Len piť vodu nestačí: Jedz týchto 7 hydratujúcich potravín

Len piť vodu nestačí: Jedz týchto 7 hydratujúcich potravín

Určite viete, že sa odporúča vypiť denne najmenej dva litre vody, a to je absolútne minimum. V lete či po fyzickej aktivite by ste mali vypiť ešte viac, čo môže byť v dnešnom stresujúcom a rýchlom spôsobe života celkom problém. Pravdou je, že pijeme veľmi málo vody a pre naše vlastné dobré zdravie a večnú krásu musíme piť oveľa viac.

Naše telo však vodu nepríjma len z vodovodného kohútika, ale aj z potravín, a to v objeme asi 20 percent počas dňa. Najbohatšie potraviny na H2O sú, samozrejme, zelenina a ovocie. Predstavujeme vám 7 hydratujúcich potravín, ktoré sa pre krásu a zdravie naozaj oplatí jesť. Ktorá z nás by nechcela mať žiarivú pleť či zdravé vlasy?

1. Uhorka

Neexistuje žiadna iná potravina, ktorá by obsahovala toľko vody, čo uhorka. Hmotnosť uhorky tvorí voda až z 97 percent, čo je takmer jej celá hmotnosť. To naznačuje, že uhorka obsahuje minimum kalórií. Preto uhorky jedzte koľko chcete, kedy chcete, ako chcete a k čomu chcete, skrátka jej jedzte veľa. A čo myslíte, prečo sa uhorky prikladajú na oči pri kozmetických procedúrach?

Pozri aj: Recept na minestrone: Chutná polievka, ktorá zasýti a pohladí dušu

uhorka obsahuje veľa vody

Zdroj: Shutterstock®

2. Reďkovka

Ďalším hydratujúcim zázrakom je reďkovka. Okrem toho že ju tvorí voda z viac ako 95 percent, obsahuje reďkovka aj dôležité antioxidanty. Takže šup s ňou do šalátov!

reďkovky obsahujú aj antioxidanty

Zdroj: Shutterstock®

3. Paradajky

Milujeme paradajky, a to všetky druhy. Šaláty bez paradajok si v našich končinách takmer nevieme predstaviť, a to je veľmi dobré aj pre hydratáciu tela. Takmer 95 percent paradajky je vlastne voda a sú takmer bez kalórií. A ktoré sú najväčším zdrojom hydratácie? Možno sa budete čudovať, ale sú to cherry paradajky.

Inšpiruj sa: Toto nevymyslíš: Nevesta vymenila čipkované svadobné šaty za toto?!

paradajky sú z väčšiny voda

Zdroj: Shutterstock®

4. Ľadový šalát

Až 95,6 percent z ľadového šalátu je vlastne voda. Navyše, je veľmi osviežujúci a chrumkavý, takže sa skvele hodí do každého chutného a zdravého šalátika.

ľadový šalát

Zdroj: Shutterstock®

5. Stonkový zeler

Prišli ste už na chuť stonkovému zeleru? Mali by ste! Na jednu stonku pripadá len 6 kalórií, čo je neuveriteľne málo. Viac ako 95 z neho tvorí takisto voda, takže vaša pleť bude jasať. Stonkový zeler je skvelou pochúťkou, napríklad do práce, kde ho môžete zobkať namiesto nezdravých pochutín.

Odporúčame ti: Štrikovanie je IN. Toto ťa dostane, rovno do obchodu!

stonkový celer

Zdroj: Shutterstock®

6. Červený melón

Červený melón sa radí medzi zeleninu, no väčšina z nás by ihneď povedala, že patrí medzi ovocie. Je veľmi vodnatý, obsahuje viac ako 91% vody. Jeho dôležitou zložkou je však aj veľmi dobrý antioxidant lykopén, ktorý sa zaraďuje medzi látky bojujúce proti zákernej rakovine.

červený melón je bohatý na H20

Zdroj: Shutterstock®

7. Listový špenát

Listový špenát obsahuje takmer presne toľko vody, čo červený melón, možno o trošičku menej. Keď si ho však porovnáme s ľadovým šalátom, má menej vody, no viac dobrých nutričných zložiek. Je bohatý aj na vodu, aj na vlákninu či dôležitý vitamín E. Nutriční experti preto odporúčajú do šalátu ako základ práve listový špenát.

Preskúmaj: Za vrásky na krku môžu aj mobily: Poradíme ti, ako sa ich zbaviť!

listový špenát je bohatý na vlákninu

Zdroj: Shutterstock®

Ako ste si mohli všimnúť, najviac vody obsahuje zelenina. Preto je dôležité, aby sme jej zaradili do svojho každodenného jedálnička čo najviac. Chceme byť predsa zdravé a krásne, no nie?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

6 komentárov

Helena Zobková Šimurdová 08.12.17 14:31

HZŠ
karma
102.00

Tieto potraviny zaraďujem do nášho rodinného jedálnička pravidelne, len stonkový zeler, veru nechrumkám, ale zamyslím sa nad tým.

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 11.12.17 09:15

SK
karma
114.00

všetko spomenuté máme radi, zo stopkového zeleru pripravujem nápoj v kombinácii s jablkom, alebo banánom skoro každý deň aj pre manželá

  • 0
Odpovedať

Ľuba Reháková 12.12.17 19:23

ĽR
karma
-1.00

Všetky tieto zeleniny milujem, keď je sezóna a sú naozaj domáce, chutné tak sa ich neviem dojesť - hlavne rajčín - to som ja fakt rajčinový gurmán :D

  • 0
Odpovedať

Tomáš Kamenár 13.12.17 12:28

TK
karma
105.00

dávam si pozor aby som vypil minimálne 2 litre čistej vody za deň

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 17.12.17 17:12

AK
karma
100.00

vodu s citrónom pijem stále

  • 0
Odpovedať

ivana pistovičová 26.12.17 12:00

IP
karma
89.00

u nás je melón naj :)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní