sódy bikarbóny. Potom nakvapkajte biely ocot, kým nezačne šumieť. Nechajte zmes pôsobiť cez noc alebo aspoň niekoľko hodín. Následne zotrite rúru vlhkou handričkou. Sóda bikarbóna je známa svojimi čistiacimi a odmasťujúcimi schopnosťami a v kombinácii s octom vytvorí reakciu, ktorá pomôže rozpustiť a uvoľniť mastnotu.

  • Čistenie rúry citrónom – Ako na čistenie rúry pomocou citróna? Rozrežte citrón na polovice a použite šťavu na priame nanášanie na mastné plochy. Alebo zahrejte v rúre misu s vodou a citrónovými plátkami. Parný efekt spolu s citrónovou kyselinou pomôže rozpustiť mastnotu.

  • Čistenie rúry soľou – Nasypte hrubú vrstvu obyčajnej kuchynskej soli (najlepšie hrubej alebo kamenej) rovnomerne na dno rúry. Soľ by mala pokryť všetky mastné a znečistené oblasti. Zapnite rúru na nízku alebo strednú teplotu (asi 120-150 °C) na 10 až 15 minút, aby soľ mohla začať pôsobiť. Teplo pomôže soli absorbovať a rozložiť mastnotu a zvyšky jedla. Po vypnutí rúry nechajte soľ v rúre pôsobiť niekoľko hodín alebo cez noc. Soľ by mala absorbovať a rozložiť nečistoty. Keď je rúra úplne vychladnutá, soľ a uvoľnené nečistoty vyberte pomocou mokrej handričky.

  • Čistenie rúry horčicouHorčica obsahuje kyselinu, ktorá môže pomôcť rozpustiť mastnotu. Naneste tenkú vrstvu horčice na mastné miesta a nechajte pôsobiť niekoľko minút, potom utrite. Takto môžete rúru dôkladne vyčistiť. 

Článok aktualizovaný 3.1.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

14 komentárov

Katarína Konečná 08.01.21 09:24

KK
karma
109.00

používam prostriedky z drogérie, ale toto vyskúšam

  • 1
Odpovedať

Marika Michálková 08.01.21 09:37

MM
karma
107.00

znie to dobre, vyskúšam

  • 1
Odpovedať

Mária Chromíková 08.01.21 11:16

MC
karma
109.00

Jednoduchý recept musím ho vyskúšať.

  • 1
Odpovedať

Ľubica Šťastná 08.01.21 17:49

ĽŠ
karma
100.00

Skvelý trik, rada vyskúšam, ďakujem!

  • 1
Odpovedať

Soňa Krátka 09.01.21 09:26

SK
karma
114.00

občas tieto neškodné domáce prostriedky používam na čistenie riadu, rýchlovarnej konvice, pračky....určite skúsim aj čistenie rúry

  • 1
Odpovedať

Magdaléna Križanová 09.01.21 13:40

MK
karma
92.00

zaujímavé nápady, možno niektoré z nich vyskúšam

  • 1
Odpovedať

Mária Maxianová 09.01.21 16:42

MM
karma
100.00

čistenie rúry je moja nočná mora

  • 1
Odpovedať

Elena Švachová 09.01.21 19:45

karma
109.00

Rúru treba čistiť priebežne a nie až vtedy,ked je tam vrstva mastnoty.Rada používam ekologické prostriedky a tento recept mi prišiel vhod.

  • 1
Odpovedať

Kristína Sekeráková 10.01.21 05:52

KS
karma
133.00

Tak tento recept určite vyskúšam, nakoľko čistenie rúry nepatrí k mojim obľúbeným činnostiam :-)

  • 1
Odpovedať

Lucia Šeptáková 11.01.21 11:51

karma
107.00

Tak toto stojí za vyskúšanie!

  • 0
Odpovedať

Ľubo Gombár 03.02.21 20:49

ĽG
karma
-1.00

Som zvedavý či to pomôže isto vyskúšam :)

  • 0
Odpovedať

Darina Božiková 04.02.21 14:29

DB
karma
114.00

najlepšie vyčistí rúru môj manžel. mala som zájdené sklo na dvierkach rúry a po manželovom vyčistení je rúra ako nová z predajne.

  • 0
Odpovedať

Juraj Podmanický 06.02.21 22:12

JP
karma
109.00

Priznávam, že vo všetkých možných pokusuch v domácnosti niečo vyčistiť, sú ženy vždy pred nami, za čo im právom patrí poklona, takže preto som sa týmto problémom nikdy nevenoval, ale po prečítaní tohoto článku zisťujem, že by som to mohol tiež vyskúšať.

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 10.02.21 17:42

JK
karma
100.00

Rada vyskúšam

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní