Liečivý čaj lapacho: Jeho skvelé účinky jednoducho musíš poznať!

Liečivý čaj lapacho: Jeho skvelé účinky jednoducho musíš poznať!

Čaj je snáď tým najlepším nápojom do sychravých jesenných dní. Čo však tento raz vynechať klasický zelený či ovocný, a vyskúšať niečo exotickejšie?

Máme pre vás tip na čaj plný tých najdôležitejších látok pre telo, ktorý má nespočetné blahodarné účinky na zdravie človeka. Presne taký je čaj lapacho, známy od čias Inkov.

Tento nápoj má skvelé detoxikačné účinky, znižuje vysoký krvný tlak a podporuje trávenie. V dnešnom článku vám prezradíme všetko potrebné o tomto úžasnom liečivom čaji!

Lapacho strom sily

Lapacho, alebo inak, dub juhoamerický, je strom pochádzajúci z juhu Ameriky. Vyskytuje sa najmä v oblasti Bolívie, Brazílie, Peru či Argentíny. Strom dorastá do výšky 23 až 26 metrov. Charakteristický je svojimi krásnymi ružovými kvetmi s veľkosťou od 3 do 6 centimetrov.

Na tomto strome je však ešte zaujímavejšie drevo a kôra. Drevo lapacha je veľmi tvrdé a nenapádajú ho škodce. Nie je ničím výnimočným, ak má strom 600, či dokonca 800 rokov. Lapacho rastie od pralesov až do nadmorskej výšky 3500 až 4200 metrov.

Domorodí Indiáni majú pre strom vlastné pomenovanie. Nazývajú ho Tajy, čo je označením pre zdroj veľkej sily a energie. Jeho vnútorná kôra sa používa na prípravu liečivého čaju. V dávnych dobách, ešte pre objavením Ameriky, bola údajne používaná ako liek pre vládcov Inkov.

Pozri aj: Metóda oil pulling - prezradíme čo to je a aké to má výhody!

vitamíny v lapacho čaji

Zdroj: Shutterstock®

Obsah vitamínov v lapacho

Čaj z kôry duba juhoamerického dokáže telu poskytnúť množstvo nenahraditeľných látok. Lapacho obsahuje flavonoidy a bioflavonoidy, vďaka ktorým má nápoj detoxikačné účinky. Veľmi dôležitými látkami sú lapachol a jeho deriváty. Tie sú charakteristické svojimi protirakovinovými vlastnosťami. Taktiež v sebe zahŕňa látku zvanú katechin, ktorá pozitívne vplýva na kardiovaskulárny systém.

Lapacho čaj obsahuje vlákninu a celý rad potrebných vitamínov. Nájdeme v ňom vitamíny A, C, D, E aj K a takmer celý vitamínový B komplex. Rovnako vám doplní minerálne látky a stopové prvky. Je zdrojom vápnika, draslíka, železa, zinku, kremíka či mangánu.

Odporúčame: ​Recept na makový koláč s tvarohom a čučoriedkami: Kto by mu odolal?

účinky lapacho čaju

Zdroj: Shutterstock®

Aké má lapacho účinky na zdravie – prečo piť čaj lapacho?

Vďaka zloženiu tohto nápoja tradičná medicína pripisuje lapacho čaju viaceré blahodarné účinky. Liečivý čaj Inkov:

  • má antiseptické, antibakteriálne a antivírusové účinky,
  • má významný vplyv na imunitný systém, ochranu buniek pred rakovinovým bujnením (boj proti rakovine) a je tiež pomocníkom pri vychytávaní voľných radikálov,
  • má pozitívny vplyv má na tráviaci systém, urýchľuje metabolizmus a zvyšuje chuť do jedla, pomôže osobám s bolesťami žalúdka a zlým trávením,
  • je vhodný na odstránenie prebytočnej vody z tela,
  • má silnú detoxikačnú schopnosť – odstraňuje z tela odpadové látky, ťažké kovy i toxíny, prečisťuje cievy i pečeň,
  • podporuje tvorbu červených krviniek (zlepšuje sa krvotvorba),
  • znižuje vysoký krvný tlak aj cholesterol (priaznivý vplyv na srdce a krvný obeh),
  • blahodarne vplýva na nervový systém,
  • zlepšuje kvalitu spánku,
  • odstraňuje stres i migrény,
  • má liečivé účinky na pokožku, udržuje ju zdravú a pevnú.  

Odporúčame: Vieš, ako vznikol prvý domáci tehotenský test? Vymyslela ho žena!

príprava lapacho čaju

Zdroj: Shutterstock®

Podpora liečby a prevencia chorôb s čajom lapacho

Príprava lapacho čaju nie je úplne rovnaká ako pri iných čajoch. Keďže ide o kôru stromov, nestačí sypaný prípravok len zaliať horúcou vodou a nechať lúhovať.

POSTUP: Na tri deci nápoja budete potrebovať 2 čajové lyžičky sušenej kôry duba juhoamerického. Dnes je nastrúhaná kôra stromu lapacho dostupná na internete či v obchode so zdravými potravinami. Požadované množstvo sypaného čaju nasypte do hrnca, zalejte vodou, nechajte zovrieť a následne varte 10 až 12 minút.

Potom hrniec odstavte z ohňa a odvar nechajte prikrytý lúhovať ďalších 12 až 15 minút. Čaj môžete scediť a piť ešte teplý. Nie je veľmi vhodné ho sladiť.

POUŽITIE: Pri rôznych zdravotných problémoch či detoxikácii sa odporúča liečebná kúra dlhá 4 až 6 týždňov. Doprajte si pokojne 3 šálky lapacho čaju denne. Po tomto období je potrebné dať si mesačnú pauzu. Po prestávke sa zvykne piť už len jedna šálka denne.

Kedy nie je lapacho vhodné?

Lapacho môže byť dobrým prírodným pomocníkom pri zdravotných ťažkostiach, avšak, pri jeho užívaní tje potrebná aj opatrnosť. Nie je v prvom rade vhodné jeho nadmerné užívanie. Čaj lapacho nie je vhodný pre tehotné a dojčiace ženy a deti (minimálne do troch rokov). Neodporúča sa jeho popíjané pred operáciami kvôli potenciálnemu vplyvu na zrážanie krvi.

Lapacho čaj je rovnako nevhodný pri závažných poruchách žalúdka a čriev alebo poruchách obličiek a pečene. Keďže stimuluje činnosť imunitného systému, neodporúča sa jeho užívanie ani pri autoimunitných ochorenia, medzi ktoré patrí napríklad lupus, reumatoidná artritída, celiakia, cukrovka 1. typu a podobne. Ak máte lieky na predpis alebo chronické ochorenie, o užívaní čaju lapacho sa poraďte s odborníkom! 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

11 komentárov

Soňa Kelemenová 30.10.17 09:38

SK
karma
86.00

Jednoducho povedané z lapacho čaju Vám “ožije” celé telooooo

  • 0
Odpovedať

Katarína Kusá 30.10.17 10:56

KK
karma
90.00

týchto exotických čajov je v poslednej dobe nejako veľmi veľa

  • 0
Odpovedať

Mária Frnová 30.10.17 11:42

MF
karma
-1.00

dobrý čaj je na toto sychravé počasie najideálnejší nápoj

  • 0
Odpovedať

Milka Damašková 30.10.17 14:29

MD
karma
132.00

Na trhu pribúdajú stále nové a nové druhy bylín či potravín, niekedy nestíham sledovať..

  • 0
Odpovedať

Monika Červinková 30.10.17 16:02

karma
87.00

Ja som ho ešte ako vysokoškoláčka užívala nejakú dobu kvôli ženským opakovaným zápalom...chuťovo tiež nebol zlý

  • 0
Odpovedať

Daniela Bieliková 30.10.17 16:15

DB
karma
117.00

skúšala som , nechutil mi...

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 30.10.17 17:43

KK
karma
109.00

ano poznám, sem-tam ho pijem, kupujem ho v čajovniach

  • 0
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 30.10.17 18:57

PV
karma
113.00

Wau , tak ked ho vypijem budem mať veľa sily a energie !!! Toľko vitamínov ,taký zdravý čajík .. No určite by som ho chcela ochutnať ..

  • 0
Odpovedať

Katarína Gašová 30.10.17 20:31

karma
91.00

Skúšali ste ho už niekto a cítili ste výsledky? Ja väčšinou ráno namiesto kávy pijem buď zelený rooibos, alebo senchu a tie sú fakt dobré :) Nabudia do nového dňa a aj super chutia.

  • 0
Odpovedať

Lucia Stupková 18.11.17 13:06

LS
karma
100.00

Lapacho je uplne uzasny caj..odporucam

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 12.12.17 09:16

SK
karma
114.00

zatiaľ som mu neprišla na chuť

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní