Ako ušetriť pri zdravom stravovaní? Takto môžeš jesť zdravo a lacno!

Ako ušetriť pri zdravom stravovaní? Takto môžeš jesť zdravo a lacno!

Často pretrváva názor, že zdravá strava je veľmi drahá. To mnoho ľudí od prechodu k zdravšej forme stravovania značne odrádza. Áno, je pravda, že nákup zdravých potravín sa môže ľahko predražiť. Napríklad výživné a v jedálničku vítané celozrnné cestoviny budú vždy drahšie ako obyčajné cestoviny z bielej múky. A takýchto príkladov je dozaista mnoho. Ako sa však hovorí, kde je vôľa, tam je cesta. Pri akejkoľvek forme stravovania sa totiž dajú ušetriť peniaze, stačí vedieť, ako na to. Navyše, za správnu výživu sa vám telo odvďačí pevným zdravím. V nasledujúcom článku sa pozrieme na pár tipov, ako sa stravovať zdravo a lacno zároveň!

Konzumujte domácu stravu

Platí to nielen pri zdravom stravovaní. Ak chcete mať výdaje za stravu pod kontrolou a v rámci daného rozpočtu, musíte sa spoľahnúť na domácu stravu, respektíve využiť stravovanie v nejakých reštauráciách či baroch len skutočne príležitostne. Stravovanie v rôznych zariadeniach, najmä tých zameraných na zdravú stranu, môže byť niekedy skutočne drahý špás. Jedzte doma, do práce si obed rovnako môžete odniesť v nádobke. Navyše, ak si budete variť vlastné jedlá, budete presne vedieť, čo jete a budete mať váš denný energetický príjem ľahšie pod kontrolou.

Pozri aj: Prečo nechudnem? Tu sú časté dôvody, prečo ručička na váhe neklesá!

šetrenie peňazí

Zdroj: Shutterstock®

Sledujte akciové letáky

Ušetriť peniaze v oblasti stravovania môžete primárne pri samotnom nákupe potravín. Tu vám pomôžu akciové letáky obchodov. Neváhajte si pred pravidelným týždenným nákupom prezrieť letáky s akciovým tovarom aspoň dvoch či troch obchodov vo vašom okolí. Takto sa ľahšie rozhodnete, kam pôjdete nakúpiť. V letáku sledujte hlavne položky, ktoré pravidelne nakupujete, čiže sa zamerajte na ponuku ovocia a zeleniny, mäsa, obilnín a podobne. Na základe aktuálnej ponuky potravín v zľave je vhodné si pripraviť i samotný jedálniček na týždeň. Ak sa dá práve kúpiť brokolica za dobrú cenu, neváhajte z nej niečo chutné a zdravé uvariť. Ak je jej cena momentálne príliš vysoká, zvoľte pokrm z iných surovín.

Stavte na sezónne potraviny

Tento bod súvisí s predchádzajúcim. Pri nákupe, hlavne zeleniny a ovocia, je totiž vhodné sa zamerať najmä na sezónne potraviny. Kým počas jedného obdobia v roku je daný druh zeleniny skutočne veľmi drahý, počas jeho sezóny býva cena naopak priaznivá. Napríklad medzi skvelé jarné potraviny môžeme zaradiť špargľu, reďkovky, špenát či jahody. Počas leta sa môžeme tešiť z bobuľového ovocia a na jeseň zase z tekvíc. Nákup sezónnych potravín môžete podniknúť aj na blízkom trhu či u miestnych pestovateľov, dokonca sa v určitých mesiacoch môžete vybrať na samozber. Toto všetko sú spôsoby, ako v mnohých prípadoch nakúpiť zdravé ovocie a zeleninu lacnejšie.

zmrazovanie potravín

Zdroj: Shutterstock®

Nebojte sa mrazenia

Keď to s čerstvými potravinami nejde, na rad prichádzajú tie mrazené. Na mrazené potraviny sa často pozerá ako na niečo, čo rozhodne do zdravého jedálnička nepatrí. Opak je však pravdou, samozrejme, ak nehovoríme o rôznych mrazených polotovaroch a hotových jedlách. Mrazenie však vo všeobecnosti predstavuje skvelý spôsob konzervácie. Ovocie a zelenina sú mrazené spravidla ihneď po zbere, kedy sú plné dôležitých živín a látok. Tie v dôsledku mrazenia stratia spravidla len v zanedbateľnom množstve. Zároveň však treba povedať, že čerstvá zelenina je na znehodnotenie a stratu látok často oveľa náchylnejšia, preto ju nemožno dlhodobo skladovať. Čerstvá zelenina a ovocie by mali tvoriť základ jedálnička, no rozhodne to nie je dôvod vyhýbať sa ani ich mrazenej verzii. Ak má momentálne spomínaná brokolica v obchodoch šialenú cenu, kúpte mrazenú. Pripravte ju na pare a rovnako si na nej pochutnáte. Taktiež je skvelé mrazené bobuľové ovocie, ktoré si môžete pridať do raňajkovej kaše. Cez zimu sú maliny či čučoriedky drahé, tie mrazené sú oveľa lacnejšie a taktiež plné vitamínov.

Nekupujte zbytočnosti

Ak chcete ušetriť pri nákupe potravín a zároveň sa stravovať zdravo, vyškrtnite zo zoznamu úplne zbytočnosti. Samozrejmosťou by malo byť vyradenie rôznych keksov, sušienok, čokolády či slaných chuťoviek. Tie totiž so zdravým stravovaním nemajú nič spoločné. Uvažovať môžete aj o škrtnutí ich rôznych zdravých verzií. Dnes sa už množstvo firiem orientuje na výrobu zdravých sladkostí a v podstate rozličných zdravých potravín vo všeobecnosti, ktorých cena je však neraz veľmi vysoká. Zamyslite sa preto nad tým, čo je vo vašom jedálničku skutočne nevyhnutné. Vhodné je zamerať sa hlavne na základné a nespracované potraviny, z ktorých si môžete pripraviť chutné a zdravé jedlá. Kupujte ovocie a zeleninu, ryby, kuracie mäso, vajíčka, strukoviny, prírodnú ryžu či celozrnné potraviny. Pouvažujte tiež nad tým, čo si môžete pripraviť doma, často za lepší peniaz. Skúste si upiecť vlastný celozrnný chlieb alebo pripraviť chutnú raňajkovú granolu. 

nákup potravín

Zdroj: Shutterstock®

Nakupujte, varte aj jedzte primerane

Ušetriť pri zdravom stravovaní môžete aj tak, že sa naučíte nakupovať, variť a jesť v primeranom množstve. Ak budete nakupovať a variť s rozvahou, predídete zbytočnému plytvaniu potravinami, a teda aj svojimi peniazmi. Nakupujte raz týždenne a urobte si zoznam toho, čo budete na prípravu jedál na celý týždeň potrebovať. Takto svoj rozpočet na jedlo ustrážite oveľa ľahšie, ako keby ste niekoľkokrát týždenne behali do malých miestnych obchodíkov po pár vecí, v ktorých sú potraviny zvyčajne drahšie. Pri varení uvažujte nad tým, koľko porcií jedla chcete približne pripraviť, respektíve na koľko dní. Ak vám predsa len zostanú zvyšky, môžete ich zmraziť, ak je to možné. Taktiež je vhodné sa naučiť, koľko vaše telo asi potrebuje jedla. Rozhodne nie je vhodné sa prejedať kvôli tomu, že ste nakúpili veľa potravín alebo veľa toho navarili. Vďaka primeraným porciám zdravého jedla budete fit a vaša peňaženka na tom nebude zle.

Vytvorte si vhodné zásoby

Môže sa zdať, že tento bod úplne popiera ten predchádzajúci. Áno, je dôležité nakupovať s rozvahou, no to neznamená, že nie je vhodné si urobiť nejaké zásoby. Samozrejme, hovoríme tu o zásobách trvanlivých potravín. Ak nakúpi človek veľa zeleniny či ovocia a nestihne to skonzumovať, zhnije, zvädne, vysuší sa. Skrátka, poputuje do koša. Urobiť si však zásoby trvanlivých potravín je rozumné a môžete na tom veľa ušetriť. I tu totiž opäť platí, že treba nakupovať v zľave. Pri jednom nákupe zoberte do zásoby celozrnné cestoviny v akcii, pri ďalšom zase akciovú šošovicu, fazuľu alebo ryžu. Zásoby si môžete spraviť i z mäsa, ryby či kuracie alebo morčacie mäso ľahko uskladníte v mrazničke na dlhú dobu. Nevadí, že vám zostáva ešte tretina fľaše olivového oleja. Ak je v obchode za dobrú cenu, je lepšie ho kúpiť ako čakať, kým sa vám minie a v obchode bude práve o dve či tri eurá drahší. Navyše, ak sa u vás doma vždy nájde nejaké mäso a zelenina v mrazničke a ryža či strukoviny v špajze, ľahko pripravíte chutný a zdravý pokrm.

Odporúčame: Tri recepty z ružičkového kelu: Aj príloha môže byť delikatesa!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

6 komentárov

Mária Slováková 20.05.20 07:06

MS
karma
118.00

Ani si neviem predstaviť môj obsah mrazničky bez zeleniny.Njlepšia je samozrejme tá čerstvá ale veľmi často používam aj tú mrazenú.

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 20.05.20 07:58

SK
karma
114.00

....myslím, že nejak takto to aj robím.

  • 1
Odpovedať

Mária Chromíková 20.05.20 10:21

MC
karma
109.00

Najväčšiu mesačnú položku hltnú potraviny ,aj keď máme záhradu.

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 21.05.20 06:42

ĽŠ
karma
100.00

Výborné rady!

  • 0
Odpovedať

Daniela Bieliková 23.05.20 19:36

DB
karma
117.00

Dobré a praktické rady

  • 0
Odpovedať

Marianna Rajniaková 25.05.20 11:54

MR
karma
109.00

veľa zdravých potravín je aj lacných, a pri tých čo sú drahšie si zasa poviem že môžem kúpiť menej sladkostí a dorovná sa rozdiel..

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní